Boligreportasje: Klassisk møter moderne på St. Hanshaugen

Inspirasjon

10. august 2018

Vi besøkte eierne av en 84-kvadratmeter leilighet på hyggelige St. Hanshaugen. Boligen viser det beste av begge verdener: Moderne uttrykk med klassiske detaljer.

I mars 2015 fant Mari og Bård sin 3-roms drømmeleilighet.

– Det vi falt pladask for var den sjarmerende gamle bygården, med god romfølelse, stukkatur og rosett. Det er veldig åpent og man får en deilig opplevelse når man kommer inn her. I og med at boligen ble totalrenovert i 2010, har vi fått bruke tiden på å leke med interiør og styling, sier Mari.

– Vi elsker at leiligheten har flere moderne trekk som bryter med det klassiske, som for eksempel de sorte kontrastveggene, og kalkveggen på kjøkkenet, fortsetter Bård.

Selv om boligen er totalrenovert, har mye av boligens sjel fra 1898 blitt bevart.

– Vi forelsket oss helt i de orginale tregulvene, fløydører, stukkatur og rosett. Det er jo en klassisk og sjarmerende Osloleilighet, sier Bård.

Mari og Bård har hatt mye besøk på i løpet av sine tre år på St. Hanshaugen, med familie på besøk fra Kristiansand og venner som har gjestet lange middagsbesøk. Da har det kommet godt med en egen spiseplass på kjøkkenet, som har blitt et favorittrom.

Lurer du på hva din bolig er verdt?:

– Hva er yndlingsrommet deres?

– Vi er glade i å lage mat, så kjøkkenet er perfekt for oss. Det fungerer også som et sosialt rom, man kan enkelt kokkelere og underholde gjestene, til og med når besøket sitter i stuen. Kalkveggen gir kjøkkenet skikkelig særpreg, og det er mye koseligere enn om det hadde vært et helt hvitt rom, sier Bård.

Kalkmaling kan kjøpes hos flere malingsforhandlere, og er mulig å få i flere fargenyanser.

– Mitt yndlingsrom er badet. Det er stort, luftig og har mye vinduer. I tillegg er det badekar, det elsker jeg. Det har skikkelig spafølelse, noe man ikke finner ofte i en sentral Oslo-leilighet som dette, sier Mari.

Badet har god størrelse, og paret er enige i at adskilt dusj og badekar er et stort pluss.

De originale fløydørene mellom kjøkken og stue har alltid gitt mulighet til å skille kjøkken og stue. Men, det har de kun benyttet seg av et par ganger siden de flyttet inn.

– Jeg føler vi har fått i pose og sekk fordi det er akkurat passe adskilt mellom kjøkken og stue, selv om man ikke lukker dørene, sier Bård.

– Den åpne peisen i stuen er vi også veldig fornøyde med, det er et vesentlig møbel i denne stuen. Tenner man opp der fyller det hele stuen, og det gir et utrolig koselig preg, legger Bård til.

Det lille rommet med mange muligheter

Soverom nummer to er på bare rundt syv kvadratmeter, men er det rommet i boligen som har hatt flest bruksområder.

– Dette rommet har vært litt potet etter ønske. Først ønsket vi ikke å ha TV i stuen, og brukte rommet som TV-stue. Det har også fungert som kontor, barnerom og gjesterom, som har kommet godt med fordi vi har mye besøk. Ellers er det også er det en del oppbevaring her, i skapet henger for eksempel bunaden og lengre kjoler, forteller Mari.

Etterhvert som de har blitt en liten familie med ett barn, har også et eget separat vaskerom kommet godt til nytte.

Gjesterommet har en blågrønn kontrastvegg. Rommet brukes både av gjester, og som oppbevaring.

Detaljer

Leker med inspirasjon og variasjon

En "ren base" med hvite vegger og gulv har gitt dem kreativt spillerom når det kommer til valg av styling og interiør. Litt endring i fargetoner på interiøret, bytte av putetrekk og ommøblering har gitt leiligheten nytt liv når de har ønsket noe nytt.

– Jeg liker jo flere stiler, også mørkere vegger og gulv. Men dette "rene" utgangspunktet gir oss virkelig noe å jobbe med interiørmessig. Det har vært lett å vedlikeholde en stil, og det har vært gøy å variere underveis. Du trenger ikke nødvendigvis å male eller rive vegger for å få følelsen av noe nytt hjemme, sier Mari.

Bruk tid på å bo deg inn

Den beste måten å innrede som nye boligeiere er ifølge paret å innrede litt etter litt, og “bo seg inn”. Da lærer man hva som er praktisk i hverdagen og finner kanskje andre løsninger enn man gjorde som nyinnflyttet.

– Den sorte bokhyllen for eksempel har flyttet på seg en del ganger, det tok vel ett år før vi bestemte at vi ville ha den der. Så har vi fylt den opp med ting etterhvert, sier Bård.

Før Mari og Bård flyttet til leiligheten på St. Hanshaugen flyttet de fra en loftsleilighet med skråtak. Boligen på St. Hanshaugen åpnet derfor for mange muligheter de ikke hadde tidligere.

– Plutselig fikk vi masse veggareal vi kunne utnytte. Nå er det mye enklere å variere hvordan vi bruker kunst på veggene. Vi har for eksempel valgt å la det store skyggebildet stå på gulvet og være et møbel i seg selv. Vi kunne jo satt en sofa der, men vi merker nå som vi har bodd her at vi egentlig ikke trenger det, legger Bård til.

Den sorte stolen er kjøpt på en lokal interiørbutikk i Kristiansand.

Bård er spesielt fornøyd med skyggebildet ikke bare på grunn av motivet, men også på grunn av størrelsen og at det både kan henge på veggen og stå på gulvet. Maris bror, Lars Morell, er kunstner og de har brukt mye av hans kunst for å fylle veggene.

– Stolen som står foran skyggebildet er egentlig en hagestol. Denne ble valgt fordi den både fremhever bildet bak, men samtidig er lett å trekke ut på balkongen hvis man skal nyte solen. Det er sånn vi har funnet ut etterhvert som vi har bodd oss inn, forteller Mari.

– Nå som vi har innredet boligen over tid, ser det heller ikke ut som alt interiøret er fra en og samme bestilling, fra én leverandør. Det hadde jo vært litt kjedelig, sier Bård.

Hovedsoverommet har godt med skapplass i en praktisk løsning fra Ikea (Produkt: PAX garderobe).

Mange inspirasjonskilder

Det råder liten tvil om at interessen for interiør og styling er en hobby for dem begge. Det er stort sett på Instagram, Pinterest og noen ganger i interiørblader at Mari henter inspirasjon til hjemmet:

– Jeg har ikke et spesielt navn eller merke som jeg følger spesielt med på for inspirasjon. Det er heller slik at jeg finner bilder av møbler, stiler og farger jeg liker på Instagram og Pinterest. Deretter sorterer jeg det i ulike mapper, og bruker dem underveis hvis jeg er på shopping. Resultatet trenger ikke å bli helt likt, jeg bruker bildene mer som utgangspunkt og inspirasjon.

Interessert i mer boliginspirasjon? Se vårt:

– Tenk rom for rom når du vil bytte interiør. Da kan du leke med variasjoner men beholde helheten i rommet, foreslår Mari.

– For eksempel da vi skulle fylle den sorte bokhyllen søkte jeg opp produktnavnet, og så hvordan andre hadde innredet den. Da fant jeg flere ting jeg likte og selv kunne gjøre. Jeg brukte også hashtags for å finne flere bilder på Instagram, og plukke ideer. Stort sett bruker jeg ting vi eier fra før når jeg innreder, legger Mari til.

Gjenbruk på nye måter

– Det meste vi har her hjemme er kjøpt lokalt på Grunerløkka. Ellers handler vi møblene våre på nett. Vi liker best å bruke det vi har fra før når vi innreder, som bøker, blomster eller vaser som vi flytter rundt på, sier Bård.

– Opp gjennom årene har vi jo samlet oss opp en del interiørting, og vi har vært flinke til å ikke kaste det. Vi har pakket mye ned i boden eller det står oppbevart hos familie. Sånn sett er det lett å variere med nye ting vi av og til henter fram, som vi bruke på en ny måte, sier Mari.

Motta tips og boligrelatert innhold rett i innboksen: