Fra råloft til eksklusiv Frognerbolig

Inspirasjon

30. august 2018

Vi ble med eiendomsutviklerne i Bonum for å lære om hvordan proffene tenker rundt trender, interiør og råd til hvordan du bør planlegge oppussing og overholde budsjetter.

I et råloft på toppen av en bygård fra 1922 kunne man tidligere finne 40 mørke treboder. Nå er det forvandlet til en moderne nyinnredet toetasjes bolig med eksklusive materialer. Det er eiendomsutviklerne i Bonum som står bak, og vi ble med dem for å lære om hvordan proffene tenker rundt trender, interiør og råd til hvordan du bør planlegge oppussing og overholde budsjetter.

Ansvarlig megler er Jens Christian Killengreen, se mer om boligen som nå ligger ute for salg her.

Trendy og tidløst

I loftsleiligheten er det valgt mørke detaljer og tunge møbler, som står i fin kontrast til hvitoljet eikeparkett og naturlig lys gjennom store vindusflater.

– På gulvet har vi valgt enstavsparkett, som gir rene flater og minner om gammeldagse heltregulv, som er populært. Det vi alltid prioriterer mest når vi bygger er kvaliteter i de dyreste rommene, og delene av prosjektet som ikke enkelt skiftes ut. Gjerne gulv, kjøkken og bad, sier Caroline Klemp som er interiørarkitekt i Bonum, og tydelig fornøyd med resultatet.

Når Bonum utformer leiligheter som dette, inspireres de selvsagt av hva som er moderne, men lar seg ikke styres av alle trender:

– Boligene våre blir solgt i samme tid som de pusses opp, og vi jobber alltid for å ligge i forkant av trendene. For eksempel når det gjelder fargevalg på veggene. Men som stort sett alle populære ting, er det mye som kommer og går. Derfor er det viktigste for oss å bygge slik at overflater kan endres om kjøperen ikke liker det som er “in” nå. Om fargene på veggene eller møblene er grå eller hvit, spiller ikke så stor rolle. Det kan kjøper enkelt forandre selv, legger hun til.

På kjøkkenet er det investert i gode integrerte hvitevarer, kokeplater, kaffemaskin, vinskap og en Bora-benkventilator. Vi velger gjerne en mer nøytral stil på de kostbare tingene, sier Caroline.

– Vi ser helt klart en økende trend fra lukket til åpen kjøkkenløsning, det er noe folk ønsker seg. Hadde vi lukket av kjøkkenet her hadde vi ikke fått gjennomlyset, som jo er helt essensielt i denne boligen. Det er også grunnen til at vi valgte å unngå overskap og overhengende vifte på kjøkkenet, det ser vi også blir stadig mer populært, legger Caroline til.

Naturlig lys

– Det viktigste man må tenke på når man bygger slike loft er tilgangen på naturlig lys. Utfordringen er restriksjonene som finnes rundt fasader og utbygging av nye vinduer. Her har vi fått inn rikelig med gjennomlys ved å sette inn flere vegg- og takvinduer, i tillegg til den gjennomtenkte planløsningen. Vi har fått inn veldig mye i dette loftet, sier Caroline.

Loftsleiligheten har god takhøyde, og utbyggerne har valgt å bygge rette vegger i første etasje, som gir leilighetsfølelse. I andre etasje det skråtak med loftspreg, der man også finner toppen av heissjakten som en del av møblementet.

– Loft er aldri lett å bygge. Spesielt råloft, fordi man oppdager elementer underveis som ikke vises på tegningene. Det er vanskelig å vite hva man har å jobbe med før man begynner å rive, forklarer Stefan Yan, utviklingssjef i Bonum.

– På loft er det ofte peispiper, ventilasjonspiper, søyler og andre elementer fra eksisterende leiligheter under som må bli en del av boligen. Søylene er en del av takkonstruksjonen og noe man derfor må jobbe med og rundt. Da blir man nødt til legge planen litt underveis, legger Stefan til.

Integrert benkeventilator sikrer lys og utsyn fra kjøkkenvinduet.

Innebygde hvitevarer som ovn, vinskap og mikrobølgeovn skaper helhet i hele kjøkkenet.

Vegger og gulv som lyskilder

For å sikre at mest mulig lys finner veien inn i loftsleiligheten, har utviklerne måttet tenke litt utradisjonelt, også i valg av materialer. I gulvet, som horisontalt skiller kjøkkenet og soverommet, er det derfor bygget inn en 50cm del av glass.

– Glassgulvet er et resultat av at vi alltid prøver å utfordre oss selv og gjøre noe utenom det vanlige, noe som overrasker. I tillegg er det en smart løsning som gir mer lys. Hadde tregulvet gått helt ut til ytterveggen ville vi mistet mye lys på kjøkkenet, og generelt i deler av førsteetasje, sier Caroline.

Ikke minst er hele soverommets yttervegg et vindu. Fra kjøkken og soverom har man intet mindre utsyn enn gjennom en 5 x 5 m stor vindusflate. For solskjerming anbefaler Caroline plissegardiner eller tolags gardiner som på hotell.

Det er ikke den eneste overraskende bruk av glassflater i loftet. Mellom hovedsoverom og bad er det også benyttet vegg og skyvedør av glass.

– Vi får mye inspirasjon fra ulike hoteller og hotellfølelsen er noe fler og fler ønsker seg hjemme også, sier Caroline.

Interiørarkitekten legger til at det er en økende trend med større fliser på bad. Før var det små fliser, men fremover vil man se mer til heldekkende fliser, på vegger og gulv.

Moderne i et skall fra 1922

Selv om Frogner-bygården ble reist for nesten 100 år siden, har målet alltid vært at leiligheten skal oppleves moderne.

– Fordi loftet i seg selv er nytt, ønsket vi å skape et moderne uttrykk og ikke gjøre den nostalgisk bare fordi det omgis av arkitektur fra 1922, sier Stefan.

– Er utgangspunktet ditt en “vanlig” leilighet i et bygg fra 1922 finnes det gjerne kvaliteter som høye vinduer, god takhøyde, stukkatur og rosett. Det fantes jo ikke i dette råloftet fra før. Da måtte vi satt inn elementer som ikke opprinnelig var tiltenkt, så det ville ikke blitt det samme, sier Caroline.

Ekspertenes syv tips til deg som vil pusse opp:

Bonum har siden oppstart overlevert rundt 250 boliger til nye eiere. Norske hobbyoppussere er det mange av, og Nordmenn topper oppussingsstatistikken i Europa. I 2016 brukte vi over 70 milliarder kroner på oppussing. Her er Caroline og Stefans syv tips til deg som skal pusse opp:

1.Hvem pusser du opp for?

– Skal du pusse opp for deg selv, velger du hvor det er fornuftig å legge pengene. Er du en hobbykokk er selvfølgelig kjøkkenet rommet du bør investere i. Skal du på en annen side kun selge boligen videre, er det ikke sikkert kjøper verken er klar over eller setter pris på den dyre benkeplaten du har investert i, forklarer Stefan.

– Jeg anbefaler alltid kjøper å velge nøytralt på det som er kostbart, som ikke erstattes årlig: Gulv, kjøkken, fliser og belysning.

2. Ikke forny ønskelisten underveis

– En vanlig måte å havne i budsjettfella på, er underveis å begynne å ønske seg ting som ikke er i originalbudsjettet. Lag derfor et fleksibelt budsjett med mulighet for nye tilskudd i ønskelisten, i tilfelle du ombestemmer deg. Så slipper du å angre når alt er ferdig, sier Caroline.

3. Hvor kan du spare inn?

– Legg mest penger i kjøkken og bad, og gjør det ordentlig. Selvfølgelig bruk fagfolk som har papirer i orden. Spar heller penger ved å prøve deg på en runde sparkel på veggene selv. Blir det ikke pent, er det ikke den største utgiften å få fikset etterhvert, sier Caroline.

– Viktigst av alt, finn et kjøkken som passer til deg, ditt bruk og budsjett. Du kan velge et kjøkken fra IKEA, HTH eller Kvänum, som koster alt fra 30.000 kr opp til to millioner kroner. Ikke undervurder IKEA, der finner du mange moduler med stor fleksibilitet i høyde og bredde. De selger jo flest kjøkken i hele verden, legger Stefan til.

4. Skuffer eller skap?

Du kan spare mange tusenlapper ved å være flink til å prioritere:

– Skuffer er mer kostbart enn skap, fordi en skuff kommer med et system som er dyrere å produsere og montere. Jo mer skuffer du setter inn, jo mer fordyrende er det. Samtidig syns jeg det er mye enklere å holde orden og oversikt i en skuff enn i et skap, så velg med omhu, sier Caroline.

5. Nytt bad uten å rive?

– Dersom du ikke liker hvordan badet ser ut, kan det være fristende å rive alt. Da kommer rørlegger, elektriker og flere av de store utgiftene. Kanskje kan du heller fornye møblene eller legge nye flis på flis som en billigere løsning?

– Igjen er det viktig å spørre seg om du gjør dette for deg selv eller en fremtidig kjøper. Husk at om badet er under ti år gammelt, er det en verdi som kommer fram i prisantydningen, forklarer Stefan.

6. Lamper eller spotlights?

– Når vi pusser opp tar vi alltid de grepene vi tror vil øke verdien av boligen. Spotlights ser bra ut og er mer kostbart enn én taklampe. Har du et stramt budsjett, mener vi det er mest verdiøkende å velge spotlights på bad, stue og kjøkken. I gangen og på soverommet kan man klare seg med en taklampe eller stålamper, forklarer Stefan.

7. Be om anbud

– Trenger du profesjonell hjelp til oppussingen, bør du legge ut oppdraget og sammenlikne anbud fra flere leverandører. Det billigste er ikke alltid det beste, og vår erfaring er at pris ofte reflekteres i det endelige resultatet, sier Stefan.

Motta tips og boligrelatert innhold rett i innboksen: