Urbant og landlig i Nydalen

Inspirasjon

6. februar 2019

Fra industrisentrum med produksjon av bomull, tekstil og spiker, til en levende bydel full av barnefamilier og studenter. I dag er det 30 000 mennesker som bor, jobber eller studerer i Nydalen. Om ti år forventer man at tallet øker til 50 000.

Elvebyen Nydalen

Fra Maridalsvannet renner Akerselva gjennom Oslo med utløp nede ved Bjørvika. Nydalen ble satt på kartet da Akerselva på midten av 1800-tallet ble kraftkilden for flere industribedrifter. Her lå det spinnerier, veverier samt jern- og spikerproduksjon. Fordi mange av fabrikkene hadde egne borettslag vokste et lite samfunn frem.

Fabrikkbygningene er nå blant de best bevarte industrianleggene fra den tidligste industrialiseringen i Norge. Nydalens Compagnie var en av landets største tekstilfabrikker, og har nå blitt studentboliger.

Arbeiderne utenfor Ververiet på 1950-tallet. Foto: Per Adolf Thoren, Oslo Museum

Nydalens Compagnie er i dag studentboliger.

I dag har Nydalen blitt et senter for næringsliv, utdanning og tilbud. Med 11 minutter til sentrum via t-banen og gåavstand til Marka, har området fått økt popularitet siden begynnelsen av 2000-tallet. Selv om den tradisjonelle industrien nå er borte, er Akerselva fortsatt et naturlig samlingspunkt, med mange badeplasser og fiskemuligheter.

Lurer du på hva din bolig er verdt?:

Så hvem bor i Nydalen?

– Det er gjerne litt sporty mennesker som bor her, som bruker turløypene, badeplassene, grøntområdene og Akerselva. Når jeg går til jobb ser jeg hver dag folk som jogger, sykler og triller barnevogn, sier Lise Kjær Hjelmseth, eiendomsmegler og partner hos Nordvik Nydalen.

– Omgivelsene er som skapt for bevegelse og noe av det beste med å bo her!

Lise Kjær Hjelmseth

– På en halvtimes tid er man oppe på Grefsen, der man kan gå på ski eller stå på slalåm, eller man kan gå den andre veien og tusle bort til Sognsvann. Da er det vanskelig å savne noe, men jeg er kanskje litt inhabil i og med at jeg bor her selv, sier Lise.

Det er ikke mangel på tur- og sykkelstier i nærområdet, og det er svært populært med trappeløp.

En bydel for livsfaser

Vi vet at mange foretrekker å flytte innenfor samme bydel når de kjøper ny bolig. Fordelen med Nydalen er også at det er enkelt å holde seg innenfor Nordre Aker når man ønsker å flytte:

– Når barnefamiliene trenger mer plass, flytter de oppover mot de nærliggende områdene Tåsen, Nordberg og Grefsen. Der bor det gjerne litt eldre mennesker fra før, og når de ikke kan vedlikeholde hus og hager lenger flytter mange gjerne nedover til Nydalen for å beholde kort avstand til marka.

– Siden BI åpnet, har også studentene bosatt seg i området, mange i Boligstiftelsen Nydalens boliger ved ring 3, forklarer Lise.

Vurderer du å selge bolig?:

Heldigvis er det stor variasjon i boliger for salg. Akkurat nå ligger det for eksempel ute alt fra en leilighet på 14 kvm, perfekt for førstegangskjøperen, til toppleiligheter med store private takterrasser.

– De jeg treffer på visning her i Nydalen setter pris på at det er moderne boliger som man kan flytte rett inn i. Det er merkbart at flere folk har oppdaget området sammenliknet med bare fire år siden. Naturligvis har dette påvirket boligprisene, Nydalen har blitt dyrere, sier Lise.

Tallenes tale viser det tydelig: Etter Nydalen t-banestasjon åpnet i 2003, og BI påfølgende år, har det vært stor tilflytting. Fra 2001 til 2014 økte innbyggertallet i Bydel Nordre Aker fra 38 500 til litt over 48 500, en vekst på 26 prosent.

Den største utbyggeren i Nydalen, Avantor, sier det har blitt mer kompakt i Nydalen:

– Den største endringen de siste 10-15 årene på leilighetene i Nydalen er nok at de har blitt mindre og mer kompakte. Normalen har blitt at kjøkken og stue er i samme rom. Selv i større leiligheter ser man sjelden løsninger med separat kjøkken, sier Prosjektdirektør Terje Løvold i Avantor.

Hva skjer i Nydalen?

– På Storotunet finner man Odeon kino med Norges eneste IMAX-visning. Og så er det fint at man ikke trenger å dra til sentrum for å gå på restaurant. Man har for eksempel den amerikanske dineren Johnny Rockets med knallgode burgere, 50-tallsmusikk og dansende servitører.

– Eller du kan gå på restauranten Brasseriet, tilhørende Thon Hotel, som får honningen sin fra biene på taket til Storo Storsenter, et steinkast mot Storo, sier Lise.

For de aktive og kulturinteresserte

Med flere beboere kommer også stadig flere lokale aktiviteter og tilbud. Nydalsløpet er et løpsarrangement for beboere, bedrifter og andre interesserte. Med en egen “Opp av sofaen”-klasse er dette overkommelig for de fleste. Elvelangs i fakkellys går fra Frysja til Vaterland, med over 100 installasjoner, musikk, kunst og dans underveis.

– De siste tre årene har det vært arrangert Under the Bridge musikkfestival der du kan nyte musikk, foodtrucks og en helt spesiell atmosfære. Mange strømmer også til Nydalen fra for å drive med crossfit og cageball, forteller Lise.

– Hva er ditt favorittsted?

– Det må bli Fernanda Nissensgate, der jeg bor nå. Det er så deilig med grøntarealene rundt, og at jeg ofte møter på en vandrende flokk med ender når jeg går til jobb. Under fjorårets hete sommer var det masse folk langs hele Akerselva, og jeg kunne gå rett ut av døren og ut i elva for å kjøle meg ned.

– Da jeg flyttet hit tenkte jeg litt på hvordan det skulle bli å sove med vinduet åpent, med tanke på bråk, men jeg ble positivt overrasket over hvor stille det er.

Få mer boliginspirasjon i vårt:

Grønne Gullhaug torg

Fortsatt er det mye nytt på gang i området.

– Et av Oslos høyeste bygg skal reises på tomten rett ved siden av oss på Gullhaug torg. Det er Avantor og Skanska i samarbeid med Snøhetta som står for et kjempestilig “grønt” bygg, helt uten parkering, peker Lise.

Foto: Avantor

Med et mål om et totalt energiforbruk på nær-nullenergi nivå, bærekraftig materialbruk, tilrettelegging for fotgjengere og syklister, er dette ifølge utbyggeren fremtidens boliger.

– Bygget vil skape et levende byrom, også på kveldstid og i helgene. Med nyskapende miljøteknologi blir Gullhaug Torg 2A det første kombinasjonsbygget i Norge med naturlig klimatisering, med ventilasjon via styrt lufting gjennom vinduer og luker i fasaden.

– Det skal bygges helt uten parkeringsplasser. Nå som bybilene fra NSB har begynt å dukke opp rundt omkring i nærområdet kan man i stedet få gleden av å bruke bil uten å eie. Bilene kan leies og leveres på ulike pick up points, vi har for eksempel et i garasjen her! legger Lise til.

Det gamle ververiet som nå er kontorbygg.

Idyllisk tursti helt opp til Maridalsvannet.

– Hvordan er Nydalen om 10 år?

Det er fremdeles god plass til nye kontorlokaler og boliger i Nydalen. Fremover vil handel, café- og restaurantvirksomheten utvikles så tilbudene på ettermiddagen og kvelden blir enda mer variert.

– Nå står boligene i Nydalen Allé, Fernanda Nissens gate og Spikerverket ferdig. Etterhvert vil også Nygårdskvartalet, Lillo gård og tomten bak Storotunet bli innflytningsklart. Schibsted-bygget er solgt til Obos, og så denne tomten skal også bygges ut. Om 10-15 år er Nydalen mer ferdigstilt, og jeg ser for meg mer mennesker, og forhåpentligvis ser vi enda flere grønne lunger rundt omkring og mindre byggeplass! sier Lise.

– Om 10 år Nydalen en yrende «by i byen» med flere boliger, folk, et torg, nye møteplasser og flere steder man kan handle og spise - for ikke å snakke om nye underholdningstilbud. Nydalen vil oppfattes som «Oslos uptown» og sannsynligvis, med sin gode kollektivdekning og korte avstand til marka, ett av de mest attraktive områdene både å bo, jobbe og studere i, sier Avantor.

Hvis du er nysgjerrig på hvilke muligheter som finnes for deg i Nydalen? Ta kontakt med eiendomsmegler Lise Kjær Hjelmseth her.

Få inspirasjon og tips om bolig rett i innboksen: