Vurderer du ny bolig? Her er tre ting du må vite

Økonomi og jus

13. februar 2019

Mange drømmer om å flytte inn i en helt ny bolig. Hvilke fordeler og ulemper gir det, og hva skiller kjøp av ny og brukt bolig?

Vi tok en prat med en som har mye erfaring med salg av nye boliger, prosjektmegler Kyrre Gåsvær, fra Nordvik Lillestrøm, som ga oss det han mener er de tre viktigste tingene som skiller det å kjøpe brukt og nytt.

Det økonomiske

Når man kjøper ny bolig betaler man som regel bare dokumentavgift av andel tomteverdi, og ikke hele kjøpesummen. Man sparer derfor ofte mange titusener på dette ved kjøp av ny bolig.

– Med prisveksten vi nå har opplevd i årevis, har man ofte også fått en prisøkning på boligen man har kjøpt, allerede før man overtar. I mange tilfeller er det snakk om en betydelig økning og det har ikke vært uvanlig at boliger har steget mange hundre tusen kroner, sier Kyrre.

Å kjøpe nytt krever ofte litt mer tålmodighet, da ventetiden fra kontrakten er signert til man flytter inn, kan være fra noen måneder til noen år. Det betyr også at man kjøper ny bolig i et annet marked enn man selger:

– Kjøper du i dagens marked med overtagelse i 2021, kan du få to års ekstra prisvekst før du engang overtar boligen. Da kan du med andre ord tjene penger mens du venter på å flytte inn. Men på disse to årene kan man også være uheldig, ved at markedet går fra å være velfungerende til å bli dårligere. På 80-90-tallet var det flere slike tilfeller, men også så sent som i 2008-2009 opplevde folk dette, forklarer Kyrre.

– Ser du på den totale utviklingen i boligmarkedet er det per i dag liten risiko forbundet med å kjøpe bolig enten vi snakker om brukt eller nytt, da markedet har steget jevnt og trutt siden 1990-tallet. Har man langsiktige planer, er det fortsatt få ting som er sikrere enn boliginvestering.

Kyrre Gåsvær

Lurer du på hva boligen din er verdt?:

Dersom man likevel er bekymret for markedsutviklingen:

– Mitt tips da er å selge først og finne et sted å bo i mellomtiden. Da vet du helt sikkert hva du har å rutte med når du skal ut å kjøpe deg ny bolig.

For førstegangsetablerere og enslige har en høy kvadratmeterpris på mange nye boliger blitt en utfordring, spesielt i Oslo og omegn. Man må selvsagt finne boligen man ønsker ut fra sitt eget budsjett og Kyrre anbefaler de som sliter med å finne alternativer i Oslo, om å lete utenfor sentrum og kanskje heller i nabokommunene for flere muligheter.

Akkurat nå er for eksempel nye moderne rekkehus til salgs i Skjetten, mot Lillestrøm og Strømmen. Oslo sentrum er kun en halvtime unna, med bil eller kollektivt.

Nybak Terrasse i Skjetten med solrike terrasser og tett på naturen.

Nybak Terrasse vil være moderne når du flytter inn, og fremdeles være det om 10 år.

For førstegangskjøperen:

Økt bokomfort

Er du ikke så glad i store og små oppussingsprosjekter, er nok nybygg attraktivt. Med tidsriktige materialer og moderne kjøkken og bad, unngår man gjerne de store oppussingsbehovene. For ikke å snakke om at man også slipper å tenke på vedlikehold på en god stund.

– Er du tidlig nok ute etter at prosjektet er lagt ut for salg, får du også som regel gode muligheter til å gjøre tilvalg og endringer på boligen du kjøper, legger Kyrre til. Da får du akkurat den boligen du har drømt om.

Men vel så viktig er det som ikke nødvendigvis vises:

– Kjøper du ny bolig, får du en bolig som er bygget etter dagens krav og standarder. Det betyr en bolig som er mindre energikrevende, har bedre ventilasjon, inneklima, brannsikring, våtrom og lydisolasjon. Standarden i nybygg er i de fleste tilfeller høy, så de første årene unngår du uforutsette vedlikeholdsutgifter, som gjerne er kostbart, sier Kyrre.

– I tillegg er det ofte flere fasiliteter som heis og garasje. Man kan stort sett bare flytte rett inn, avslutter han.

Meierikvartalet: Det gamle meieriet og brannstasjonen i Bodø skal bli 104 moderne, praktiske og arealeffektive leiligheter i hjertet av Bodø.

På en klarværsdag har man utsikt helt til Lofoten!

Se løsninger, finn stiler og bli inspirert:

Det juridiske

– Når man kjøper ny bolig har man i praksis et sterkere rettsvern sammenlignet med kjøp av brukt bolig.

Kyrre oppsummerer de fire årsakene som gjør nybygg til et forbrukervennlig kjøp:

  1. En utbygger må stille med garantier inntil fem år. Skulle det oppstå feil eller mangler ved i din nye bolig, har du ifølge loven en garanti på fem prosent av kjøpesummen i fem år etter overtagelse. Dette får man ikke ved kjøp av bruktbolig.
  2. Du får fem års reklamasjonsrett.
  3. Det er lavere kriterier for hva som regnes som en mangel når du kjøper nytt, så du som forbruker står sterkere i en eventuell sak.
  4. Nyboligkjøp reguleres av et annet lovverk enn brukt. Den store forskjellen er at selger er en profesjonell aktør, og ved bruktboligsalg er det forbruker i begge ender.

I Nordvik har vi alltid flere spennende nybygg flere steder på Østlandet. Er du nysgjerrig på hvilke muligheter som finnes akkurat nå? Har du spørsmål om hvilke nybyggprosjekter som kunne vært aktuelt for deg? Ta kontakt med prosjektmegler Kyrre Gåsvær her.