Boligreportasje: Intuisjon trumfer trend

Inspirasjon

12. august 2019

Når man skal innrede for å få et helhetlig uttrykk, er det for mange nødvendig å velge seg et utgangspunkt som setter rettesnoren for resten av interiøret. Det være seg én fargepalett, et par sentrale møbler, eller kanskje man har en krevende planløsning å ta hensyn til. For paret i Schønings gate på Majorstuen har det derimot vært litt annerledes.

Som tidligere vevlærer, og nå kunsthåndverker, er Eva over gjennomsnittet interessert i kunst og design, og interiøret bærer derfor preg av at estetikk alltid har vært en stor del av livet. I hvert rom finner man kombinasjoner av vevde bilder, brodering, skulpturer og figurer, i alle farger og fasonger. Noe er selvlaget og annet er laget av venner, tidligere kollegaer, eller kjøpt på en av de mange feriereisene til destinasjoner som Hong Kong, Russland og Frankrike.

– Vi tenker ikke at vi må holde oss til én stil, én designer eller kun tre farger. Derfor har vi alt fra danske møbler med design fra 20-tallet, kunst fra ferieturer til Hong Kong og vev jeg selv har laget. For meg er det egentlig ganske enkelt, jeg vet akkurat hva jeg liker, så når jeg ser det vet jeg hvor og at det passer inn, forteller Eva.

Funksjonalitet eller estetikk?

Sort og hvitt er tydelig en populær fargekombinasjon, samtidig som paret ikke har vært redde for å bruke rødt, rosa og blått i noen rom. Men viktigst av alt er at møblene ikke bare er pene å se på.

– Kvaliteten er det viktigste, møbelet må fungere! Jeg kjøper ikke så mye nytt, men er heller ikke spesielt opptatt av at ting skal være gammelt. Funksjonelt design og som holder seg over tid er det som er viktig. Uansett når det er fra.

Eva

– For eksempel dette gamle spisebordet i marmor har vi hatt i 20 år. Og benken i gangen har vi hatt i 35 år. Den har gjort nytte for seg både som benk til pynt og til å sitte på, det var virkelig et godt kjøp, sier hun.

– De to stripete stolene er gode å sitte i, fine å se på og kan brukes ved flere anledninger. Favorittplassen min er nettopp i en av disse stripete stolene, for jeg kan ha rolige morgener for meg selv med kaffekoppen, samtidig som stolene er perfekte når vi har gjester på besøk, legger hun til.

Blant Evas mer eller mindre kjente møbelfavoritter og selvlaget kunst finnes også kjente designikoner: Louis Poulsen lampene PH80 og AJ gulvlampe, samt Lounge Chair fra Eames. Ikke minst Montana-hyllesystemet, som man finner en unik versjon av i nesten hvert rom.

– De danske Montana-hyllene er helt strålende, og en favoritt hos meg. Man kan leke med nydelige farger, og designe dem selv. Selv om alle våre hyller er ulike i farger og størrelser, blir det en helhet ved at vi har dem i flere rom, forteller Eva.

Hybel ble arbeidsrom

Akkurat nå er det brodering med perler Eva bruker sitt arbeidsrom til. Flere av prosjektene som har begynt på pulten her, henger nå på veggene rundt om i leiligheten.

Når én av to beboere er veldig glad i 60- og 70-tallsmusikk er det godt at den tidligere hybeldelen nå har blitt et lydtett arbeidsrom.

– Siden både mannen min og jeg er glad i å bruke tid på hver våre aktiviteter, veving, musikk og skriving, ville vi prioritere å ha hvert vårt arbeidsrom.

Gjenskaper badet i den nye leiligheten

– Badet er ikke så stort, men plassen er utnyttet på en veldig god måte. Vi har redesignet badet helt selv, så det er jeg veldig fornøyd med. Den smarte døren skaper et skille mellom toalett og dusj, som gjør at man får direkte tilgang til badet fra soverommet, og fra stuen når vi har gjester, viser Eva.

Vindu på badet er sjelden vare i Oslo, og på ruten har Eva designet en folie som både pryder vinduet og gir skjerming.

Og er man opptatt av godt håndverk og design, er ingen detaljer overgitt til tilfeldighetene:

– Jeg fikk hjelp av noen utrolig gode håndverkere, og det er så ordentlig gjort. Til og med ytterkanten i hjørnet på badet er tenkt på, her har de kantslipt hver eneste flis i hjørnet slik at man unngår listen i hjørnet. Jeg er jo opptatt av godt håndverk i alle former, så detaljer som dette gjør at jeg nesten begynner å gråte, ler Eva.

Og er man så fornøyde etter en oppussing som her, er det klart at den neste boligen må holde like god kvalitet.

– Badet i denne leiligheten er akkurat slik vi ønsket oss, så da vi fikk gjøre tilvalg på vår nye leilighet prøvde vi å skape et helt likt bad som mulig, forteller Eva.

– I og med hybeldelen ikke har vært til utleie har vi heller brukt hjørnet til skapplass. Bak skapet er det opplegg for kjøkken hvis de neste kjøperne heller ønsker dette, legger Eva til.

Lurer du på hva boligen din er verdt? Verdivurdering

Stille midt i smørøyet

– Etter rehabiliteringen av hele bygården i Schønings gate i 2012 var alle leilighetene til salgs. Det er en grunn til at vi valgte akkurat denne leiligheten i fjerde etasje. Den høye plasseringen gir så mye dagslys og en veldig luftig følelse. Jeg tror, og håper, at det er dette som gir folk den gode følelsen når de kommer på besøk, forteller Eva Strøm, som de siste åtte årene har bodd i denne leiligheten i Schønings gate 23 med sin mann.

– Kunne jeg tatt med meg hva som helst videre herfra til vår neste leilighet, må det være lysinnslippet. Heldigvis flytter vi til en ny leilighet med mye vinduer, så jeg håper den luftige følelsen blir med oss videre, legger hun til.

Leiligheten ligger i et område med veletablert og klassisk gårdsbebyggelse fra slutten av 1800 og begynnelsen av 1900-tallet. Det er brede gater med grønne forhager, og på tross av at handlegaten Bogstadveien er like rundt hjørnet, er det overraskende stille.

– Du kan ikke bo bedre hvis du ønsker å bo sentralt. Beliggenheten mellom Majorstuen og Fagerborg er upåklagelig, med gangavstand til kollektivknutepunktet Majorstuen, restauranter, handlegaten Bogstadveien, midt i rolige gater og klassiske bygårder, sier Eva.

Med 145 kvadratmeter moderne innredning, enstavs parkett, et nytt kjøkken med Gaggenau stekeovn og sort granittbenk, er det lite som minner om en hundre år gammel bygård.

– Før hadde kjøkkenet en litt landlig stil, men vi foretrekker det mer moderne. I og med at kjøkken og stue er ett rom ville jeg at kjøkkenet skulle “forsvinne” litt i den hvite veggen, og at kjøkkenbenken skulle stå for seg selv, som en skjenk. Derfor fikk vi tegnet et nytt Multiform-kjøkken som fungerer kjempegodt. Jeg tror aldri jeg har hatt så mye skap- og benkplass i hele mitt liv!

Kjøkkenbenken- og øyen er av sort granitt, som både er lekkert og enkelt å vedlikeholde, forklarer Eva.