Fra oppussingsobjekt til arkitektenes drømmebolig

Inspirasjon

16. august 2019

Målene var tydelige: Ett stort sosialt rom og tilgang på rikelig med lys var essensielt for at paret skulle få leiligheten de drømte om. Ett år med oppussing og tegnebrett, og med to mål for øyet klarte de å fylle 91 kvadratmeter med moderne kvalitetsmaterialer og kun funksjonelle løsninger.

Ny start ved tegnebrettet

For fem år siden bar leiligheten i Løvenskioldsgate preg av å ha gjennomgått mange oppussingsrunder. Et pikerom, en trang kjøkkenkrok og en lang upraktisk gang førte til at arkitektene som bor her, ville skrelle vekk alt.

– Uansett om man tegner alt selv er det noen rammer å forholde seg til, og da måtte vi prioritere: Hva er viktig for oss? Hvor bruker vi mest tid? Hvordan liker vi å ha det? Vi bodde her i cirka et halvt år før vi i det hele tatt begynte oppussingen, så vi kunne bli kjent med leiligheten og ikke minst lysforholdene, forteller Elisabeth, som sammen med sin samboer Eirik har forvandlet leiligheten.

– Klarer man å gjøre en leilighet koselig allerede før man begynner å kjøpe interiør, er man på god vei. For å oppnå dette må man tenke på romstørrelser, gode materialer og lys.

Eirik

En lang smal gang gjennom hele leiligheten sto i veien for dem og planen om et stort og åpent oppholdsrom med bedre lysinnslipp. Det medførte at vegger måtte rives.

– En statiker var innom og bekreftet at planene våre ikke påvirket bæreveggene. Da begynte arbeidet med å fjerne alle overflater vi kunne, så nå er det stort sett bare selve skallet som står igjen av det opprinnelige, sier Elisabeth.

Modellene viser et av forslagene som ikke gikk gjennom nåløyet, de de til slutt gikk for en mer åpen løsning for mer lys.

Etter ett år med oppussing, fikk de det åpne, fleksible og funksjonelle hjemmet de ønsket seg, med et større soverom, et dobbelt så stort bad og en ny entré.

– En så grundig oppussing har utrolig mye å si for neste eier av boligen, ikke minst har paret gjort en fantastisk jobb med å spare på dokumentasjon og søknader, sier ansvarlig megler Tobias Due fra Nordvik Frogner.

Peis kan kobles på denne søylen/pipeløpet. I tillegg gir den nok skjerming når gjester sitter ved spisebordet og vertskapet rydder litt.

Det eneste som er originalt fra paret kjøpte er teglveggen. Men selv den har fått et ansiktsløft med slemming.

Mer inspirasjon:

Lurer du på hva din bolig er verdt? Bestill verdivurdering her.

– Hva er dere mest fornøyde med etter all oppussingen?

– Det må være den fleksible planløsningen. Vi tegnet mange alternative planløsninger før vi gikk for denne, sier Elisabeth.

– Vi kunne valgt å bygge kjøkken på et eget rom, men vi tror ikke rommene hadde blitt like flotte da. Nå har vi gode vinduer på begge sider av leiligheten, i tillegg til mer fleksibilitet. Sofaen kan snus, vi kan ha stort langbord, og av erfaring tåler leiligheten faktisk 60 gjester, sier Eirik.

– Så har vi klart å bygge en leilighet som ikke bare er interessant for oss, man behøver ikke være arkitekt for å like den. Planløsningen er sosial og enkel å forstå, det har vært viktig for oss.

Eirik

Fire soner i én

Benker, stoler, planter, bord og teppe skaper soner som får det største rommet til å fungere som stue, spisestue, kjøkken og lounge/lekekrok.

Om de neste eierne ønsker å bruke sistnevnte rom som soverom, har paret tegnet et forslag til hvordan. Veggen bak har et gjennomtenkt glassvindu, slik at naturlig lys fra både lounge og omverden finner veien inn på badet.

Paret følger aktivt med på ulike arkitektbloggere og bruker Instagram flittig når de ser etter inspirasjon.

– Mange ideer kommer også fra eget hode, i tillegg til at vi omgis med mange som driver med dette hver dag. Å bygge leilighet for oss blir jo å teste ideer vi har hatt, fra detaljnivå til planløsning og materialvalg, forteller Eirik.

Favorittmøbel: Gulvet

Da planløsningen var satt kunne de begynne å tenke på innredning. De bestemte seg for å legge et gulv fra Dinesen, et eksklusivt gulv av sentvoksende gran fra sør i Danmark.

– Vi valgte å legge en type gulv over hele leiligheten, først da fikk vi et helhetlig uttrykk. Gjennomgående gulv gjør at man slipper mye terskler, og gjør det lettere å endre i planløsning i ettertid, sier Elisabeth.

– Vi har ingen lister i leiligheten. Lister bruker man stort sett for å skjule feil, så vi har virkelig tatt oss bryet med å bygge på en gjennomført måte som gjør det enklere å male, rengjøre og som ser penere ut. Vi har tenkt nøye på hvordan veggene skal “lande pent” i gulvet, og hvis man kan regne gulvet som et møbel, så er det mitt favorittmøbel, legger Eirik til.

Valg av gulv ble premissgivende for senere innredningsvalg, og det er ikke tilfeldig at gulvet nå harmonerer godt med alle de dype vinduskarmene, sengene og oppbevaringsskapene.

Hentet italiensk kjøkken

– Vi var lenge på jakt etter et kjøkken som ikke så helt ut som et kjøkken, men mer som et møbel. Så fant vi en italiensk produsent på nettet, og reiste til Milano for å se på det, før det ble fraktet til Norge, sier Elisabeth.

Med mye plass i lengden var det naturlig å prioritere en lang kjøkkenbenk fremfor overskap. Det var viktig å få lamper nærme kjøkkenbenken, og de kontorinspirerte lampene på rekke passet perfekt.

– Jeg må innrømme at det smerter litt å reise fra dette lekre kjøkkenet, sier Elisabeth.

– Egentlig gjelder jo det hele leiligheten. Vi skulle gjerne tatt med oss hele leiligheten videre, og gjerne beliggenheten også, sier Eirik lurt.

Kjøkkenet ble i sin tur inspirasjonskilden til skapfrontene:

– Vi fortalte designeren av kjøkkenet hvilket gulv vi hadde kjøpt, så kom han med forslag til materialet vi har på kjøkkenfrontene. For å beholde samme uttrykk gikk vi videre med dette da vi tegnet alle skapfronter på badet og klesskapene, viser Elisabeth.

Personlig, pent og praktisk

Plassbygd oppbevaring, skap og benker gir følelsen at alt er bygget av en grunn. Det er ikke tilfeldig, når de to arkitektene stadig tenker ut smartere løsninger for hvordan hver centimeter kan utnyttes i bygårdsleiligheten.

– Det kjennetegner et godt hjem for meg, at det er et sted der ingenting irriterer, hvor alt føles gjennomtenkt og man kan bruke arealet på mange ulike måter, forteller Eirik.

– Det er veldig tidkrevende å tegne alt selv, men vi føler gevinsten er stor. Fordelen er at når vi har bestemt oss for én type løsning, fortsetter vi med denne i hele leiligheten. Så blir det jo mer personlig, sier Eirik.

Vinduskarmene er av oljebehandlet furu.

Ren ramme og lekent interiør

Mur, grangulv og hvite overflater er gjengangere gjennom det hele, og den nøytrale fargepaletten brytes aldri.

– Kunst er viktig for oss, og vi har vært opptatt av å satse på og følge unge kunstnere. Bildene er fra utenlandske og norske kunstnere, egne malerier, tegninger og arvegods, forteller Elisabeth.

– Siden fargepaletten ellers i leiligheten er nedtonet, og rammene våre er rolige, kan vi tørre å leke med kunst på veggene og innredningen, legger hun til.

Gjenbruk gir helhet

Dette er andre gang paret klarer å bruke opp alle de gode materialene som er til overs etter oppussing. Og det er ikke bare kostnadseffektivt og miljøvennlig, men det gir en utrolig helhet. Toppplaten på benken er laget av overskuddsmateriale fra gulv i en tidligere leilighet, og verskuddsmateriale fra gulvet i denne leiligheten har blitt barneseng, og benkeplate på IKEA-hyllene.

Skjulte men viktige oppgraderinger

Gamle leiligheter kan være energikrevende, så før oppussingen fikk paret råd fra en energirådgiver om hvordan de kunne pusse opp leiligheten og samtidig få et bedre energimerke. Nå er vegger, gulv og himling isolert, alle vinduene erstattet og panelovner er installert i alle rom. Peisen er ny og alle ytterdører i sameiet skal skiftes i høst.

– Det er ganske komplisert og begrenset hva man kan gjøre når man kun jobber med én leilighet, men nå har vi oppnådd et bedre energimerke enn da vi kjøpte, forteller Elisabeth.

– Det hadde vært gøy om vi har laget en leilighet som er så robust at neste person bare kan flytte rett inn uten å endre noe, avslutter Eirik.