Godt vedlikehold er gull verdt – dette må du passe på

Inspirasjon

16. august 2021

Du kan spare store penger på å sette av litt tid og penger til jevnlig vedlikehold. Her er de viktigste rådene.

Er du blant dem som synes det er gøy å stadig holde på med små og store prosjekter i boligen, eller synes du det er et pes og vil gjøre minst mulig? Dette spørsmålet bør du ha et avklart forhold til før du går til innkjøp av din neste bolig.

– Vi ser at mange søker etter og drømmer om for eksempel eldre, sjarmerende hus eller småbruk, sier eiendomsmegler og partner ved Nordviks kontor på St. Hanshaugen, Carl Christian Stierna.

– Men for mange er det kanskje egentlig ikke det som er drømmen når alt kommer til alt, poengterer han, og peker på vedlikeholdsarbeidet som følger med en slik type eiendom.

Godt vedlikehold holder verdien oppe

Men noe vedlikeholdsarbeid kommer du ikke unna, uavhengig av boligtype. Slurver du, risikerer du at boligen taper ganske mye verdi.

En liten lekkasje, kan plutselig bli et større problem

Andreas Jebsen

Bor du i hus eller rekkehus, skjer mye av det viktige vedlikeholdet utvendig. Har du kontroll på tilstanden til tak og fasade, er det mindre risiko for skader.
– Trehus krever typisk mer vedlikehold enn hus bygget i mur. Dersom en trekonstruksjon blir dårlig vedlikeholdt, kan det komme problemer med fukt og råte, sier daglig leder i anbudstjenesten Byggstart, Andreas Jebsen.

– I løpet av en boligs levetid bør taket sjekkes og skiftes, og kledningen males flere ganger. Unnlater du dette, kan du tidlig få fuktighet i konstruksjonen. En liten lekkasje, kan plutselig bli et større problem, påpeker Jebsen.

Mange drømmer om stor enebolig og ditto uteområde. Før du kjøper din neste bolig, må du også huske å ha i bakholdet at jo større bolig, jo mer vedlikehold kreves.

Ikke hopp over fasadevasken

Hvordan sørge for godt vedlikehold i praksis? Det første punktet er like kjedelig som det er viktig: Fasadevask.
– Det er mange som utsetter dette, siden det ikke alltid er lett å se hvor skittent huset har blitt etter en lang vinter, og det er jo en noe arbeidskrevende oppgave, sier Jebsen.

Han har gode argumenter for hvorfor du bør vaske ytterveggene med jevne mellomrom.

– Over tid kan det samle seg skitt, alger, støv og soppsporer på husets vegger. Skitt kan holde på fuktighet, mens soppsporer kan føre til råte dersom de får vokse i fred.

For hvert år du utsetter vasken, øker altså risikoen for fukt- eller råteskade, i tillegg til at kledningen forringes raskere. En regelmessig fasadevask ivaretar også malingens farge. Det er likevel viktig å påføre et nytt malingsstrøk når det er tid for dette, siden malingen beskytter treverket.

– Tilstanden på kledningen kan du sjekke ved å stikke inn en kniv. Er materialet porøst, er det råttent, forklarer Jebsen.

Ha kontroll på taket

Når det gjelder taket, bør du se etter sprukne taksteiner og mose, samt hull eller andre skader rundt piper og andre gjennomføringer.

– Dette er de svakeste punktene på taket, og det er derfor gjerne her problemer kan dukke opp, forklarer Jebsen.

Du kan også undersøke taket innenfra. Har du et kryploft, kan du gå opp og se etter tegn på fukt. Mistenker du fukt, er det fornuftig å kontakte fagpersoner som kan gjøre en grundigere sjekk.
Når det viser seg at taket bør byttes, bør du ikke utsette det.

– Da kan du få fuktighet i lukkede vegger som kan utvikle seg til et alvorlig problem, advarer Jebsen.

Takrennene må du heller ikke glemme. Er de tette, finner vannet et annet sted å ta veien.

Det norske klimaet er krevende for våre hus og hytter. Men ved jevnlig kontroll og vedlikehold av tak og yttervegger, holder du kvaliteten og dermed verdien av boligen oppe.

Innendørs er det først og fremst våtrommene du bør holde et ekstra øye med. Husk å sjekke under sokkelen eller bak sokkelist på kjøkkenet, særlig om du ikke har installert lekkasjesikring.

Hold øye med våtrom

Også innendørs er det aller viktigste rådet å følge med, og først og fremst på våtrommene.
– På badet bør du holde et øye med flisene. Om de er løse eller er i ferd med å sprekke, kan det være symptomer på underliggende skader eller fukt.

På kjøkkenet bør du følge med under sokkelen eller bak sokkellist, særlig om du ikke har lekkasjesikring (waterguard) eller vannstopper.
– Det er typisk at en lekkasje fra kjøkkenvasken ikke oppdages før fuktigheten har trengt ned i parketten, forteller Jebsen.

Bor du i en bolig med kjeller, bør du være obs på fukt også her.
– Kjenner du lukten av kjellerfukt, oppdager skjolder i vegger og himling, eller på andre måter får mistanke om fukt, er det kanskje behov for ny drenering eller bedre ventilasjon.

Helgevask er vedlikehold

Neste gang du tar helgevasken, kan du oppmuntre deg selv med tanken på at også dette i det lange løp er med på å holde verdien på boligen oppe.

– Renhold er viktig, samt riktig behandling av overflatematerialer. Bruk riktig vaskemetode- og middel, parkett skal for eksempel ikke vaskes med for mye vann. Vasker man riktig, varer materialene lenger, påpeker Jebsen og tipser også om å huske å rengjøre sluk og annet man ofte utsetter å vaske, eksempelvis kjøleskap, ovn, filter i kjøkkenhette og avtrekksvifte på bad.

Det er ikke bare umiddelbart du har glede av en ren bolig! Jevnlig rengjøring er godt vedlikehold.

Hva vil du bruke penger på?

Ingen boligeier slipper altså unna noe vedlikehold, men megler Carl Christian Stierna ved Nordviks kontor på St. Hanshaugen har et klart poeng: Vedlikehold er noe du bør tenke nøye igjennom før du kjøper din neste bolig.

– Eldre boliger og stor hage krever mer tid til vedlikehold enn nybygg. Store inngrep knyttet til vedlikehold er også kostbart. Tenk over hvor mye energi og penger du ønsker å bruke på boligen, sier han, og understreker at alle boliger og eiendommer er ulike.

– Men for å generalisere kan vi si at ønsker du minimalt med vedlikehold, bør du vurdere nybygg eller en forholdsvis ny bolig. Er du typen som liker å ha prosjekter, kan kanskje en eldre bolig være perfekt.

Carl Christian Stierna er eiendomsmegler og partner ved Nordviks kontor på St.Hanshaugen.

Pass også på hagen

Megleren minner også om å ikke overse uteområdene.

– Å vedlikeholde terrasse ved hjelp av vask og beis eller olje, gjør at uteplassen holder seg lenger. Fjern vegetasjon som vokser opp langs husveggen, dette kan misfarge fasaden og røtter kan skade grunnmuren.

Uterommene krever også vedlikehold, ikke minst er dette noe de potensielle kjøperne dine legger merke til den dagen du skal selge.

Megleren peker også på at en godt vedlikeholdt hage er noe kjøpergruppen vil falle for den dagen du skal selge.

– Er gjerdet nedslitt? Ta fram malingskosten, eller bytt det med en pen hekk, råder han.

Som eiendomsmegler som i tillegg har fagbrev som tømrer, vet han også dette:

– De fleste har minst én uferdig eller ødelagt ting på eiendommen sin – enten det er et prosjekt som stoppet opp rett før ferdigstillelse, noe som aldri ble malt, en manglende list eller en løs planke i gjerdet. Fiks det nå, er den klare oppfordringen fra Nordviks megler.

For når det gjelder vedlikehold er denne leveregelen vanntett:
Du angrer ikke på det du gjør. Men du kan fort komme til å angre bittert på det du ikke har gjort.

Dette er det viktigste vedlikeholdet du gjør

Tak: Sjekk for skader rundt pipe og andre gjennomføringer. Sjekk også innenfra om du har kryploft. Må taket byttes, gjør det så snart som mulig.
Takrenner:
Sørg for at de er åpne.
Fasade:
Vask jevnlig, gjerne hvert år. Mal ved behov og sjekk tilstanden/bytt kledning når det er på tide.
Våtrom:
Følg med på bad (løse fliser?) og kjøkken (sjekk under sokkelen eller sokkellist).
Kjeller:
Bruk nesa! Lukter det «kjeller» eller tegner det seg skjolder i taket?
Overflater:
Hold boligen ren og bruk riktige vaskemidler på materialene.

Har du mistanke om fuktskade, ta kontakt med fagfolk med én eneste gang. Du får hjelp til å finne de riktige på anbudstjenesten Byggstart.no