Renoveringsprosjekt: Så mulighetene i Munthes gate

Inspirasjon

7. august 2018

I en staselig bygård fra 1917 fant Ingrid Hegnar oppussingsobjektet hun kunne forme til sitt eget.

– Jeg pusser ikke opp ofte, men når jeg først gjør det, så gjør jeg det ordentlig, sier Ingrid.

Ingrid Hegnar har lang erfaring innen interiør og design, og gjør oppdrag for hoteller og privatpersoner som ønsker fornying. Da hun skulle i gang med oppussing av sin nye leilighet på Frogner var hun derfor klar på hvordan hun ville ha det, og hvordan det skulle gjøres.

– Jeg liker mange forskjellige stiler. Men når det gjelder en leilighet i en eldre bygård som her, blir man jo inspirert av bygget leiligheten ligger i. Rammene er liksom satt.

– Ingrid Hegnar

– Derfor syns jeg ikke det var så vanskelig å velge stil, jeg vet veldig godt hvordan jeg vil ha det. Man kan velge moderne løsninger på kjøkken og bad, men man skal samtidig ha litt respekt for huset i seg selv, forteller Ingrid.

Se stiler, finn løsninger, bli inspirert av våre beste boligbilder:

Soverom ble stue

Leilighetens planløsning var uendret fra da bygget var nytt. Gulvene og takene var skjeve, vinduene gamle og rominndelingen lite hensiktsmessig. På kjøkkenet var det en gammel kullbinge, og det var kun ett bad.

Lurer du på hva boligen din er verdt?:

– Bygget har bærebjelker, ikke bærevegger. Det gjorde alt litt enklere, og jeg sto friere med tanke på å flytte dører blant annet. Jeg ønsket for eksempel å gjøre ett av soverommene om til kombinert kontor og stue. I tillegg ville jeg ha et ekstra bad, og ved å ta en del av kjøkkenet jeg fikk et lite vaskerom. Slik slapp jeg å installere vaskemaskinen på badet, eller ha vaskemaskin på kjøkkenet slik det opprinnelig var, forklarer Ingrid.

Ring en statiker

Endring av planløsning vil kunne by på noen utfordringer vedrørende bæring. Lise Borgen, Partner/Eiendomsmegler MNEF ved Nordvik Ullevål var ansvarlig megler da leiligheten ble solgt til Ingrid Hegnar. Hun anbefaler alltid å søke styret samt ta inn en statiker før man river vegger:

– De vil kunne gi råd om hvorvidt du kan åpne en bærevegg, og eventuelt hvor mye. Har du en leilighet i første etasje, bærer du kanskje fire etasjer over deg. Åpner man bæring uten å sjekke vil det kunne bli både dyrt og farlig. Ved å benytte en statiker vil du da ha ditt på det tørre, forklarer Lise.

Smarte løsninger

Ved oppussingen ble både gulv og tar avrettet og isolert. Ingrid la nye tregulv i fiskebensmønster slik boligen opprinnelig hadde og byttet alle vinduene. Mange av dørene som ikke er så mye i bruk ble byttet til skyvedører. Ingrid ville ha det samme tregulvet i entréen som i stuene, men da kom gulvleggeren med et nyttig innspill.

– Gulvleggeren var bekymret for fukt- og slitasjeskader fra sko i en entré, så vi ble enige om å felle inn fliser i midten med varmekabler under, og legge tregulvet som en ramme rundt stenen. Jeg synes det ble en fin og funksjonell løsning.

Leiligheten oser kvalitet og god smak ned til hver minste detalj. Ingrid har for eksempel fått snekkerlaget kjøkken og garderobeskap. Radiatorene, som er nostalgiske i stilen, er lakkert slik at de matcher tapetene.

– De er helt fantastiske. Man kan få laget akkurat de breddene og dybdene på radiatorene man vil ha, lakkert i fargen du ønsker. Jeg er også veldig fornøyd med den lille gasspeisen på kjøkkenet, og det smarte skapet som skjuler gasstanken.

Velg tapet først

Ingrid er en sterk ambassadør for å velge tapet fremfor maling på veggene.
– Tapet gir så mange flere spennende muligheter. Jeg liker å velge farge og mønster på tapetet først, og la tapetet legge føringer for de øvrige fargevalgene jeg tar. Erfaringsmessig blir det vanskeligere om du gjør det motsatt, sier Ingrid.

Oppussing for framtidens behov

Det var riktig av Ingrid å fokusere på leilighetens grunnstruktur da hun gikk i gang med oppussingen, mener Lise.

– Eldre boliger ble bygget for andre behov enn dagens. Samfunnet endrer seg, og med det endres også våre behov, forteller Lise.

– Dagens boligkjøpere krever ofte flere soverom, større og mer åpne allrom, ekstra bad og toalett. Skal man gjøre endringer med tanke på verdiøkning, så er det ved å ta hensyn til slike behov at det største potensialet ligger. I tillegg til å åpne opp for mer lys, sørge for like materialer i alle gulv og i alle tak, samt slett vegger, legger hun til.

Lise mener det ofte kan være vanskelig å få inntrykk av leilighetenes størrelse i eldre bygårder, nettopp på grunn av planløsningen.

– De kan være på 100, 150 eller 200 kvadratmeter, men fremstår trange og mørke. Ofte kommer man inn i en lang gang, med dører som leder inn til de ulike rommene. I tillegg er det gjerne flere og store stuer, men få soverom. Ved å åpne vegger, forkorte gangen og sette inn doble dører vil du få en bedre romfølelse, bedre arealutnyttelse og mer sollys inn i leiligheten. Boligen vil rett og slett fremstå lysere og mer innbydende, legger Lise til.

Kort tid til salg? Gjør det enkelt

Lise får ofte spørsmål fra kunder om oppussing: Burde man pusse opp kjøkkenet før leiligheten legges ut for salg? Eller holder det å male litt?

– Dersom kunden skal selge i løpet av kort tid anbefaler jeg å kun ta mindre grep, som for eksempel å rydde opp i callinganlegget ved inngangen, da dette er det første og siste en potensiell budgiver ser, anbefaler Lise.

– Et annet råd er det jeg kaller «10 liter og en helgejobb»

– Noen malingsstrøk får du mye igjen for. Utover dette fraråder jeg å gå i gang med oppussing av bad og kjøkken, med mindre det er en dyr bolig med knall beliggenhet hvor resten av boligen allerede "står i stil". Årsaken til dette er at man i de fleste tilfeller ikke vil få igjen kostnaden. Ikke minst at det er vanskelig, om ikke umulig, å treffe alle potensielle kjøperes ønsker å behov, sier Lise.

Lise mener det er mye bedre å pusse opp med en gang du flytter inn, slik at du kan nyte din nyoppussede leilighet mens du bor der og i tillegg "få igjen" ved å selge boligen i bedre stand.

– Når det er sagt så vet vi at oppussingsobjekter med knall beliggenhet ofte går for nesten samme pris. Noen ganger går de til og med over oppussede objekter. Årsaken til det er at vi ved oppussingsobjekter selger en drøm, noe mange kjøpere setter veldig pris på, forklarer Lise.

– Jeg mener livskvalitet henger sammen med hvordan hjemmet mitt ser ut. Bolig er av de mest vesentlige tingene i livet. Da er det vel verdt å gjøre det til sitt eget og gjøre det fint. Det er derfor jeg trives så godt her.

Ingrid Hegnar

Meglerens oppussingstips:

  • Vurder mulighetene for å endre planløsning i leiligheten ved å åpne opp vegger og for eksempel flytte kjøkken. Dette gir mer lys, bedre romfølelse og en mer funksjonell leilighet.
  • Benytt en statiker for å finne ut hva slags muligheter du har knyttet til bærevegger og bjelker.
  • Er det kort tid til du skal selge, ikke gå i gang med oppussing av for eksempel kjøkken og bad. Det er vanskelig å møte potensielle kjøperes ønsker og behov. Ta i stedet mindre oppussingsgrep, som for eksempel maling av dørkarmer.
  • Mange glemmer gulv og tak. Vi ser at forskjellig gulv i alle rom gir lunken respons hvis boligen ikke er et oppussingsobjekt.
  • Er det radiatorer betyr det at man kan få vannbåren varme. Husk at styret kan kreve noe mere for eventuelt økt forbruk, samt at varmen uteblir noen måneder i året. Anbefales derfor uansett varmekabler på bad.
  • Ta inn elektriker tidlig i oppussingsfasen, da får man skjult anlegg og lagt inn nye kurser. Det er det et mye større behov for enn tidligere. Elektrikeren kan også tilby et hav av nye tekniske mulighet og løsninger til smarthjem for den teknisk interesserte.

Motta tips og boligrelatert innhold rett i innboksen: