Gjør huset klart for vår og sommer

Inspirasjon

4. mai 2023

Gi hjemmet litt velfortjent kjærlighet etter en tung vinter

Høst og vinter er uten tvil de tøffeste årstidene for boligen. Regn, snø, vind og kulde tærer på yttervegger, tak og uteplasser. Det kan blant annet føre til at taksteiner løsner, råte angriper kledning og konstruksjon og frost skader takrenner.

I mange tilfeller kan skadene være vanskelige å se før de har vokst seg store og kostbare. Derfor er det viktig å sjekke tilstanden på boligen hver vår. Forhåpentligvis er sjekken fort gjort, med ingen eller kun små funn. Men dersom uhellet skulle være ute, kan du spare mange tusen kroner på å avdekke skader tidlig.

Vanlige boligskader

Skade på taktekket

Taktekke er særlig utsatt om høsten og vinteren. Taktekke, om det så måtte være takstein eller shingel, kan løsne, sprekke opp og slites i stykker. Årsakene til dette kan være sterk vind, is, tung snø, slitasje og greiner som faller fra trær. Et skadet taktekke betyr at taket står delvis ubeskyttet, og at fukt kan trenge inn i konstruksjonen under. Dette kan føre til fuktdannelse over tid, men også store vannskader neste gang det regner skikkelig.


Lekke takrenner

Det er vanlig at takrenner skades i løpet av høsten eller vinteren. En av hovedgrunnene til dette er at takrennene ikke renses før vinteren. Løv og gjørme hindrer vann i å renne der det skal, men det fører også til at rennene kan sprekke opp når dette fryser til om vinteren. Når takrennene går lekk, kan vannet renne ned langs husveggen eller ned på terrassebord. Dette kan føre til fukt- og råtedannelse.

Dårlig lufting og isolering

Opplevde du at det var mange istapper som hang fra taket hele vinteren? Da er dette mest sannsynlig på grunn av enten manglende isolering i taket eller feil lufting - istapper er nemlig ikke normalt. Utilstrekkelig isolerasjon og dårlig lufting er blant årsakene til fuktdannelse på loft og i takkonstruksjon. Dette er et problem som kan bli både kostbart og utfordrende å utbedre.

Råte i kledning

Råtesporer finnes nesten overalt, og trenger kun fuktighet og tid for å utgjøre en reell trussel mot huset. Boliger som er utsatt for fukt, enten på grunn av klima eller feil og mangler i konstruksjonen, er også mer utsatt for rask råteutvikling. Råte oppstår gjerne først nederst på husveggen, underkanten på vinduer, i skjøter og ved takrenner. For å oppdage råte ser man etter misfarginger og skader i treverket. I tillegg må man kjenne på treet - dette gjøres ved å ta en skarp gjenstand og stikke inn. Treet skal være hardt - er det porøst, er det råte på gang.

Utbedre raskt

Alle skadene og manglene vi har nevnt her har godt av å utbedres raskt. Grunnen til dette er at sprukne takstein, råte i kledning og frosne nedløp har en tendens til å utvikle seg negativt, noen ganger raskt. Råte trenger kanskje en del tid på å bli et stort problem, men skadet taktekke kan slippe inn store mengder vann på kort tid om været bestemmer seg for det. Det er jo også slik at utbedringer som utsettes, utsettes gjerne lenger enn planlagt, om det ikke blir direkte glemt. Erstatt derfor skadet taktekke, få satt inn en ny takrenne om den gamle har gått lekk og be fagpersoner på besøk for å evaluere skade og utbedringsbeov der du selv er usikker på omfanget.

Forebygg fremtidige skader

Når du har brukt våren til å sjekke vanlige boligskader etter høst og vinter, gjelder det å rette blikket mot neste høst og vinter. Med godt forebyggende arbeid vil du forhåpentligvis slippe unna med en rask vårsjekk neste år også. Våren er den beste tiden for å vaske og male husets fasade. Skitne husvegger holder på fuktighet og råtesporer, og jevnlig fasadevask vil dermed forebygge fukt- og råtedannelse. Maling har også en viktig beskyttende funksjon, og begynner malingen å se slitt ut, er det på tide med ett nytt strøk.

Når det kommer til problemer med manglende isolering eller feil lufting på taket og loftet, er det som regel behov for fagkompetanse. Be en fagperson undersøke og kartlegge takets utbedringsbehov slik at du slipper istapper, varmetap og fuktdannelse neste vinter.

Hva angår selve taket, kan du i første omgang vurdere om tiden er inne for et nytt tak. Et nytt tak vil naturlig nok være mindre utsatt for skader. Utover det gjelder det å sjekke tilstanden på taket jevnlig - én gang om høsten før vinteren og én gang om våren etter vinteren er supert. Du kan også gjerne ta en titt etter skikkelig ruskevær. Husk også å rense takrennen etter behov, og i det minste hver høst før frosten kommer.

Husk at godt vedlikehold er noe som kan bidra til å øke verdien på boligen din. Om du planlegger salg i sommer, kommer vi gjerne til deg for å gi tips om utbedringer som er lurt å gjøre før et salg.

Avtale møte med megler