Hvordan gjøre hagen klar for visning

Mitt salg

6. juni 2023

For mange er uterommet en viktig del av boligdrømmen. Hvordan du klargjør hagen din kan derfor være avgjørende for salget.

–Selv bruker jeg hagearbeid som meditasjon, jeg elsker å klippe kanter og lage soner i hagen min, sier Thomas Hole Møyland, eiendomsmegler i Nordvik Tønsberg.

Han har lang erfaring med å forberede boliger og har mange gode tips til hva man må tenke på når man skal selge et hus med hage og uterom. Her er hans ti beste råd til å gjøre hagen klar for fotografering og visning:

Thomas Hole Møyland, eiendomsmegler i Nordvik Tønsberg

Vær tidlig ute

Det er viktig å få tatt utebildene mens hagen er på sitt fineste. Uansett om du ikke vil selge før til høsten, vinteren eller tidlig neste vår, kan det derfor være lurt å planlegge hagefoto når hagen er grønn og plantene blomstrer. Du kan fint invitere inn megler og starte fotograferingen før huset er klart. Det vil du ikke angre på.

Rydd i hagen

Det aller beste er å rydde opp i hagen. Klipp gress og rake plenen er en selvfølge, men fjern også ting som står lagret eller har blitt glemt etter mange år. Klipp epletrær og busker, men for all del: ikke hugg ned trær før visning.

Klipp kanter

Å lage fine soner i hagen med bed og plen i tillegg til noen mer «ville områder» kan være fint, men pass på overgangene. Klipp kantene og legg stener langs bed og mellom sonene for å skape tydelige skiller. Da fremstår hagen som pen og velstelt.

Reparer terrassen

Råtne terrassebord er lite pent og kan være farlig. Bytt ut råtne bord og mal eller beis terrassen før visning. Vask også bort svertesopp om du har det, her kan du bruke egnet vaskemiddel og børste.


Rengjør belegningsstein

Å rengjøre alle heller og belegningssteiner er viktig. De kan spyles med høytrykksspyler eller børstevaskes. Klipp også ned gress og ugress rundt og mellom steinene.

Lag sittesoner

Å lage avgrensede sittesoner utendørs med bord, møbler, sitteputer og solskjerming er flott på bilder og viser mangfoldig bruk av hagen. Du kan gjerne ha flere sittegrupper tilpasset morgensol og kveldssol eller fremheve deler av hagen som ellers er litt bortgjemt. Du kan også henge opp hengekøyer eller plassere ut smijernssenger eller sofaer på steder som innbyr til rekreasjon og hvile.

Bruk lys og lykter

Heng ut lykter i trærne og sett lykter langs gangstier og inngangspartier. Å legge fotografering til den blå timen etter at sola har gått ned, med tente lys, og et lite bål i en bålpanne kan gi deg akkurat de bildene du trenger.

Tenk på barna

Har du en gammel lekestue og en trampoline som ikke er i bruk? Sett i stand lekestua og vask ned, for kanskje de nye eierne har barn og leter etter akkurat slike små detaljer. En sikret trampoline er også et yndet leketøy for barn som er med på visning, og kan være det som gjør at de velger akkurat ditt hus.

Ta med hagen inn

Fyll gjerne også huset med blomster og urter som lukter godt. Har du tomater og grønnsaker fra egen hage legg dem gjerne på fine fat inne på kjøkkenet. Har du blomstrende grener er det også vakkert å sette i store glass og krukker på bord og benker.

Sett ut krukker og blomster

Om du ikke har blomster i hagen kan du planlegge din nye bolig og kjøpe krukker og blomster du kan ta med deg etter salg. Sett dem i grupper på terrassen og ved inngangspartiene. Kjøp gjerne planter som lukter godt, så kombinasjon av urter og fargesterke blomster er fint

Ønsker du tips og råd til hvordan du best kan klargjøre hagen for salg? Ta kontakt med en av våre dyktige eiendomsmeglere her.