Tips til deg som skal kjøpe eller selge et oppussingsobjekt

Inspirasjon

12. januar 2023

Oppussingsobjekter kan med sine feil og mangler virke skremmende, men det er ingen grunn til å frykte dem, hverken for selger eller kjøper. Her er det du må tenke på hvis du skal kjøpe eller selge et oppussingsobjekt.

Samy Sebastian Khadra, eiendomsmegler ved Nordviks kontor på Grunerløkka, trives godt med å selge oppussingsobjekter. - Jeg opplever ekstra motivasjon ved salg av oppussingsobjekter fordi trygghet står så sentralt. Det er viktig å ha kontroll på objektet, samt å kunne besvare ethvert spørsmål som både kjøper og selger måtte ha.

Men hva er teknisk sett et oppussingsobjekt? Det finnes ingen presis definisjon, men generelt sett er et oppussingsobjekt en bolig med et gjennomgående behov for teknisk og estetisk fornyelse.

Kjøpere av oppussingsobjekter har øye for muligheter

- Jeg elsker å selge oppussingsobjekter, kan eiendomsmegler Erlend Stokmo fra Nordviks kontor i Bergen fortelle. Ironien er at interessentene ofte er i bedre humør på visninger av oppussingsobjekter. De har også lest seg grundig opp på boligen. - Så smaker det naturligvis ekstra bra når man får et kjemperesultat!


Generelt sett er et oppussingsobjekt en bolig med et gjennomgående behov for teknisk og estetisk fornyelse.

Kjøperne av oppussingsobjekter er dem som har et øye for muligheter. Slike objekter krever arbeid og pågangsmot, men gir i gjengjeld et hjem hvor alt faller i smak.


- Kjøperne av oppussingsobjekter er dem som har et øye for muligheter. Slike objekter krever arbeid og pågangsmot, men gir i gjengjeld et hjem hvor alt faller i smak, forteller Samy på sin side.

Det er hovedsakelig to kjøpergrupper som ser på oppussingsobjekter. - Om det er en større bolig, vil det stort sett være andregangskjøpere som liker beliggenheten og vil renovere. Er det mindre leiligheter, er det i større grad førstegangskjøpere, forklarer Erlend.

Mange bekymrer seg for å selge et oppussingsobjekt - de forventer en uheldig tilstandsrapport som vil skremme vekk kjøpere. Meglere ser det imidlertid ikke slik.

- For eiendomsmeglere er det ikke nødvendigvis mer krevende å selge et oppussingsobjekt enn et objekt med god standard, understreker Erlend. Det kommer alltid til å være mye å sette seg inn i ved et boligkjøp, og det vil også være mye å ta stilling til i en tilstandsrapport for en mer moderne bolig.

Presentasjonen kan være avgjørende ved salg

Erlend anbefaler at du finner riktig megler når du skal selge et oppussingsobjekt: - Det bør være en megler med noen års erfaring, men en som fortsatt er sulten. Jobben vil i stor grad bestå av å planlegge salget, og tilpasse presentasjonen deretter, forteller han. Han drar frem Løvåsbakken 21, en 2-roms leiligheten han solgte nylig, som et eksempel på dette.

- I dette tilfellet skjønte jeg at boligen sannsynligvis passet best til en ung kjøper, og vi stylet deretter. Her brukte vi en litt uortodoks styling i kombinasjon med statister, som ga et kjempeflott resultat. Oppussingsobjektet tiltrakk seg mange interessenter, både unge førstegangskjøpere og såkalte boligflippere, og ble til slutt solgt over prisantydning.

Her mener Erlend at Nordvik stiller med en fordel. - Vi i Nordvik et stort fokus på presentasjon, fordi vi vet hvor viktig det er for at den ene ekstra interessenten kommer på visningen, eller deltar i budrunden.


Her brukte vi en litt uortodoks styling i kombinasjon med statister, som ga et kjempeflott resultat.

Selv om du har begrenset budsjett, vil oppussingen føre til at hjemmet du ender opp med er skapt av deg.

Gir muligheten til å skape drømmehjemmet

- Den største fordelen med et oppussingsobjekt er helt klart muligheten man får til å skape sitt eget drømmehjem, påpeker Samy. Han solgte nylig en bolig ved Københavnsgata på Grunerløkka hvor kjøperen omfavnet både mulighetene og utfordringene et oppussingsobjekt byr på.

- For kjøper var dette en mulighet de ikke kunne gå glipp av. De så muligheten for å skape et hjem de virkelig kunne kalle sitt eget. Vedkommende ønsket å gjøre så mye som mulig selv basert på erfaring og utdanning innenfor fagfeltet, forteller Samy. - Boligen ble solgt til en meget god pris, og alle parter var veldig fornøyde.

På den andre siden medfører kjøp av et oppussingsobjekt mye arbeid, tid og penger, noe du skal være forberedt på før du legger inn bud. Du burde være kjent med alle feil og mangler i boligen, hva som må fornyes og hvor mye penger og tid du har til å få jobben gjort. - Les deg godt opp før visning, og er du usikker på noe, så spør du megler på visning, understreker Samy.

De dyreste renoveringstiltakene

I noen tilfeller når man skal pusse opp et oppussingsobjekt, kan kostnader for utbedring og oppgradering bli høyere enn man hadde sett for seg.

Totalrenovering av bad er i seg selv ganske dyrt, mens kjøkken er rimeligere om man ikke endrer på rør og det elektriske. Men dersom disse rommene har vesentlige mangler på grunn av vann- og fuktskader, kan prislappen bli veldig høy.

Generelt sett burde du være veldig var for fukt- og råteskader og muggsopp. Er det fukt og råte i bygningen, kan det videre være vanskelig å avdekke det fullstendige skadeomfanget før du starter arbeidet. Vær også oppmerksom på manglende dokumentasjon, da det kan bety at arbeider er utført feil og av ufaglærte. Dette er særlig alvorlig når det gjelder det elektriske anlegget, våtrom og ventilasjon.


En unik mulighet

Til tross for potensielt høye kostnader ved oppussing, kan det å renovere et oppussingsobjekt gjøre at du får muligheten til å bo i et vakkert, eldre bygg med stukkatur og høye tak, men samtidig nyte moderne bokomfort. Selv om du har begrenset budsjett, vil oppussingen føre til at hjemmet du ender opp med er skapt av deg.

For deg som skal selge et oppussingsobjekt, husk at kjøpere gjerne er mer innforstått med at et slikt objekt vil ha skavanker. Det gjør som sådan salg av et oppussingsobjekt mindre komplisert enn salg av en bolig hvor det er høye forventninger til standarden.