Unik mulighet i historiske omgivelser

Boligkjøp

15. mai 2023

Midt i historiske Karljohansvern ligger denne unike mursteins-perlen og venter på nye eiere.


Blant blomstrende kirsebærtrær, i et prisbelønnet hageanlegg og omringet av teglsteinshus i samme byggestil, ligger det beige huset og minner oss om en svunnen tid. Karljohansvern ble etablert i 1818 og var en viktig marinestasjon for forsvaret. Stedet ble etterhvert et sivilt samfunn og er i dag på mange måter et levende museum fylt av kultur, store grøntområder og fredede bygninger.

-Å bo i et område fylt med så mye historie, arkitektur og storslått natur er helt spesielt, sier megler Thomas H. Møyland, som nå legger boligen ut for salg. Huset ble bygget i empirestil, også kalt keiser-stil, som ble utviklet omkring 1800 under Napoleons keiserdømme.

Å bo i et smykkeskrin

Eiendommen som nå venter på nye eiere er ett av flere hus som er i privat eie og ble bygget som en stall i 1859. - Å bo så skjermet i et så vakkert gårdsrom er helt spesielt, sier eieren som har bodd der i snart 20 år. Hun har benyttet huset som galleri og atelier, og var også den som transformerte huset til bolig. – Jeg har vært svært opptatt av å ta vare på gamle detaljer, selv om oppgraderingen var total. Boligen har blant annet spor av opprinnelige paneler og dører, samt bås-skillet i stuen, det var jo både hest og ku her i gamle dager. Ellers har jeg vært svært opptatt av å lage et mest mulig idyllisk sted med lun og koselig atmosfære. Som dere ser så liker jeg farger og det har vært mye kjærlighet i å utforme spesielle løsninger og et hjem som oser kreativitet og harmoni. Jeg tenker jeg har skapt et smykkeskrin av en bolig. Spesielt peisen på kjøkkenet vil jeg savne, den er så varm og god på vinteren. Jeg er så glad i både huset, området og naboene så det har vært en lang prosess med å bestemme seg for å flytte.

Godt naboskap

Både huset og byggene rundt minner om områder av historisk verdi som ble bygget i Europa på samme tidsrom, men som er svært sjeldent i Norge, spesielt som bolig. Det er synlig både bindingsverk og teglstein og det oppleves nesten som å komme inn i et italiensk gårdshus. Området ligner litt på danske Ebeltoft, hvor smale brosteinsgater og bindeverkshus er bevart i nesten hele byen. I tillegg er det anlagt en helt spesiell hage i det beskyttede gårdsrommet, med stokkroser, druer, store hortensiaer, ferskentrær og morelltrær. Det er også et stort langbord hvor man kan booke plass til 30-40 personer. – Det er et virkelig godt naboskap her, med mye romslighet og god stemning. Man kan ta med seg kaffekoppen ut og møte hyggelige mennesker når man måtte ønske. Også kommer jeg til å savne pergolaen og utsikten mot kirkespiret og den blå himmelen.

Nærhet til sjøen og kulturelt overskudd

Karljohansvern er adskilt fastlandet med en pittoresk kanal og tre broer knytter sammen den gamle marinestasjonen og Horten by. Det første som møter deg på andre siden av kanalen er over 100 år gamle bøketrær, og her har de lagt til rette for flere historiske vandringer Området er åpent for alle hele året, og du kan spasere på idylliske stier, gjennom åpent landskap, alleer og skog. Det er alltid kort vei til sjøen og man kan fint gå i slåbroken ned til Vollane for å bade fra boligen som ligger tett på det meste av severdigheter. Det er også kort vei til den populære tivolistranda.

Karljohansvern kalles i dag «Kulturverftet» som følge av sine mange kulturelle virksomheter og arrangement. Det er for eksempel mange flotte konserter på Artilleriverkstedet, du har både Preus fotomuseum og Marinemuseet samt mange gallerier som kan besøkes. – Det skjer ting her året rundt, sier megler Møyland, og trekker spesielt frem Verven festivalen i juni, som i år har populære artister som Madrugada, Morten Abel og Susanne Sundfør på plakaten, samt det tradisjonsrike julemarkedet i desember med hyggelig julestemning, håndverk, julegaveideer og god mat.

-Boliger med så mye bevart historie, tett på nytt kulturliv, samtidig som man opplever en nærhet til naturen og sjøen er helt spesielt, fortsetter Møyland og legger til: Det er ikke ofte det kommer slike perler på markedet, så her bør man komme å se selv. Uansett om man har kjennskap til området eller ikke vil bare turen være verdt det, og er du heldig så blomstrer hagen på sitt mest overdådige når du kommer.

Bilder

Se hele boligannonsen her

Fakta om Karljohansvern

Kort vei fra Horten sentrum ligger storslåtte Karljohansvern, som tidligere huset en marinebase og et skipsverft. Karljohansvern ble etablert i 1818 ved kongelig resolusjon få år etter unionsinngåelsen med Sverige, og ble bestående av både verft og marinebase. Stedet var en viktig marinestasjon for Forsvaret fram til det gradvis ble et sivilt samfunn med ulike private aktører. Arkitekturen er særegen og følger ulike stilepoker – og området er nærmest et levende museum. Kanalen rundt området gjør at Karljohansvern ligger adskilt fra fastlandet, og tre broer sikrer forbindelsen mellom den gamle marinestasjonen og byen. Den 878 meter lange kanalen ble bygget rundt 1860 for å være en forbindelse mellom Oslofjorden og indre havn i Horten. Samtidig skulle den fungere som et forsvar og vern mot angrep fra land. De flotte bøketrærne på begge sider av kanalen har stått der i 100 år.

Karljohansvern kalles i dag «Kulturverftet» som følge av sine mange kulturelle virksomheter og arrangement. I dag er Karljohansvern åpent for alle, hele året. Her kan du spasere på idylliske stier, langs grassletter, alleer og skog, mens du iakttar sporene fra stedets lange historie. Forsvarsbygg forvalter i dag Karljohansvern og jobber for at området skal utvikles som en arena for kultur, næring og opplevelser i samarbeid med lokalt næringsliv.

Fakta om Horten

Horten er en idyllisk kystby og kommune som ligger mellom Holmestrand og Tønsberg. Kommunen har over 40 km med kystlinje mot Oslofjorden med en vakker kyststi og flere store friområder, med mange bademuligheter og vakker natur. Det er ca 27000 innbyggere i Horten kommune hvor 17000 lever i gamle Horten by. Byen var opprinnelig en gård, men da Karljohansvern ble etablert, vokste byen opp utenfor kanalen, hus for hus, og er i dag e godt besøkt kulturby og et viktig knutepunkt med bla. Bastø Fosen Fergen som har hyppige ruter til Moss. Turen tar en halv time og knytter sammen byene på begge sider av oslofjorden. Det er også svært kort vei til Sandefjord lufthavn Torp, du kjører dit på en halvtime. Horten har et sjarmerende handelssentrum med gågater og torg, hyggelige kafeer og levende uteliv, men vil du til hovedstaden kan du kjøre ditt på litt over en time, eller ta bussen til Skoppum stasjon om du foretrekker tog.