Villa Rosa: Postkortidyll midt i Oslo

Inspirasjon

11. januar 2019

Foto: Carsten Müller, Zovenfra AS

Det unge paret hadde akkurat totalrenovert leiligheten på St. Hanshaugen nøyaktig slik de ville ha den: Kjøkkenet var flyttet, strøm og vann lagt om og soverommet bygget helt om. Da endelig alt sto klart etter fem måneder med oppussing, fikk Sine plutselig vite at et hus var til salgs i drømmegaten.

– Vi var overhodet ikke på boligjakt. I fire år hadde jeg hatt på varslinger fra Finn.no i dette området, så vi dro egentlig bare på visning for moro skyld. Men så fort vi kom innenfor hageporten, var vi solgt, forteller Sine som er huseier.

For det er ikke ofte en enebolig innenfor ring 2, på eiet tomt, ligger ute for salg. Med inngang fra Damstredets sjarmerende og fargerike trehus fra 1800-tallet, tilhører Villa Rosa sjeldenhetene.

– Disse husene i Damstredet går ofte i arv, og i et av nabohusene bor det faktisk tre generasjoner under samme tak. Jeg tror de har 50-års jubileum neste år.

Julian, eier og samboer.

– Det jeg kommer til å savne mest med å bo her, er at hver gang folk kommer inn i huset, sier de wow! Man blir jo stolt, sier Sine smilende.

Paret legger ikke skjul på at det blir vemodig å flytte. Men nå som de akkurat har fått en liten gutt, blir det praktisk å bo i samme bygg som besteforeldre og barnepassere.

– Huset har vært samlingspunktet på 17. mai og mange festligheter. En gang hadde vi faktisk 36 mennesker på selskap. Hele vennegjengen er egentlig litt skuffet over at vi skal flytte nå, ler de. Foto: Carsten Müller, Zovenfra AS

Omgitt av historiske gater

Det er lett å glemme at man er i Oslo, når man går i den bratte bakken mellom trehusene som ligger på rekke og rad. Kanskje er det fordi Damstredet er en av veldig få gater i hovedstaden der den originale forstadsbebyggelsen er bevart gjennom en hel gate.

Foto: Carsten Müller, Zovenfra AS

Like ved finner man også Oslos eldste eksisterende bygning, Gamle Aker Kirke, som ble bygget i løpet av de første tiårene av 1100-tallet.

– Det er ganske utrolig å tenke på at Henrik Wergeland bodde i Damstredet 1, og hadde sin skrivestue rett utenfor, forteller beboer Julian, som har lært om strøkets historie under omvisningen med Velansvarlig.

Inn døren og tre trappetrinn ned kommer man inn i en lun og hyggelig stue, som umiddelbart kjennes som et hjem ulikt alt det man assosierer med sentrumsnær treroms i Oslo.

Lurer du på hva boligen din er verdt?:

Når 1850 møter 2019

Det lille rosa murhuset ble bygget mellom 1850 og1890 som del av et arbeiderklassestrøk.

Husene i Fredensborgveien ble restaurert og modernisert for rundt 50 år siden, og alle har de hver sine navn: Villa Kaos, Rabarbraslottet og ikke minst Villa Rosa, som paret selv har funnet på.

– Det er virkelig sjarm og sjel, med litt skjeve vegger og gulv. Selv om vi syns det er gøy å pusse opp, er det noen ting man bare må la stå, som de originale teglsteinsveggene i bindingsverk og bjelkene, viser Sine.

Selv om mye historie får sitte i veggene, oppleves Villa Rosa som nytt og moderne, da mye ble oppusset i 2014. Foto: Carsten Müller, Zovenfra AS

Kjøkkenet har nye fronter, hvitevarer og benkeplater, og taket med orginalfargen: Rosa. Foto: Carsten Müller, Zovenfra AS

– En annen detalj vi har beholdt er brevluken i inngangsdøren. Med digitalt alarmsystem og ringeklokke kan vi åpne døren med mobilen ved levering av pakker, så det er praktisk, legger Julian til.

– Jeg kommer faktisk til å savne at det ramler brev inn gjennom døra. Det kommer vi nok aldri til å få i en bolig igjen, legger Sine til.

Er du interessert i tekniske løsninger til hjemmet?:

Vil du vite hva boligen din er verdt?:

– Det er jeg som er handy i familien her, sier Sine når hun tar tak i det som tilsynelatende er et bilde på veggen, som viser seg være inngangen til en skjult bod. Foto: Carsten Müller, Zovenfra AS

Litt kreativitet må til når man er en liten familie på tre i en enebolig på 70 kvm på to etasjer.

– Rammemakeren sa til meg at dette aldri kom til å gå. Men det gjorde det! Foto: Carsten Müller, Zovenfra AS

– Har dere et favorittsted?

– Plattingen er jeg aller mest fornøyd med, for nå får vi brukt den siden av huset mer enn tidligere. Det hyggeligste med huset er nettopp at det ligger i Damstredet, og på sommeren er det tettpakket med blomster. Det ser ut som et postkort! sier Sine.

Plattingen har erstattet det som tidligere var et bed. Sine trodde det skulle være en quick fix å bygge platting, ved å legge på heller. Men først måtte bakken jevnes:

– Under blomsterbedet var det jo berg! Vi syns tanken på å sprenge eller borre med anleggsmaskiner i dette området var skummelt, på grunn av de gamle husene. Derfor sto vi selv med hammer og banket løs. Det tok evigheter, men ble veldig fint til slutt, og plattingen har vi brukt masse! sier Sine fornøyd.

Dermed har de tilgang til morgensolen på plattingen, mens ettermiddagssolen nytes i «loungen» på forsiden.

– Da vi flyttet hit var vi faktisk litt bekymret om det var nabopress på å ha fin hage, men det er det heldigvis ikke. Alle koser seg når våren kommer og vi naboene kan pusle med hagearbeidet sammen, sier hun.

Mer boliginspirasjon? Se stiler og finn løsninger i vårt:

Dette bildet fulgte med da de kjøpte huset, fra en filminnspilling fra 50-60-tallet foran Villa Rosa. Paret er enige om at bildet får stå til de neste eierne. Foto: Carsten Müller, Zovenfra AS

Er et postkort verdig

– Det er morsomt å bo i en gate der turister og forbipasserende stadig vekk tar bilder. Plutselig ser vi også gaten vår i reklame for Oslo, det er litt gøy, sier Sine.

Her får man både idyll og nærhet til sentrum, for kun en spasertur unna finner man turstien langs Akerselven, parken på St. Hanshaugen, Sofienbergparken og Cubaparken. Maridalen og Marka er i sykkelavstand, med turmuligheter sommer som vinter, gode fiskevann og badeplasser.

– Så ligger jo Vulkan med Mathallen et par minutter unna. Det er litt skummelt, fordi de har alltid åpent, sier Julian lurt.

Gulvet i gangen og på badet i første etasje er malt med epoxymaling. Det holder seg pent lenge, er enkelt å rengjøre, og gir en industriell look som gjør seg godt med den bevarte mursteinsveggen. Veggen fortsetter opp til kjøkkenet, blant orginalbjelke

I den forrige leiligheten hadde paret fått inn peisen de ønsket, så peiskosen var det viktig å få inn her også:

– Først bestilte vi bygging av pipeløpet, som er totalt 3,5 m langt. Da trodde håndverkerne at det var en feilbestilling, for de er jo vant med å bygge pipeløp for store boligblokker! Så måtte pipeløpet heises ned gjennom taket. Da kranbilen sto nederst i brostensbelagte Damstredet sto egentlig alle og ristet på hodet. Ingen trodde at dette skulle gå. Men med litt tålmodighet og flere arbeidshender gikk det heldigvis til slutt, sier Sine lettet.

Dorullholderen er laget av originale innvendige vannrør. Foto: Carsten Müller, Zovenfra AS

Personlige reiseminner har fått sin plass i rammer på veggene, og alle bildene er tatt av Julian. Som flittig hobbyfotograf på parets mange reiser, har ferieturene til Saharaørkenen, Tokyo, Cuba og Lofoten blitt foreviget. Foto: Carsten Müller, Zovenfra AS

Alt mulig-rommet

– Før vi fikk barn klarte vi ikke å bli enige om hva det ekstra soverommet skulle være. Da ble vi enige om å dele det midt på, halvparten ble musikkrom og halvparten ble walk-in-closet, sier Sine fornøyd.

Foto: Carsten Müller, Zovenfra AS

Det ekstra soverommet har egen utgang til forhagen. Paret har selv bygget opp gjerdet utenfor med lyslenke og innredet med hagemøbler. Den grønne kjellerdøren som kan åpnes opp utenfra, ble under fotball VM brukt som bord til en TV, som ble godt mottatt av forbipasserende som fikk se kampstillingen.

– Hva vil dere savne mest?

– Sjelen og sjarmen i huset er det vi kommer til å savne mest. Det går ikke an å forklare det, det ligger bare i veggene, svarer de kontant.

All foto av Carsten Müller, Zovenfra AS: Instagram: @carstograf @zovenfra_as

Få inspirasjon og tips om bolig rett i innboksen: