Knipleveien 50Fredrikstad
- Fredrikstad
- Knipleveien 50
- Prisantydning
- 3 480 000,-
- Totalpris
- 3 944 004,-
- Felleskost/mnd
- 6 800,-
- BRA-i
- 123 m2
Trosvik
Familievennlig enderekkehus over 3 plan med skjermet hage. Kort vei til skole, barnehage og sentrum. Lave omkostninger
Knipleveien 50 er et romslig og familievennlig enderekkehus over tre plan -perfekt for par og aleneforeldre som ønsker god plass, skjermet uteområde og sentral beliggenhet. Barnehage, skole og Fredrikstad sentrum ligger i gangavstand, og borettslagsformen gir lave kjøpsomkostninger. Felleskostnader inkluderer bl.a. lån, kommunale avgifter, forsikring og internett. Hovedplanet har kjøkken og åpen stue med utgang til sørvendt hage og terrasse. I 2. etasje er det tre soverom og bad, ett rom har utgang til balkong. Kjelleren har stue og vaskerom med toalett. Kjøkken og bad er av eldre dato, men funksjonelle - her kan du modernisere i eget tempo.
Nøkkelinformasjon
- Boligtype:
- Rekkehus
- Byggeår:
- 1963
- Etasje:
- 3
- Soverom:
- 3
- Prisantydning:
- 3 480 000,-
- Omkostninger:
- 1 350,-
- Totalpris:
- 3 944 004,-
- Fellesgjeld:
- 462 654,-
- Felleskost/mnd:
- 6 800,-
- Fellesformue:
- 11 099,-
- Totalt BRA:
- 138 m2
- Tomteareal:
- 1 868 m2 (festet)
- Energimerking:
- G - oransje
- Garasje:
- Ja
- Veranda:
- Ja
Visninger
Alle våre visninger har påmelding. Passer ikke tidspunktet, send megler en e-post og avtal tid for privatvisning.
Presenteres av
Har du finanseringsbevis på plass?
I samarbeid med
En personlig rådgiver fra vår samarbeidspartner Storebrand Bank vil hjelpe deg å gjøre deg klar til budrunden.
Nøkkelinformasjon
Oppdragsnummer
30-0108/25
Boligtype
Rekkehus
Adresse og betegnelse
Knipleveien 50, 1613 Fredrikstad
Gnr. 210, bnr. 1 (ideell andel 1/1), fnr. 698 i Fredrikstad kommune.
Andelsnr. 4 i Knipleveien Borettslag 2, orgnr. 950169621
Selger(e)
Sunniva Hoff
Kjøpesum og omkostninger
3 480 000,- (Prisantydning) 462 654,- (Andel av fellesgjeld) -------------------------------------------------------- 3 942 654,- (Pris inkl. fellesgjeld) Omkostninger: 260,- (Pantattest kjøper) 545,- (Tinglyst hjemmelsoverføring) 545,- (Tinglyst pantedokument) 9 300,- (Boligkjøperpakke* (valgfritt)) -------------------------------------------------------- 1 350,- (Omkostninger totalt (uten Boligkjøperpakke)) 10 650,- (Omkostninger totalt (med Boligkjøperpakke)) -------------------------------------------------------- 3 944 004,- (Totalpris inkl. omkostninger (uten Boligkjøperpakke)) 3 953 304,- (Totalpris inkl. omkostninger (med Boligkjøperpakke)) -------------------------------------------------------- NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses et pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning. Det tas forbehold om endringer i offentlige avgifter/gebyrer. Andel fellesgjeld / Andel formue overtas av kjøper.
Om boligen
Byggeår
1963
Etasje
3
Arealer
BRA-i: 123 kvm
BRA-e: 15 kvm
Totalt BRA: 138 kvm
TBA: 31 kvm
Beskrivelse:
Underetasje:
BRA-i: 39 kvm. - Gang, bod, vaskerom, kjellerstue.
Totalt BRA: 39 kvm
1. etasje:
BRA-i: 42 kvm. - Entré, gang, stue, kjøkken.
Totalt BRA: 42 kvm
TBA: 30 kvm.
2. etasje:
BRA-i: 42 kvm. - Gang, bad, 3 soverom.
BRA-e: 15 kvm. - Garasje i felles rekke
Totalt BRA: 57 kvm
TBA: 1 kvm.
Takstmannens kommentar til arealoppmåling:
TAKHØYDER:
- Kjeller: Ca. 1,95 meter
- 1. etasje: Ca. 2,47 meter.
- 2. etasje: Ca. 2,45 meter
MÅLING:
-Måling er gjennomført med lasermåler på stedet og skissert opp
PLANAVVIK:
-Planavvik målt med laser på gulv i kjeller viser høydeforskjell på opptil 15mm på strekker under 2 meter og opptil 28mm over lengre strekker der måling kunne utføres.
-Planavvik målt med laser på gulv i 1.etasje viser høydeforskjell på opptil 11mm på strekker under 2 meter og opptil 20mm over lengre strekker der måling kunne utføres.
-Planavvik målt med laser på gulv i 2.etasje viser høydeforskjell på opptil 22mm på strekker under 2 meter og opptil 24mm over lengre strekker der måling kunne utføres.
-Målte høydeforskjeller er utenfor akseptabel toleranse for standardens krav for planhet til gulv.
Antall soverom
3
Innhold
Knipleveien 50 er et romslig og familievennlig enderekkehus med tre etasjer - et trygt og trivelig hjem som passer perfekt for både par med barn og aleneforeldre som ønsker seg god plass, skjermet uteområde og nærhet til alt som trengs i en travel hverdag. Beliggenheten er et av hjemmets store fortrinn. Barnehage og barneskole ligger bare en kort spasertur unna, og sentrum av Fredrikstad nås enkelt til fots, noe som gir en praktisk og behagelig hverdag uten behov for bil i det daglige. I tillegg byr borettslagsformen på lave kjøpsomkostninger, og de månedlige felleskostnadene inkluderer både renter og avdrag på felleslån, kommunale avgifter, forsikring, kabel-TV, internett og forretningsførsel – noe som gir forutsigbare og oversiktlige bokostnader. I første etasje finner du kjøkkenet og den åpne stue- og spisestueløsningen - et naturlig samlingspunkt for familien, der måltider, lekser og rolige kvelder går hånd i hånd. Fra stuen er det direkte utgang til en sørvendt og skjermet uteplass med terrasse, steinlagt område og gressplen - et perfekt sted for barna å leke eller for de voksne å nyte ettermiddagssolen i fredelige omgivelser. Husets andre etasje rommer tre soverom og et bad. Den praktiske løsningen med alle soverommene samlet gjør det enkelt å ha oversikt over barnas soverutiner. Ett av soverommene har i tillegg utgang til en egen nordvendt balkong - en lun og stille plass for en kopp kaffe eller en god bok. I kjelleretasjen finner du en romslig kjellerstue med mange bruksmuligheter, i tillegg til et vaskerom med toalett - ideelt for småbarnsfamilier som setter pris på ekstra plass. Både bad og kjøkken er av eldre dato og har behov for oppgraderinger, men de fungerer fint og man kan ta oppussingen på sikt. Oppussing av kjøkken og bad gir nye eiere en flott mulighet til å modernisere og sette sitt eget preg på boligen. Her får du et hjem med mye å by på - trygt plassert i et etablert boligområde med kort vei til både det praktiske og det hyggelige. Et godt sted å bo for store og små, med rom for både hverdager og fremtidsplaner.
Standard
Kjeller: - Vegger: Malt slette, malt trepanel og malt betong - Tak: Malt trepanel. - Gulv: Malt betong og laminat 1.etasje - Vegger: Malte slette overflater - Tak: Malte tak-ess plater - Gulv: Laminat 2.ETG - Vegger: Malte slette overflater. Fliser på bad. - Tak: Malte slette og tapetserte - Gulv: Laminat, fliser på bad
Parkering
Garasjeplass i tillegg til parkeringsmulighet ved inngangsparti
Moderniseringer og påkostninger
Selger har opplyst følgende om arbeider og oppgraderinger utført på eiendommen:
- Tekking av tak
- Etablering av lufting på loft
- Maling av fasade
- Ny drenering etablert i 2022.
- Varmefolie lagt i 1. etasje og kjellerstue.
- Varmekabler lagt i gang.
- Deler av det elektriske anlegget er oppgradert
- Bod i kjeller er innredet og tatt i bruk som kjellerstue
Sammendrag selgers egenerklæringsskjema
Selgers egenerklæringsskjema følger vedlagt salgsoppgaven. Interessenter oppfordres til å gjennomgå dette nøye. Følgende opplysninger er spesielt viktig å merke seg: Vet du om det har det blitt utført arbeid på bad/våtrom, enten i din eller tidligere eiertid? - Ja, faglært - Firmaets navn og beskrivelse av arbeidet: Fredrikstad rørlegger service AS: Toalett i vaskerom i kjeller. Desember 2024 Vet du om tettesjikt, membran eller sluk ble fornyet eller oppgradert? - Nei. Eventuell kommentar: Kun toalett Vet du om det er gjort endringer eller reparasjoner på tak, fasade, pipe/ildsted, terrasse, garasje, bod eller lignende, enten i din eller tidligere eiertid? - Ja, faglært - Firmaets navn og beskrivelse av arbeidet: Mester Berg Byggmester AS: Renovering i regi av borettslaget: Tekking av tak, lufting på loft, maling av fasade. Vet du om det er gjort arbeid med drenering, enten i din eller tidligere eiertid? - Ja, faglært - Firmaets navn og beskrivelse av arbeidet: Aas Maskinservice AS i 2022. Vet du om det er gjort arbeid på det elektriske anlegget, enten i din eller tidligere eiertid? - Ja - Foreligger det en samsvarserklæring? - Nei - Beskriv arbeidet og hvorfor det ikke foreligger samsvarserklæring: Lagt varmefolie i 1 etg og kjellerstue, samt varmekabler i gangen. En del av det elektriske anlegget er oppgradert. Vet du om det elektriske anlegget har blitt kontrollert? - Ja - Når ble kontrollen utført? 2024 Er det installert el-billader på eiendommen/boligen? - Ja, faglært - Firmaets navn og beskrivelse av arbeidet: Det er gjort før jeg flyttet inn, så jeg vet ikke Vet du om det er gjort arbeid på vann og avløp, enten i din eller tidligere eiertid? - Ja, faglært - Firmaets navn og beskrivelse av arbeidet: Fredrikstad kommune, kommunalt arbeid som omfatter over og under vann fra huset. Vet du om boligen eller eiendommen har blitt endret eller bygget ut etter opprinnelig byggeår, enten av deg eller tidligere eiere, herunder bruksendringer kjeller/loft etc.? - Ja - Var tiltaket søknadspliktig? - Nei - Eventuell kommentar: Omgjort bod til kjellerstue, ikke byggemeldt. Vet du om det har vært utført kontroll av installasjoner for eksempel oljetank/sentralfyr/ventilasjon? - Ja. Beskriv: Mester Berg Byggmester har laget lufteventiler på loft da det var dårlig lufting og svertesopp. Vet du om det er gjort arbeid på eiendommen som ikke er nevnt i de andre spørsmålene? - Ja, faglært. Firmaets navn og beskrivelse av arbeidet: Polygon har utført sjekk på loftet. Vet du om det er eller har vært feil ved bad/vaskerommet, f.eks sprekker, lekkasje, råte, lukt eller soppskader? - Ja. Beskriv: Det har forekommet lukt fra sluk på badet. Det hjelper å helle på vann i sluket. Vet du om det foreligger skaderapporter eller tilstandsvurderinger etc. om boligen? - Ja. Oppgi type rapport og årstall: Rapport fra Polygon. Vet du om det er utført tidligere arealoppmålinger av boligen, eller om boligens areal er oppgitt i dokumenter som salgsoppgave, takstrapport, tilstandsrapport, byggesøknad eller lignende? - Ja. Hvilket dokument og når er målingen foretatt? Takstrapporten, foretatt i 2025. Vet du om det mangler brukstillatelser eller ferdigattester ved boligen? - Ja. Beskriv: Kjellerstue er ikke byggemeldt. Vet du om det er forslag eller vedtatte reguleringsplaner/andre planer, nabovarsler/byggegodkjenninger/byggeplaner eller andre offentlige vedtak som kan medføre endinger i bruken av eiendommen eller eiendommens omgivelser/naboer? - Ja. Beskriv: Nabovarsel gjelder arbeider som skal utføres av kommunen i onsøyveien. Vet du om det finnes planer, vedtak eller forslag til vedtak som kan øke husleien/festeavgiften /fellesutgiftene/fellesgjelden? - Ja. Beskriv: Styret jobber med en kartlegging av vinduer og dører og hvorvidt disse må byttes. Økning av husleie kan forekomme.
Bygningssakkyndig
Joacim André Karlsen
Byggemåte
Det er i forbindelse med salget utarbeidet en tilstandsrapport fra bygningssakkyndig. Tilstandsrapporten er en teknisk gjennomgang av boligen med oppdagede avvik. Vedlagt salgsoppgaven følger tilstandsrapporten og selgers egenerklæring. Disse må leses nøye av interessenter før bud inngis. Opplysninger gitt i tilstandsrapporten anses å være kjent for kjøper, og det kan derfor ikke reklameres på forhold som fremkommer av tilstandsrapporten. Forhold som har fått TG2 og TG3 må gjennomgås spesielt nøye, da disse indikerer avvik fra normal slitasje og/eller høy alder, med mulig behov for utbedring. Bygningsdeler som har fått TGIU er ikke undersøkt av takstmann. Beskrivelsen av boligen som følger er hentet fra tilstandsrapporten: Grunnforhold er ikke kjent, det er støpt gulv mot grunn i underetasjen med grunnmur/yttervegger av betong som utvendig er slammet/pusset, etasjeskille i trekonstruksjon. Drenering fra byggeår og noe nyere med synlig knotteplast, takvann ledet mot avløpssystem. Yttervegger i kjeller er av betong. Yttervegger over terreng er trolig oppført med ytong/siporex blokker. Utvendig er vegger kledd med malt stående trepanel. Mengde isolasjon og tilstand på eventuell vindsperre kan ikke verifiseres med sikkerhet uten fysiske inngrep. Vinduer og balkongdører med 2 og 3-lags glass i malte trekarmer. Vinduer er av type fastkarm, toppsving og det registreres datostempling fra 2010, 1987, 2011. Flere har ikke synlig stempel. Isolert ytterdør med ukjent alder. Saltakkonstruksjon oppført med plassbygde sperrer i tre, utvendig tekket med antatt tekket med shingelpapp. Takets er tekket med takshingel på luftet kald taktro av tre. Renner, nedløp og beslag med plastbelagt stål. Helbeslått skorstein over tak. Kaldtloft/kryploft med tilkomst via nedfellbar loftstrapp, loftet er delvis gangbart. Boligen har utkraget balkong mot nord, oppført i trekonstruksjon med tilfarere anlagt mot etasjeskille til bolig. Takpapp på overside med rekkverk i stående format. Boligen har også en markplatting mot sør, oppført i trekonstruksjon. Fundamentering er ukjent og ikke mulig å kontrollere, det er terrassebord på overside. Bygningsdeler som har fått TG2: 1.1 Byggegrunn, fundamenter, grunnmur, drenering og sikring mot vann og fuktighet -Knotteplast er ikke tilstrekkelig klemt med topplist flere steder, topplist bør festes for å unngå vanninsig mellom plast og grunnmur, som videre kan føre til fuktpåkjenninger i rom som ligger under terreng. -Det er påvist riss/sprekker flere steder på grunnmur, tiltak ved reparasjoner og vedlikehold må regnes med. Større sprekker bør holdes ved tilsyn ved eventuelle utvidelser -Det registreres saltutslag på yttervegger. Saltutslag dannes når fuktighet trenger gjennom murkonstruksjoner og transporterer saltmineraler ut til overflaten. Saltutslag skjer som oftest ved manglende eller sviktende drenering på utside 1.3 Terrengforhold -Ved at boligen har tilknyttet kjeller/underetasje, vil manglende anbefalt helning kunne virke negativt på konstruksjon i form av fuktpåkjenninger. Det anbefales alltid tilstrekkelig helning fra grunnmur det tomtens form fysisk tillate det, overflatevann skal hurtigst mulig vekk for å unngå unødige fuktbelastninger på utvendig fuktsikring og drenering. Ideelt bør det i en avstand på ca 3 meter være god helling vekk fra husets grunnmur. Dette kun til orientering og anbefalt på generelt grunnlag -Relativt flatt terreng rundt boligen med manglende anbefalt helning. Ideelt bør det i en avstand på ca 3 meter være god helling vekk fra husets grunnmur. -Det er begrenset og kontrollere terrengforhold mot sør da det er etablert markplatting langs hele siden. -Det lavere enn anbefalt avstand mellom terreng og ytterkledning som gjør konstruksjonen mer utsatt for vannsprut og snø, som kan føre til fukt- og råteskader over tid 2.1 Yttervegger -Tilstrekkelig lufting kan ikke konstateres uten fysiske inngrep, det observeres at ytterkledning og utlekting ligger tett uten luftespalte. Ved manglende lufting vil det kunne oppstå fukt- og råteskader da konstruksjonen ikke blir tilstrekkelig tørket ut -Ytterkledning bærer preg av alder med etterslepet vedlikehold, det må kunne forventes vedlikehold og utskiftninger i nær tid. Ved manglende vedlikehold av kledning vil trevirke være mer sårbar for at fuktighet trekker seg inn som vil kunne føre til fukt- og råteskader over tid -Utvending omramming er utført etter eldre byggeskikk som var vanlig ved oppføringsåret, men ikke iht dagens krav. En slik utførelse er ikke 100 prosent vanntett og vil kunne kreve hyppigere vedlikehold. Normal utførelse iht dagens krav krever minimum 6mm spalte mellom omramming og vannbrett, samt oppbrett på beslag som føres tilstrekkelig opp i beslagsporet under vinduskarm, som gir enn vanntett løsning -Det er utført stikktaking på fukt- og værutsatte områder, det påvises tørkesprekker og fuktskader enkelte steder. Vedlikehold og utskiftninger må kunne forventes -Konstruksjonen er oppført etter eldre byggemåte som avviker fra dagens standard til isolasjonsmengde og tetthet. Slike konstruksjoner vil kunne kreve hyppigere vedlikehold og utskiftninger 3.1 Vinduer og ytterdører -Utvending omramming er utført etter eldre byggeskikk som var vanlig ved oppføringsåret, men ikke iht dagens krav. En slik utførelse er ikke 100 prosent vanntett og vil kunne kreve hyppigere vedlikehold. Normal utførelse iht dagens krav krever minimum 6mm spalte mellom omramming og vannbrett, samt oppbrett på beslag som føres tilstrekkelig opp i beslagsporet under vinduskarm, som gir enn vanntett løsning -Utvendig omramming har sprekker, avflassing og noe råte som følge av alder- og værslitasje -Tettingsliser er nokså harde og slitte med begrenset funksjon. For å unngå eventuelle varmetap kan tetningslister skiftes ut med nye - 2 av vinduene i kjeller (mot sør) har større sprekker i vinduer. Selger opplyser at nytt glass er bestilt og skiftes før salg. -Det er påvist større fuktdannelser på innside av glass og trekarmer (spesielt vindu mot sør 2.etg), som kan komme av mangelfull ventilering, som gir kondensdannelser på innside av glass. Kondens vil ofte danne seg nederst mot vinduskarm og kan gi fuktskader på trekarm over tid. God ventilasjon og regelmessig utlufting kan hjelpe på denne type kondensdannelser -Vinduer i kjeller er ikke godkjent som et rømningsvindu, avstand fra gulv til underkant vindu skal maks være 1,0 meter, samt at det må minimum ha fri høyde på 60 cm og fri bredde på 50 cm bredde, summen av bredde og høyde må være minst 1,5 meter. Skal et kjellervindu brukes som rømningsvei, må det for eksempel ha minst 70 cm høyde om det har en bredde på 80 cm for å være godkjent -Oppholdsrom i kjeller/underetasje har ikke tilfredsstillende tilgang på dagslys. Gjennomsnittlig dagslysfaktor i rommet må være minimum 2,0 %, eller ved at rommets dagslysflate utgjør minimum 10 % av bruksarealet. 4.1 Takkonstruksjon, taktekking og skorstein over tak -Lufting er mangelfull, ved manglende lufting/ventilering av konstruksjon vil det kunne oppstå kondens, som videre kan gi fukt- og råteskader. Ventilering bør etableres slik ytterligere skader unngås -Eldre fuktskjolder i deler av konstruksjon, dette påvises tørt på befaringsdagen. Årsak er ukjent, men fuktskjolder kan komme av mangelfull ventilering eller luftlekkasjer fra underliggende konstruksjon -Konstruksjonen er oppført etter eldre prinsipper, som fraviker fra dagens standard til dimensjonering, isolasjonsmengde og ventilering/lufting 5.1 Loft (konstruksjonsoppbygging) -Manglende ventilering av konstruksjonen, ved manglende ventilering vil det kunne oppstå kondens som videre kan gi fukt- og råteskader. Lufting bør etableres for å unngå ytterligere skader -Eldre fuktskjolder i undertak og i deler av konstruksjonen som kan indikere på manglende ventilering eller luftlekkasjer, ved at varm luft møter kaldt luft som videre gir kondensproblemer -Konstruksjonen har eldre luke til loft, denne isolerer dårlig og det kan oppstå luftlekkasjer hvor varm luft møter kald luft på loft som videre kan gi kondensproblemer -Konstruksjonen er oppført etter eldre byggemåte, som fraviker fra dagens krav til isolasjon og tetthet. Det kan oppstå luftlekkasjer mot loft fra varm side, som kan føre til kondensproblemer -Avløpslufting over tak er ikke tilstrekkelig isolert, ved manglende isolasjon vil det kunne oppstå kondens 6.1 Balkonger, verandaer og lignende - Rekkverkshøyde på balkong ma?les til 0,8 meter og er for lav iht gjeldende krav ved oppføring og dagens krav til høyde. Høyde skal minimum være 1,0 meter na?r konstruksjonen er 0,5 meter over terreng. Rekkverk skal utformes slik at barn ikke risikerer a? sette seg fast, eller kan klatre opp og falle ned. Avstand mellom vertikale spiler skal ikke overstige 10 cm, og avstand mellom horisontale spiler skal være maksimalt 2 cm -Avstand mellom gulv og terrassedør i 2. etg er mindre enn anbefalt, som vil gjøre dør og konstruksjon sårbar for vannsprut og snø -Dels- elde og slitasje på gulv, det er grønske og slitte bord. Vedlikehold og utskiftninger må kunne påregnes -Terrassebord ligger tett, som begrenser vannavrenning og vil redusere levetiden -Tilstand på tettesjikt mellom gulv og vegg på balkong er ukjent og ikke mulig å kontrollere. Det registreres nyere beslag på dette området. 7.1.1 Bad Overflate vegger og himling -Overflater og utstyr er av eldre dato med behov for oppgraderinger -Det registreres hulrom under enkelte fliser uten at det er påvist skader som følge av dette. Bom betyr ofte manglende lim under fliser og øker risiko for at fliser kan sprekke ved større belastinger -Stedvis riss i mykfuger, berørte områder bør fjernes og forsegles med ny fug -Dør og omramming i våtsone virker ikke å være utført med fuktbestandig materiale. Eventuell tett overgang til tettesjikt kan ikke kontrolleres. Dette kan være et risikopunkt med tanke på kondens og vanninntrengning i tillegg til risiko for fuktskade på vindu og omramming -Det er ikke etablert tilluft til våtrommet. Dette løses som oftest med spalte under dører og er viktig for optimal luftutveksling 7.1.3 Bad Membran, tettesjiktet og sluk -Dokumentasjon på fagmessig utførelse av badet er ikke fremlagt. Tilstrekkelig dokumentasjon er ofte en kortfattet redegjørelse om hva som er gjort på badet med tilhørende beskrivelse av hvordan gulv og vegger utført -Over halvparten av forventet brukstid for membranløsningen er forbigått, normal forventet brukstid på smøremembran er ca. 25 år -Det er vanskelig å konstatere om slukmansjett og klemring er benyttet eller om monteringen er fagmessig korrekt 8.1 Kjøkken -Det mangler endetetting på varerør og eventuelt lekkasjevann vil ikke nødvendigvis ledes til fordelingsskap og videre ut på våtrom -Benkeplate har svellet over oppvaskmaskin, som kommer av damp/fuktighet som trekker seg inn i materiale -Dels sår og merker på fronter som kommer av normal bruk og alder -Fronter på kjøkken har behov for justeringer -Det registreres stedvis knirk på gulv. Dette kommer som oftest av ujevnt og mangelfullt festet undergulv -Tegn til forhøyning ved enkelte skjøter som kan ha svellet litt etter vasking eller vannsøl -Vaskeskap viser tegn til fuktpåkjenninger, det er større svellete partier i bunn av skroget -Kjøkkenet viser tegn til elde og har moderniseringsbehov. Forventet bruks- og levetid for kjøkken er ca. 25 år, avhengig av vedlikehold og utførelse. Enkelte komponenter slites mer ut enn andre 9.1.1 Kjeller Veggenes og himlingens overflater -Det observeres riss og sprekker på yttervegger under terreng som trolig kommer av ytre påkjenninger, forøvrig ukjent bak påforede vegger -Det registreres saltutslag på yttervegger. Saltutslag dannes når fuktighet trenger gjennom murkonstruksjoner og transporterer saltmineraler ut til overflaten. Saltutslag skjer som oftest ved manglende eller sviktende drenering på utside. Tilstand gjeldende drenering er kommentert i pkt. 1.1. -Det er ikke etablert tilstrekkelig med ventilering på oppholdsrom og mekanisk avtrekk på våtrom. Ved manglende ventilering vil det kunne oppstå kondensdannelser på innside som kan gi følgeskader på andre bygningsdeler -Påforede vegger som ligger under terreng er alltid å anse som en risikokonstruksjon. Dette skyldes som oftest at trematerialer har fått stå i direkte kontakt med en kald og fuktig betongoverflate. I tillegg kan isolasjonen i bindingsverket hindre uttørking mot innsiden som videre fører kondens som gir fukt- og råteskader over tid 9.1.2 Kjeller Gulvets overflate -Ved manglende fuktsperre mot grunn kan det oppstå kapilæroppsug, dette er fuktighet som trekker seg inn i betongen fra underside og det oppstår som oftest saltutslag som blir synlig fra overside -Det registreres en del ujevnheter på laminatgulv/betong samt. at det måles høydeforskjeller. -Stedvis riss/sprekker i betonggulv, dette anses ikke som unormalt med hensyn til alder 9.1.3 Kjeller Fuktmåling og ventilasjon -Ved måling av påforet veggkonstruksjon til yttervegg, ble det målt høyere verdier enn det som kan forventes av lukkede konstruksjoner som ligger under terreng. Dette skyldes som oftest at trematerialer har fått stå i direkte kontakt med en kald og fuktig betongoverflate. I tillegg kan isolasjonen i bindingsverket hindre uttørking mot innsiden som videre fører kondens -Rom som ligger under terreng anses alltid som en risikokonstruksjon, spesielt påforede/lukkede vegger. Innredete rom/lukkede veggkonstruksjoner som ligger under terreng er avhenger av riktig oppbygning på innside og utside, kombinert med god drenering og anbefalt helning fra grunnmur 10.1 WC og innvendige vann- og avløpsrør -Det mangler endetetting på varerør på og eventuelt lekkasjevann vil ikke nødvendigvis ledes til fordelingsskap og videre ut på våtrom -Varierende alder og materiale på vannrør. Dels eldre kobberrør og dels rør-i-rør. Eldre vann- og avløpsrør og sluk kan påregnes skiftet ved eventuelle fornyinger i rom med vanninstallasjoner -Vegghengte toalett har ikke spalte for synliggjøring av eventuell lekkasje fra innebygget sisterne og kan heller ikke forventes å være plassert i vanntett hulrom. Dette var ikke påkrevd da toalettet ble installert, men nevnes for å belyse risiko for lekkasjer som ikke nødvendigvis oppdages tidlig. -Dels korrosjonsdannelser på kobberrør, større korrosjon kan føre til sprekker og store groper, noe som naturlig nok kan føre til brudd i metaller og strukturer -Deler av anlegget er i hovedsak fra byggeår, utskiftninger må kunne påregnes ved oppgradering av rom med vanninstallasjoner -Ved test av vannavrenning til avløpsrør registreres det klokkelyd, som kan gi en indikasjon på manglende lufting eller tette avløp. Klokkelyder skjer som oftest i eldre avløpsrør. Kamerainspeksjon er å anbefale for å kartlegge tilstand/forhold på avløpsrørene til boligen, også for å hindre at større skader oppstår -Anlegget i boligen er eldre, halvparten av forventet brukstid for skjulte røranlegg nærmer seg. Det er nå ingen symptomer på funksjonssvekkelse, men vær oppmerksom på at dette er en risikokonstruksjon 10.5 Ventilasjon -Vaskerommet i kjeller har ingen mekanisk avtrekk, fuktig luft vil ikke trekkes tilstrekkelig ut og vil kunne gi fuktskader på andre bygningsdeler. Ved manglende tilstrekkelig luftutveksling vil ikke fuktig luft trekkes tilstrekkelig ut og det vil kunne gi følgeskader på andre bygningsdeler -Det er ikke etablert tilluft til bad. Dette løses som oftest med spalte under dører og er viktig for optimal luftutveksling -Det er påvist fuktdannelser på innside av glass og trekarmer, som kan komme av mangelfull ventilering, som gir kondensdannelser på innside av glass. Kondens vil ofte danne seg nederst mot vinduskarm og kan gi fuktskader på trekarm over tid. God ventilasjon og regelmessig utlufting kan hjelpe på denne type kondensdannelser -Det er ikke etablert tilstrekkelig med anbefalt tilluftsventiler i oppholdsrom. For et tilfredsstillende inneklima anbefales det å etableres minst 1 lufteventil pr oppholdsrom. Bygningsdeler som har fått TG3: 7.1.2 Bad Overflate gulv -Det ble ikke påvist tilstrekkelig høydeforskjell mellom topp sluk og topp membran ved dørterskel. Krav i henhold til byggdetaljblad og våtromsnorm (min. 25 mm) kan ikke dokumenteres oppfylt. -Utførelse av membran mot dørterskel er ukjent. -Det ble observert manglende synlig tettesjikt/membran med minimum 25 mm oppkant rundt gjennomføringer for røropplegg. -Det er målt tilnærmet flatt gulv, og det er manglende fall til sluk. -Flatt gulv uten tilstrekkelig fall medfører at bruks- og lekkasjevann ikke ledes effektivt mot sluk, og vann kan bli liggende på gulvflaten. Dette kan gi økt slitasje på fliser og fuger samt økt fare for glatte gulvflater. -Ukjent membranutførelse mot terskel medfører risiko for vanninntrengning til tilstøtende rom ved eventuell lekkasje. -Manglende dokumentasjon og utførelse i strid med anbefalte løsninger for tettesjikt og fall mot sluk gir økt risiko for fukt- og vannskader. Slike forhold reduserer våtrommets funksjon og levetid betydelig. Risikoen for lekkasjer og sekundærskader vurderes som forhøyet. -Funksjonssvikt og utførelse som avviker vesentlig fra krav og anbefalinger. Tiltak for utbedring av fall og kontroll/utbedring av membranforhold må påregnes. - Takstmannens prisvurdering ved utskiftning antas mellom Kr. 50.000. - og 100.000.- TG IU - ikke undersøkt: 4.2 Undertak, lekter og yttertekking (taktekkingen) Det er ikke sikkerhetsforsvarlig å inspisere undertak, lekter og yttertekking. Det anses ikke som sikkerhetsforsvarlig å inspisere skorstein. Takets er tekket med takshingel på luftet kald taktro av tre. Renner, nedløp og beslag med plastbelagt stål. Helbeslått skorstein over tak. Ingen tilkomst for kontroll av undertak. Det anses heller ikke sikkerhetsforsvarlig å undersøke fra takets side av undertegnede på befaringsdagen. Taket er felles for borettslaget.
Innbo og løsøre
Integrerte hvitevarer medfølger.
Vedlagt salgsoppgaven følger NEF sin standardliste "Oversikt over løsøre og tilbehør". Med mindre annet fremkommer av salgsoppgaven gjelder denne listen.
Dersom det er noe i overnevnte liste som ikke finnes på eiendommen, vil det heller ikke medfølge. Produkter og installasjoner som medfølger overdras uten noen form for garantier, utover eventuell gjenværende leverandørgaranti. Hull og merker etter feste av innredning og utstyr som ikke følger med, aksepteres av kjøper.
Adgang til utleie
Det er begrenset adgang til å leie ut bolig i borettslag. Med styrets godkjenning og på visse vilkår kan boligen leies ut for inntil 3, år. jf. borettslagsloven § 5-3 til § 5-10. Andelseier som bor i boligen selv, kan leie ut deler av boligen til andre uten godkjenning, jf. borettslagsloven § 5-4. Kortidsutleie er tillatt i opptil 30 døgn i året, uten samtykke fra styret.
Energi og oppvarming
Energimerking
G - oransje
Alle eiendommer som selges/leies ut skal ha energiattest. Unntak gjelder blant annet for frittstående bygninger med bruksareal mindre enn 50 m². Det er eier som plikter å fremlegge energiattest og er selv ansvarlig for at opplysningene er riktig.
Selger har fylt ut fullstendig energiattest som er lagt ved salgsoppgaven. Megler har ikke ansvar for informasjonen som fremgår av energiattesten.
Oppvarming
Boligen har følgende oppvarmingskilder: -Ved og elektrisk. Varmekabler i gulv på badet og innredet kjellerrom Dersom rom mangler fast installert oppvarmingskilde på visning, følger ikke dette med i handelen.
Økonomi
Felleskostnader
Kr. 6 800,- pr. mnd
Inkluderer: Felleskostnadene inkluderer avdrag/renter på lån, forsikring, kabelTV/internett, kommunale avgifter, forretningsførsel mv.
På grunn av prisstigning og renteøkning er det påregnelig at felleskostnadene økes etter utarbeidelse av denne salgsoppgaven.
Kommunale avgifter
Kommunale avgifter inkluderer: Renovasjon, Branntilsyn, Vann og Avløp.
Formuesverdi
Primærbolig: Kr. 723 537,- pr. 2023
Sekundærbolig: Kr. 2 894 148,- pr. 2023
Skatteetaten beregner en boligverdi (beregnet markedsverdi for bolig) basert på SSBs statistiske opplysninger om omsatte boliger. I beregningen tas det hensyn til din boligs beliggenhet, areal, byggeår og type bolig. Formuesverdien er en prosentandeldel av denne boligverdien.
For mer informasjon om formuesverdi, se Skatteetatens nettsider.
Borettslaget
Om borettslaget
Styrets leder er Helga Aakre.
Forretningsfører
Advokat Helge S. Gasser
Forkjøpsrett
Det er ikke forkjøpsrett i borettslaget.
Styregodkjennelse
Overdragelsen av borettslagsandelen til ny andelseier må godkjennes av styret. Eiendomsmegler bistår med innsending av styregodkjennelse, men det er kjøper som bærer risikoen for at overdragelsen godkjennes. Godkjenning kan kun nektes dersom det foreligger saklig grunn. Eventuelle merkostnader som pådras i forbindelse med styregodkjennelsen er kjøpers ansvar. Ta kontakt med eiendomsmegler for mer informasjon.
Informasjon om fellesgjeld
Andel fellesgjeld: Kr. 462 654,- pr. 02.04.2025
Borettslagets totale felles lån:
OBOSBANKEN
Totale lån for hele borettslaget: kr. 3.511.932,-
Rente: 6,340%
Innfrielse: 30.11.2051
Borettslagets lån utgjør totalt kr 3 511 932,- pr. 01.04.2025, og er tatt opp i OBOS Banken. Renten på lånet utgjør 6,34 % pr 01.04.2025. Restløpetid er 26 år.
Andel fellesgjeld som tilhører denne andelen er kr. 462 654,-.
Fellesformue
Kr. 11 099,- pr. 02.04.2025
Regnskap/budsjett/Kostnadsøkninger
Det vises til fremlagte reviderte regnskap for 2024 med utskrift av Resultatregnskap og Balanse pr. 31.12.2024. - Resultatregnskapet viser et overskudd på kr. 12.802,00. Borettslaget er klar over at det er en negativ egenkapital, men reell verdi på eiendommen er langt høyere enn bokført verdi. Reell egenkapital er dermed positiv.
Vedtekter og husordensregler
Vedtekter er vedlagt.
Borettslagets forsikringsselskap
Gjensidige
Polisenr. 80644499
Tomt
Beskrivelse av tomt
Tomtestørrelse: 1 868 kvm (festet)
Tomten er lettstelt og relativt flat, med gruset og asfaltert adkomst samt praktiske gang- og parkeringsarealer. Selger har mulighet til å parkere rett ved inngangspartiet, hvor det også er installert elbillader - en praktisk løsning i en moderne hverdag. I tillegg medfølger en garasjeplass i felles garasjerekke.
På baksiden av boligen finner du en skjermet og solrik uteplass som byr på flere soner for avslapning og sosiale sammenkomster. Her er det en kombinasjon av gressplen, steinlagt areal og hyggelige treterrasser. For den hageinteresserte finnes det gode muligheter for videre beplantning og dyrking - blant annet i de allerede etablerte plantekassene og blomsterbedene. Den grønne innrammingen skaper en lun atmosfære, og gjør hagen til et ideelt sted for både ro og hygge.
Informasjon om festetomt
Festeavgift: Kr. 702,- pr. år
Festekontrakt datert: 10.02.1960
Festetid: 200 år fra 14.01.1960.
Regulering av festeavgift: Bortfester er Trosvik Gård.
Hele borettslaget betaler pt. en årlig leie på kr. 5 614,-.
Festeavgiften reguleres hvert 10. år. Neste regulering er i 2029.
Engangsløftet er ikke gjennomført.
Innløsningsvilkår festekontrakt: Det er mulig å innløse festekontrakten.
Radonmåling
Selger har ikke utført radonmåling. Det er ikke krav om dette med mindre boligen er helt eller delvis utleid.
Områdebeskrivelse
Beskrivelse av nærområdet
Vi befinner oss et 1 km nord for Fredrikstad sentrum i bydelen Trosvik. Her fins mye pen eldre bebyggelse, særlig fra 30-50 tallet, lave boliger med grønne hager. Området er preget av lav bebyggelse og grønne fellesarealer, noe som gir et trivelig bomiljø. Allerede i tidlig middelalder var det bosetning her, like inntil den gamle kongeveien som nå heter Knipleveien. Like bak rundkjøringen på Christianslund ligger Kniple park, vakker og myk med høye løvtrær og med en trivelig liten lekeplass. Når man går til sentrum er stien gjennom dette grøntområdet et foretrukket alternativ. Å vokse opp på Trosvik er både trygt, praktisk og aktivt. I bunnen av Knipleveien finner man Fredrik II vidergående skole, idrettsanlegget Merkurbanen, Trosvik skole, baker og forskjellige matbutikker - for eksempel Extra Christianslund kun 180 m unna. Til sentrum er det kort gangavstand. Der finner du alt hva en mellomstor, norsk storby kan tilby av kultur, forretninger, kjøpesenter, kafeer, restauranter og kollektivtilbud. Elvepromenaden i Fredrikstad er legendarisk. Har du båt, sykler du til marinaen på 4 minutter. Nordover venter Fredrikstadmarka med flotte turmuligheter hele året, og preparerte skiløyper om vinteren.
Bebyggelse
Rekkehus.
Skoler og barnehager
Skolekrets: Trosvik barneskole.
Kvernhuset ungdomsskole. Trosvik barnehage (1 - 5 år):
Trosvik barnehage er en kommunal barnehage i Fredrikstad med omtrent 100 plasser. Barnehagen ligger sentralt, i nærheten av byen, og har et stort variert uteområde samt en egen liten skog. Den ligger vegg i vegg med Trosvik skole. Barnehagen legger stor vekt på lek som en viktig arena for barns utvikling. Leken skaper trivsel og hindrer krenkelser, og gjennom lek og eksperimentering lærer barna om hvordan verden fungerer og hvordan de skal forholde seg til andre mennesker.
Trosvik Doremi barnehage (1 - 5 år):
Læringsverkstedet Trosvik DoReMi barnehage er en privat barnehage i Fredrikstad, etablert i 2003 og en del av Læringsverkstedet-kjeden siden 2011. Barnehagen ligger sentralt i Fredrikstad, i den historiske bygningen til gamle Trosvik skole fra 1905. Barnehagen følger DoReMi-konseptet, som integrerer musikk og engelsk i det daglige pedagogiske arbeidet. Dette innebærer at barna deltar i aktiviteter og lek både på norsk og engelsk fra de begynner i barnehagen. Musikkaktiviteter er sentrale og bidrar til å utvikle barnas språklige ferdigheter og konsentrasjonsevne. Barnehagen legger også vekt på estetiske fag som dans, drama og forming. To ganger i året arrangeres konserter hvor barna får vise frem det de har lært, ofte sammen med profesjonelle musikere.
Trosvik skole:
Trosvik skole er en barneskole i Fredrikstad kommune, etablert i 1906 etter en deling av Trara skolekrets. Skolen ligger i Trosvik, omtrent én kilometer nord for Fredrikstad sentrum, med adresse Unnebergveien 19, 1613 Fredrikstad. Skolen har i dag 25 klasser fordelt på trinnene 1. til 7. klasse, og har over 500 elever, med kapasitet til 700 elever. Trosvik skole betjener elever fra områdene Gluppe, Pettersand og Labråten i nord til gamle Fredrikstad Stadion i sør, og fra Seutelva i vest til Oredalsveien i øst. Skolen ligger i et grøntområde nord for Frederik II videregående skole. Trosvik skole tilbyr skolefritidsordning (SFO) for elever i 1. til 4. klasse. SFO er organisert med faste grupper og voksne, og legger vekt på en kombinasjon av fri lek og organiserte aktiviteter.
Kvernhuset ungdomsskole:
Kvernhuset ungdomsskole er en kommunal ungdomsskole i Fredrikstad, beliggende i Kvernhusveien 1, 1615 Fredrikstad. Skolen har omtrent 500 elever, hovedsakelig fra barneskolene Trosvik, Trara og Ambjørnrød. Skolen legger stor vekt på å skape et inkluderende og støttende læringsmiljø. Personalet består av lærere, ledere, assistenter, miljøarbeidere, vaktmester, renholdere og helsesykepleier, alle dedikert til elevenes trivsel og utvikling. Skolen fokuserer på å møte hver elevs unike behov, og jobber for at alle skal føle seg sett og verdsatt. Kvernhuset ungdomsskole ligger i naturskjønne omgivelser, med nærhet til Fredrikstadmarka. I nærområdet finnes en frisbeegolfbane, sandvolleyballbane og et nærmiljøanlegg med muligheter for basketball, håndball og fotball. Skolens arkitektur er miljøvennlig, med bygninger delvis integrert i terrenget, vegetasjonsdekkede tak og bruk av bergvarme for oppvarming.
Offentlige forhold
Ferdigattest / brukstillatelse
Det finnes ingen ferdigattest/midlertidig brukstillatelse i kommunens arkiver. Det gis ikke ferdigattest i dag for tiltak som ble søkt om før 1.1.1998 og disse sakene anses som avsluttede hos bygningsmyndighetene. Det kan være avvik fra dagens rombruk/rombenevnelser sammenlignet med det som er byggemeldt/godkjent. Det foreligger byggemeldte tegninger datert februar 1961. Tegningene stemmer ikke overens med dagens faktiske bruk. Avvikene er som følger: 2. etasje: -Vegg mellom bod og soverom ved balkongen er fjernet. Kjeller: -To boder mot sør har fått fjernet mellomvegg, og rommene er innredet til et større soverom/kjellerstue. -Nevnte endringer berører omgjøring fra tilleggsdel til hoveddel og er søknadspliktig ved bruksendring. Det bes ta kontakt med kommunen for eventuell bruksendring Innvendige trapper mangler håndløper på begge sider, i strid med gjeldende forskriftskrav. -Vinduer i kjeller er ikke godkjent som et rømningsvindu, avstand fra gulv til underkant vindu skal maks være 1,0 meter, samt at det må minimum ha fri høyde på 60 cm og fri bredde på 50 cm bredde, summen av bredde og høyde må være minst 1,5 meter. Skal et kjellervindu brukes som rømningsvei, må det for eksempel ha minst 70 cm høyde om det har en bredde på 80 cm for å være godkjent. -Oppholdsrom i kjeller/underetasje har ikke tilfredsstillende tilgang på dagslys. Gjennomsnittlig dagslysfaktor i rommet må være minimum 2,0 %, eller ved at rommets dagslysflate utgjør minimum 10 % av bruksarealet. -Rekkverkshøyde ma?les til 0,8 meter og er for lav iht gjeldende krav ved oppføring og dagens krav til høyde. Høyde skal minimum være 1,0 meter na?r konstruksjonen er 0,5 meter over terreng. Rekkverk skal utformes slik at barn ikke risikerer a? sette seg fast, eller kan klatre opp og falle ned. Avstand mellom vertikale spiler skal ikke overstige 10 cm, og avstand mellom horisontale spiler skal være maksimalt 2 cm.
Vei, vann og avløp
Eiendommen er tilknyttet offentlig vann og avløp. Stikkledninger fra eiendommen og ut til kommunalt nett er private, vedlikeholdsansvaret påhviler borettslaget. Adkomst via offentlig vei.
Regulerings- og arealplaner
Kommuneplan, navn: Kommuneplan Fredrikstad 2023 - 2035 Formål/Hensynssone: 310 - Ras- og skredfare, H310 1001 - Bebyggelse og anlegg Godkjent/vedtatt: Juni 15, 2023 Reguleringsplan, navn: Eiendommen er ikke regulert.
Tinglyste heftelser og forpliktelser
På eiendommen er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver: 3107/210/1/698: 10.02.1960 - Dokumentnr: 300595 - Festekontrakt - vilkår Gjelder feste Festetid: 200 år ÅRLIG AVGIFT NOK 402 BESTEMMELSER OM OVERDRAGELSE AV KONTRAKTEN Gjelder denne registerenheten med flere 01.01.2020 - Dokumentnr: 960085 - Omnummerering ved kommuneendring Tidligere: Knr:0106 Gnr:210 Bnr:1 Gjelder denne registerenheten med flere 01.01.2024 - Dokumentnr: 759860 - Omnummerering ved kommuneendring Tidligere: Knr:3004 Gnr:210 Bnr:1 Gjelder denne registerenheten med flere
Legalpant
Borettslaget har legalpant på inntil 2G som sikkerhet for betaling av felleskostnader. Legalpant er pant som ikke kommer frem av grunnboksutskriften, og har bedre prioritet enn for eksempel lån til bank som er tinglyst på andelen.
Øvrige kjøpsforhold
Diverse
Borettslagsmodellen innebærer at borettslaget eier eiendommen, mens andelseierne eier andeler i borettslaget, som gir borett til en bestemt bolig. Andelseierne har ikke personlig ansvar for borettslagets fellesgjeld, men andelseierne må dekke borettslagets løpende utgifter. Manglende innbetaling av fellesutgiftene som følge av andre andelshaveres mislighold, eller der borettslaget sitter på fraflyttede og/eller usolgte andeler, må dekkes av de øvrige andelseierne. Borettslaget har legalpanterett i andelen for krav på dekning av felleskostnader og andre krav fra borettslaget på inntil 2 ganger folketrygdens grunnbeløp. Kjøper og selger er forpliktet til å undertegne standard kjøpekontrakt utarbeidet av Nordvik i forbindelse med eiendomstransaksjonen. Kjøpekontrakt kan besiktiges hos eiendomsmegler før bud inngis. Kontakt eiendomsmegler for spørsmål. Selger leverer eiendommen i ryddig og rengjort stand.
Overtagelse
Overtakelse skjer etter avtale med selger. Før boligen overleveres kjøper, skal fullt oppgjør og omkostninger være mottatt på meglers klientkonto.
Sentrale lover
Generelle bestemmelser Alle innvendige og utvendige arealangivelser, samt beskrivelser av bygningen er hentet fra vedlagte tilstandsrapport/boligsalgsrapport. Salgsoppgaven er basert på de opplysningene selger har gitt til megler, den bygningssakkyndiges tilstandsrapport, samt opplysninger innhentet fra kommunen, Kartverket og andre tilgjengelige kilder. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene, og slike forhold kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Det kan være avvik fra dagens rombruk/rombenevnelser sammenlignet med det som er byggemeldt/godkjent. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at interessenter rådfører seg med eiendomsmegler eller egne rådgivere før det legges inn bud. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel. Kjøper og selgers rettigheter og plikter reguleres av avtalen mellom partene, samt informasjonen som har vært tilgjengelig for kjøperen i forbindelse med handelen. Avtalen utfylles av avhendingsloven, og det gjelder ulike avtalevilkår avhengig av om kjøper er forbrukerkjøper eller ikke. Dette er nærmere beskrevet nedenfor. På grunn av ulike avtalevilkår kan selger vurdere bud fra en som ikke er forbruker, ulikt fra en forbrukers bud. Dersom kjøper ikke er forbruker, er selger sitt mulige mangelsansvar begrenset fordi eiendommen selges "som den er". Selger kan ikke ta «som den er» forbehold ovenfor en forbrukerkjøper. Selv et lavere bud fra en som ikke er forbruker kan foretrekkes fordi begrensningen i mulig mangelsansvar kan ha egenverdi for selger. Selger står fritt til å forkaste eller akseptere ethvert bud, og er for eksempel ikke forpliktet til å akseptere høyeste bud. Budgiver skal i budskjema avgi egenerklæring om budgiver er forbruker eller næringsdrivende/ person som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. Budgivere får informasjon dersom andre bud er inngitt av en som ikke er forbruker. Forbrukerkjøp - definisjon Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. Forbruker – avtalevilkår Eiendommen har en mangel dersom den ikke er i samsvar med kravene som følger av avtalen, eller det foreligger brudd på bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-8. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være grunnlag for mangelskrav. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut ifra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil uriktige opplysninger ikke blir rettet i tide på en tydelig måte. Boligen kan ha en mangel etter avhendingsloven § 3-3 dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk innvendig areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel). Ikke-forbruker (næringsdrivende) – definisjon Hvis kjøper er en juridisk person, eller en fysisk person som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet, vil kjøpet ikke anses som et forbrukerkjøp. Ikke-forbruker – avtalevilkår Eiendommen har en mangel dersom den ikke er i samsvar med kravene som følger av avtalen. Eiendommen selges «som den er», og selgers ansvar utover det konkret avtalte er da begrenset etter avhendingsloven § 3-9, første ledd andre setning. Avhendingsloven § 3-3 andre ledd fravikes, og hvorvidt boligens arealsvikt utgjør en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Boligselgerforsikring
Selger har tegnet boligselgerforsikring. Se selgers egenerklæringsskjema vedlagt salgsoppgaven.
Trygghetspakke kjøper
I samarbeid med Storebrand og HELP tilbyr Nordvik Boligkjøperpakke til våre boligkjøpere. Boligkjøperpakken er et gunstig forsikringskonsept som inneholder alle de forsikringene du trenger til den nye boligen din. Boligkjøperpakke Hus inneholder: Boligkjøperforsikring fra HELP, flytteforsikring, innboforsikring Super og husforsikring Super fra Storebrand. Boligkjøperforsikring er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen. Forsikringen gjelder i 5 år fra overtakelsen. Flytteforsikring dekker skade på eiendeler under flytting ved plutselig og uforutsett hendelse som oppstår under transport eller i forbindelse med bæring mellom bolig, bil eller lagringssted. Forsikringen varer i 1 år fra overtakelsen. Innboforsikring Super dekker tingene dine ved blant annet tyveri, brann eller vannskader. Vår beste innboforsikring Super inkluderer blant annet uflaksforsikring, bistand ved ID-tyveri og psykologhjelp ved alvorlige hendelser hjemme. Forsikringen gjelder i 3 måneder fra overtakelsesdatoen av ny bolig. Husforsikring Super dekker alt fra brann og vannskader til naturskader og bekjempelse av rotter og mus. I tillegg inkluderer Super-dekningen vannskader fra våtrom, sopp- og råteskader, og følgeskader på bygningen som skyldes håndverkerfeil. Forsikringen gjelder i 3 måneder fra overtakelsesdatoen av ny bolig. Velger du Boligkjøperpakke Hus+ får du i tillegg renteforsikring: Renteforsikringen kan hjelpe deg med rentekostnaden og forsikringspremien på din primærbolig som skal selges, hvis salgsprosessen fører til at du må betale rentekostnader på to lån. Forsikringen gjelder i 9 måneder (3 måneder karenstid) og dekker inntil 15 000 kroner i måneden. Boligkjøperforsikring fra HELP kan også kjøpes separat og inkluderer da flytteforsikring fra Storebrand. Boligkjøperpakke/Boligkjøperforsikring må tegnes senest ved kontraktsignering og gjelder fra overtakelsen. Kjøper blir kontaktet av Storebrand med et tilbud på videre forsikring av hus og innbo. Se pris og mer informasjon om forsikringene i produktarket vedlagt salgsoppgaven, eller ta kontakt med megler.
Betalingsbetingelser
Oppgjør skal betales i en samlet innbetaling fra norsk bank. Betaling fra utlandet tillates kun i unntakstilfeller og dersom det er avklart med megler i anledning avtaleinngåelse (budaksept).
Viktig informasjon om budgivning
Alle bud skal inngis skriftlig til megler, som formidler disse videre til selger. Kravet til skriftlighet gjelder også budforhøyelser og motbud, aksept eller avslag fra selger. Bud kan legges inn på eiendommens finn-annonse ved å trykke på knappen «gi bud» eller via vår hjemmeside. Ved elektronisk budgivning legges bud inn ved å benytte BankID. Bud kan også inngis på budskjema vedlagt i salgsoppgaven. Før megler formidler bud til selger, skal megler innhente gyldig legitimasjon og signatur fra budgiver. Kravet til legitimasjon og signatur er oppfylt for budgivere som benytter e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Senere bud kan inngis per e-post eller SMS til megler. Et bud bør inneholde eiendommens adresse (eventuelt gnr/bnr), kjøpesum, budgivers kontaktinformasjon, finansieringsplan, akseptfrist, overtakelsesdato og eventuelle forbehold som for eksempel usikker finansiering, salg av nåværende bolig ol. Normalt vil ikke et bud med forbehold bli akseptert før forbeholdet er avklart. Konferer gjerne med megler før bud avgis. Megler skal legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden. I forbrukerforhold (dvs. der selger er forbruker) skal megleren ikke formidle bud med kortere akseptfrist enn kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning. Senere bud må ha en tilstrekkelig lang akseptfrist til at megler, så langt det er nødvendig og mulig, kan videreformidle budet og eventuelle forbehold til alle involverte parter og legge til rette for at disse får tid til å områ seg, jf. forskrift om eiendomsmegling § 6-3. Akseptfrist bør derfor være på minimum 30 minutter, og budforhøyelser bør skje senest 10 minutter før fristens utløp. Dersom bud inngis med en frist som åpenbart er for kort til at megleren kan avvikle budrunden på en forsvarlig måte, vil megler fraråde budgiver å stille slik frist. Megleren vil uoppfordret gi sin vurdering av det enkelte bud overfor selgeren, når budet er gitt innenfor akseptfristene ovenfor. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgivere at budene deres er mottatt. Etter at handel har kommet i stand, eller dersom en budrunde avsluttes uten at handel er kommet i stand, kan en budgiver kreve kopi av budjournalen i anonymisert form. Kopi av budjournal skal gis til kjøper og selger uten ugrunnet opphold etter at handel er kommet i stand. Dersom det er viktig for budgiver å bevare sin anonymitet, bør budet fremmes gjennom fullmektig. For mer informasjon om budgivningsprosessen, se «Forbrukerinformasjon om budgivning», som er vedlagt salgsoppgaven, eller ta kontakt med megler.
Tilbud på finansiering
Du kan søke om boliglån hos vår samarbeidspartner Storebrand, og få svar på dagen. Med boliglån i Storebrand kan du være trygg på at du til enhver tid har blant markedets mest konkurransedyktige renter. Du vil bli tatt godt vare på av et av Norges beste servicemiljøer innen bank. Som kunde i Storebrand Bank får du en fast kontaktperson å forholde deg til, som vil gi deg gode råd og god hjelp med kort svartid. Søk om boliglån i Storebrand og få • Enkel søknad - og etableringsprosess • Svar på dagen • Fast kontaktperson å forholde deg til • Trygghet for at du alltid har konkurransedyktige betingelser Ta kontakt på telefon 22 31 22 21 eller nordvik@storebrand.no. Les mer på storebrand.no/nordvik. Meglerforetaket kan motta provisjon ved formidling av finansielle tjenester.
Hvitvasking
Eiendomsmeglere er underlagt lov om hvitvasking og tilhørende forskrift. Etter hvitvaskingsloven er eiendomsmegler pålagt å gjennomføre kundetiltak av både selger og kjøper. Hvis kjøper ikke bidrar til at megler får gjennomført kundetiltak, og dette fører til at transaksjonen ikke kan gjennomføres eller blir forsinket, misligholder kjøper avtalen. Etter 30 dager anses misligholdet vesentlig, og selger har rett til å heve avtalen og gjennomføre dekningssalg for kjøpers regning. Dersom det er selger som ikke bidrar til at megler får gjennomført løpende kundetiltak underveis i oppdraget må eiendomsmegler stanse gjennomføringen av transaksjonen. Selger vil i et slikt tilfelle ha misligholdt sine forpliktelser, og kjøper vil kunne ha et krav mot selger etter avhendingsloven. Hvis kundetiltak ikke lar seg gjennomføre, vil Nordvik Eiendomsmegling ikke kunne bistå med handelen eller foreta oppgjør.
Personopplysningsloven
Personopplysninger blir behandlet i samsvar med personopplysningsloven.
Om oppdraget
Eiendomsmeglers vederlag
Vederlag: Provisjon: 1,60% av salgssum + andel fellesgjeld (min. kr. 45 000,-) – estimert til kr. 63 082,- Grunnpakke Hus kr. 14 900,- Markedspakke Basis inkl. trykket salgsoppgave kr. 24 500,- Oppgjørshonorar** kr. 7 990,- Tilrettelegging kr. 13 900,- Visningshonorar/overtagelseshonorar per stk. kr. 2 900,- Utlegg: Selger skal betale utlegg i samsvar med oppdragsavtalen, stipulert til ca. 30 820,- Samlet skal selger betale kr. 158 092,- for vederlag og utlegg ved salg til prisantydning. Dersom oppdraget utløper eller blir sagt opp, uten at handel er kommet i stand, har megler krav på et rimelig vederlag for medgått tid/utført arbeid og avtalte utgifter (tilrettelegging, markedsføring og avholdte visninger) samt eventuelle utlegg. Ved beregningen av vederlaget skal det tas utgangspunkt i timeprisen som er kr. 3 625,-.
Vedlegg til salgsoppgaven
Vedleggene er en del av den komplette salgsoppgaven. Det er viktig at interessenter setter seg godt inn i vedleggene og kontakter megler med eventuelle spørsmål før bud inngis.
Ansvarlig megler
Line Pettersen, Daglig leder / Eiendomsmegler MNEF / Partner
996 16 891
line.pettersen@nordvikbolig.no
Megler
Line Pettersen, Daglig leder / Eiendomsmegler MNEF / Partner
996 16 891
line.pettersen@nordvikbolig.no
Meglerforetaket
Juridisk navn: Fredrikstad Eiendomsmegling AS
Org. nr.: 927652633
Storgata 22-24, 1607 FREDRIKSTAD
Bilder
Line Pettersen
Daglig leder / Eiendomsmegler MNEF / Partner
Fredrikstad og Hvaler
Selge bolig?
Slik hjelper jeg deg til
et godt salg
Er du klar til budrunde?