Dette er forskjellen på e-takst og verdivurdering

Økonomi og jus

15. august 2022

Ønsker du bare å vite hva boligen din er verdt eller trenger du en vurdering du kan benytte til å refinansiere boliglånet ditt med? Her forklarer vi forskjellen på verdivurdering og e-takst.

- Du kan godt si at verdivurdering og e-takst på mange måter er det samme. I begge tilfeller forsøker megler å komme frem til en forventet salgssum i dagens marked. Den store forskjellen på disse begrepene er dokumentasjon og lagring.

En e-takst bygger på samme vurdering som en verdivurdering, men krever dokumentasjon og henvisning til tilsvarende boliger som er solgt i området den senere tid.

E-taksten vil bli lagret i et system hvor finansinstitusjoner og banker har tilgang til å hente den ut. Med bakgrunn i dette anses en e-takst for å være en troverdig kilde til hva boligen din faktisk er verdt. E-taksten kan derfor brukes ved arv eller refinansiering av lån, sier Vegard Eidså Andersen, eiendomsmegler og daglig leder ved Nordvik Røa.

Bestill verdivurdering eller E-takst her

Hvorfor E-takst?

Finanstilsynet etterspurte et bedre system for dokumentasjon på meglers verdivurdering av bolig. Med bakgrunn i dette ble e-takst utviklet av Eiendomsverdi AS og i 2016 innført som en ny bransjestandard.

E-takst baserer seg på en rekke data, og vil sammen med meglers vurdering sette en pris på antatt verdi av boligen din, det vil si hva du høyst sannsynlig kan selge den for. Megler må alltid ta en befaring av boligen og dokumenterer med bilder som legges ved taksten.

En e-takst er basert på en grundig analyse og tar med alt fra hva eiendommer i området har blitt solgt for, beliggenhet, solforhold, tilgang på skoler og butikker, fasiliteter som terrasse eller garasje, når boligen er renovert og hvilket årstall den er bygget. Dokumentasjonen blir lagret i en database som finansinstitusjonene får tilgang til gjennom deg som eier av boligen.

E-takst må ikke forveksles med tilstandsrapport (tidligere verditakst) som er en grundig teknisk gjennomgang av boligen din.

Hva er tilstandsrapport?

E-takst går ikke inn på det tekniske aspektet ved boligen din, der trenger du en kyndig takstperson til å gå over alle detaljer og utarbeide en tilstandsrapport. De kan avdekke fuktskader eller andre aspekter ved konstruksjon eller bygningsmassen, og utarbeider en teknisk tilstandsrapport som gir kjøper et godt grunnlag til å vurdere boligen ut ifra.

Start med en befaring

- Vi som meglere sitter på mye kompetanse om hva som kan gjøres med boligen for å sikre et trygt og godt salg. I tillegg kan vi si noe om hvilken målgruppe boligen din er aktuell for og hva denne målgruppen er opptatt av.

Ved å invitere oss inn til en befaring kan vi gi deg gode råd som kan øke boligens verdi og sørge for et tryggere salg. Et slikt møte koster som ingenting og vil være en god start selv i tilfeller hvor du på et senere tidspunkt skulle ha behov for en e-takst, sier Vegard.

Få en estimert verdi gjennom Nordvik-appen

Dersom du kun er nysgjerrig på hva boligen er verdt uten å snakke med megler, kan du får et estimat ved å laste ned Nordvik-appen og registrere deg og boligen din på denne.

Nordvik-appen regner ut en estimert verdi og er basert på blant annet tidligere omsetningspris samt transaksjoner for lignende boliger i nærområdet, sier Bjørnar Førre Skogstø, produktansvarlig i Nordvik Bolig.

I appen kan du også følge verdiutviklingen på boligen din over tid, få statistikk og oversikt over hvor mange som er interessert i din bolig før visning, samt eksklusiv tilgang på boliger som kommer for salg.

Last ned appen her.