Kunstfylt funkis på Vestre Holmen

Inspirasjon

18. april 2019

Du kjenner det allerede når du kommer i oppkjørselen og det moderne funkishuset åpenbarer seg: Her er det noen som har klart å kombinere enkle linjer og gode materialer på en spennende måte, uten at det blir skrytete eller prangende. Og følelsen blir med deg inn når du kommer inn i det romslige inngangspartiet.

Arkitektur, design og kunst er tre ord som henger sammen. Alle handler om estetikk, stemninger og følelser, og er viktige når man skal skape et godt hjem. Hjemme hos Kristin i Arnebråtveien, er det nettopp det som er skapt ved å få de tre elementene til å spille sammen.

Her blander den gjennomtenkte arkitekturen seg med stramme designløsninger, gode materialer og mykes opp av spennende kunst. Dermed brer «her er det godt å være følelsen» seg på et øyeblikk og man kjenner hvordan arkitektur, design, materialer og det store oljemaleriet, spiller sammen.

Et plassbygget garderobeskap i eik gir et helhetlig og ryddig inntrykk, som skjuler alt man måtte ønske. Eikeinnredningen rammer inn en dør som leder videre, og den spesialtegnede trappen i heltre eik vis-á-vis, gjør det hele komplett. Foto: Carsten Müller, Zovenfra

Huset ble bygget i 2008, på det som tidligere var et teglhus på en-etasje. Det fanger oppmerksomheten blant de mer tradisjonelle eneboligene i nabolaget, fra 1910-1920, og arkitekten bak funkishuset heter Tom Edvardsen. Foto: Carsten Müller, Zovenfra

Det blå blikkfanget er malt av Vibeke Slyngstad, søsteren til husets eier, som det viser seg står bak mye av kunsten som pryder veggene her i huset. Som en av nåtidens mest kjente unge malere i Norge, har hennes kunst blitt kjøpt inn av blant annet Nasjonalgalleriet, Christen Sveaas samling og Storebrand, med mer.

– Det beste fra funksjonalismen

Huset med sine over 394 kvm brutto inneholder hele fem soverom, to stuer, fire bad og ett gjestetoalett, tillegg til hybelen med to soverom, en stue og et bad. Familiens seks medlemmer har hatt god plass. Ja, til og med birøkting har det blitt plass til, og Kristin har levert nesten to tonn honning til Honningcentralen de siste par årene. Men selv om så stor plass høres ut som en drøm for mange, krever det også sitt når det gjelder planløsning.

– Før vi flyttet hit, bodde vi i et hus hvor de sosiale rommene lå i én etasje, mens barnas soverom var i underetasjen. Selv om det huset var mindre, har arkitekten tenkt kommunikasjon og oversikt allerede fra tegnebrettet. Så i dette huset får vi alle mye bedre kontakt. Hvis én sitter på macen, noen lager mat, og noen sitter ute, kan vi fortsatt prate med hverandre. Selv om det er et stort hus er alle er likevel litt sammen hele tiden, for det er så åpent, sier Kristin.

– Her har man tatt det beste fra funksjonalismen, rene, pene og rette linjer, store vinduer og åpne rom som flyter inn i hverandre. Samtidig er boligen soneinndelt, slik at storfamilien ikke går “oppå hverandre".

Eiendomsmegler og partner Kjetil Nilssen, fra Nordvik Majorstuen.

– Jeg har alltid vært veldig fascinert av funkis. Men vi lette ikke spesifikt etter et funkishus. Det viktigste var å få et flott arkitekttegnet hus ikke så alt for langt unna byen. Vi er jo interessert i kunst og arkitektur, og jeg har en bror, far og svigerinne som er arkitekter. Det var faktisk min far som fant huset til salgs på Finn og som anbefalte oss å se på det, forteller Kristin.

En gammel post it-lapp fra det ti år gamle prospektet viser at de ble solgt ved første visning: “Jeg skal ha det huset!” sa en av parets døtre.

Huset som et blankt lerret

Det råder ingen tvil om at kunsten er en stor interesse, og dermed en viktig del av interiøret med vegger fylt av store malerier av Frank Brunner, Svein Bolling, Kjell Torriset, Jenny Rydhagen og Vibeke Slyngstad. Sistnevnte har malt bildet over kjøkkenbenken av badekaret og gullfiskene som speiler seg i vinduet. På bordet er det dekket med det flotte middagssserviset som vel kan kalles design på grensen til kunst: Figgjo A La Carte av Herman Bongaard, utstilt på Figgjomuseet i Stavanger.

Foto: Carsten Müller, Zovenfra

Dyrehodeskulpturene i bronse går igjen i flere rom. Alle er laget av skulptør Petter Hepsøe, hans verk er kjøpt inn av mange offentlige institusjoner, og er usedvanlig flink, forklarer Kristin. I vinduskarmen øverst i trappen står flere av skulpturene på rad og rekke. Håndkleholderne på badet har Kristin spesialbestilt av skulptøren, samme med de små skulpturene som fungerer som et smykkeskrin på hovedbadet. Her har kunsten blitt til funksjonelt design.

Foto: Carsten Müller, Zovenfra

Foto: Carsten Müller, Zovenfra

Hvis arkitektur kan kalles kunst, er dette huset et kunstverk i seg selv. Likevel er de fleste vegger utnyttet for å stille ut kunsten. Det er takket være “funkisrammen” mener Kristin:

– Huset har faktisk muliggjort at vi får henge opp det vi vil, for her er det mange store og rette flater som gjør at vi får plass til mye. Mange hus har en del dilldall, vegger og taklister, da har man ikke samme mulighet. Er man glad i kunst som oss, er dette huset så utrolig bra egnet til å få vist alt, sier Kristin.

– Men, huset og tomten er førsteprioritet man må ta hensyn til, før man planlegger hvor kunsten og interiøret skal passe. Det er rammene man har som man ikke får gjort noe med, forklarer Kristin.

Grønt maleri til høyre, av Frank Brunner. Foto: Carsten Müller, Zovenfra

– Men hvor blir det av deres 70 kunstverk når dere flytter til leiligheten på Majorstuen?

– Godt spørsmål, ler Kristin, og må tenke seg litt om.

– Vi får nok ikke plass til en tredjedel av all kunsten i den nye leiligheten. Men vi har jo barn som om få år skal kjøpe seg leilighet, og de blir nok glade for å arve noe fint å ha på veggene som bringer gode minner, sier hun.

Kjøkken til hverdags og fest

Men funksjonalisme handler tross alt om at form og bruk henger sammen. Og når man beveger seg rundt i huset, kjenner man at arkitekten har tenkt på mer enn gode flater til kunst. Ikke minst kjennes det på kjøkkenet. Det flotte rene Bulthaup-kjøkkenet med hvitevarer Gaggenau, gjør at alt ligger tilrette for både store og små måltider, og kjøkkenøyen med sitteplass til fire er et naturlig samlingspunkt. Den hvite kjøkkenbenken av komposittstein er slitesterk og enkel å vedlikeholde.

Takhøyden gir et særpreg som ikke finnes i mange boliger i dag. På kjøkkenet finner vi ett av tre av de totalt takvinduene, som gir et behagelig overlys. Foto: Carsten Müller, Zovenfra

Det blå bildet er av Jenny Rydehagen. Foto: Carsten Müller, Zovenfra

Når været tillater det, er det mulighet for å viske ut grensene mellom ute og inne ved å åpne glassdørene som skiller kjøkkenet og den romslige terrassen på 52 kvadratmeter.

Foto: Carsten Müller, Zovenfra

Ute er en integrert vedfyrt bakerovn som passer ypperlig til pizza, eller kanskje for å bake en hel kveite, foreslår Kristin.

– Vi har jo mange store selskap, og har hatt alle barnas konfirmasjoner her hjemme. Da er det god plass til å lage til en buffét, bruke kjøkkenøyen, og et ekstra bord. Vi har også gjennomgående musikkanlegg, det er jo et hus perfekt for gjester!

Eneboligdrømmen uten alt arbeidet

Store hus er ofte ensbetydende med omfattende vedlikehold. Men også her spiller funksjonalismen på lag med eierne.

– Det er brukt kvalitetsmaterialer som lerk, sedertre, slammet tegl og vinduer i aluminium. Du trenger ikke tenke på vedlikehold med det første, og lang levetid gjør boligen billigere i drift over tid. I dette landet har vi fire årstider, og huset er bygget for å takle alle sammen, forklarer Beatrice Torp Haugland, Eiendomsmegler og partner ved Nordvik Majorstuen.

Foto: Carsten Müller, Zovenfra

– I dagens moderne familier jobber gjerne både mor og far, og de ønsker å bo komfortabelt uten å bruke for mye tid på vedlikehold og hagestell. En tradisjonell enebolig krever mye arbeid, men her er det tilrettelagt for "easy living". For et hus å være, er det så vedlikeholdsfritt man muligens får det, legger Kjetil til.

Foto: Carsten Müller, Zovenfra

– Boligkjøperne i dag er mer opptatt av miljø enn tidligere, så det er en stor fordel at man her har vannbåren varme, varmepumpe, jordvarme og balansert ventilasjon, sier eiendomsmegler Beatrice.

– Hva er det aller beste med dette huset?

– Det er veldig enkelt å fortelle deg, sier Kristin, og går ned de tre trappetrinnene fra kjøkkenet til stuen i andre etasje.

– Det er når jeg sitter i kroken her i stuen, sier hun og setter seg ned i sofaen.

Fra venstre: Maleri av Bård Tufta, hvite bilder til høyre av Vibeke Slyngstad, og til høyre en Louis Poulsen stålampe. Foto: Carsten Müller, Zovenfra

– Når jeg kommer hjem setter jeg meg her med en bok, og da har jeg full oversikt over gangen, kjøkkenet og ut. Det beste er å sitte her til det blir mørkt og skumring utenfor. Da ser man silhuetten av alle trærne langt der borte. Det er fantastisk! Og hjørnevinduet som gir panoramautsikt, jeg elsker å sitte her! sier Kristin.

Maleri over flygel av Kjell Torriset. Foto: Carsten Müller, Zovenfra

Flygelet tilhører egentlig en filleonkel, men selges til de nye eierne av huset dersom de ønsker å kjøpe det, lover Kristin.

Men det er mer enn arkitektur og kunst som spiller sammen på en god måte i dette huset. Også møblene og interiøret bidrar til å lage et perfekt samspill, fortsatt med funksjonen som et viktig element.

– Det viktigste er at alle møblene både fine å se på, og gode å bruke, sier Kristin i dét vi prøvesitter de to deilige skinnstolene fra Tannum.

Foto: Carsten Müller, Zovenfra

Solen skinner på huset fra den står opp til den går ned i halv elleve-tiden, inn gjennom det sjeldne vinkelvinduet som er spesiallaget til huset. Sjeselongen er fra ExpoNova, og skulptur av Petter Hepsøe.

Det var interiørarkitekt Ina J. Johnsen som tegnet alt av fast interiør da huset ble bygget, som senger, hyller og skap på soverommene, og innsatser på baderommene. Det gir maksimalt med lagringsplass, skjuler garderobeplass, TV, ledninger og ikke minst de rene og flotte detaljene hvor enn man snur seg. Alt fastmontert interiør blir selvsagt solgt med huset.

Eik er et gjennomgående materiale som balanserer de strengere funkislinjene godt. På badene er det spesiallagde avrundede eikeplater, glassmosaikk og takvinduer som gir et naturlig lysinnslipp.

Foto: Carsten Müller, Zovenfra

Foto: Carsten Müller, Zovenfra

Foto: Carsten Müller, Zovenfra

Foto: Carsten Müller, Zovenfra

Babyrosa kvadratiske fliser pryder ett av badene. Gjennomtenkte detaljer også her, med flislagte innsatser.

Trappegelenderet i eik har Kristin designet selv, og det er laget av møbelsnekker Hans Petter Kjeldahl Holst, som ifølge henne er en av Oslos beste møbelsnekkere.

– Man trenger ikke engang å løfte hånden når man går nedover, kjenn hvor godt det sitter i hånden! Vanligvis ville man kanskje laget et helt rundt gelender. Men når man ser det sammen med den høye veggen er det riktigere å ha dobbelt spenn, med tanke på dimensjonene, sier hun fornøyd.

Et eldre speil gjør seg i det ellers moderne huset. Setbord med farget plexiglass fra Vitra. Foto: Carsten Müller, Zovenfra

Egendesignet og eksklusivt kinorom

Selv i et sosialt hus som dette er det steder å trekke seg helt tilbake, og det perfekte stedet finner man i førsteetasje. Med spesiallagede løsninger laget av en møbelsnekker i valnøtt med matchende bord, et stort lerret og solskjerming fra Silent Gliss, er det ingenting som setter en stopper for kinofølelsen.

– Vi valgte å bruke valnøtt fordi det er et utrolig flott treslag. Det er litt mørkt og eksotisk, så det passer jo bra i et rom som dette!

Foto: Carsten Müller, Zovenfra

Foto: Carsten Müller, Zovenfra

Her nytes både gode filmer og fotballkamper. Veggen er trukket med sort lerret, og utenpå er det spiler av valnøtt. Møbelsnekker er også her Hans Petter Kjeldahl Holst, som i tillegg har laget de lekre og praktiske møblene på soveromsdelen i første etasje. Hadde ikke huset vært bebodd av hele storfamilien, kan dette brukes som praktikantdel nummer to.

For adskilt fra huset per i dag, er det en egen hybeldel med soverom, stue, bad og separat inngang og egen hageflekk. De siste ti årene har det sørget for gode leieinntekter, da det ikke har stått tomt én eneste måned.

– Det er klart det er både trist og litt rart å flytte fra dette fantastiske huset nå. Men det fortjener virkelig en storfamilie som kan fylle det. Det er ikke riktig å sitte her bare to stykker nå som barna har fløyet ut av redet. Så vil jeg også ha mer tid til biene mine, legger Kristin til.

Foto: Carsten Müller, Zovenfra