Tenker du å selge boligen i løpet av året? Start planleggingen nå!

Inspirasjon

15. januar 2022

Enten du bare ønsker å friske opp boligen før salg eller vil gjennomføre en real oppussing, vil du ikke angre på å starte tidlig.

Er det noe mange av oss er flinke til, så er det å utsette ting. Og når vi bestemmer oss for at nå skal det skje – ja, da skal det gå så fort at vi helst skulle sett det var unnagjort i går. Disse strategiene fungerer dårlig når det gjelder å forberede boligen for salg – også om du i utgangspunktet tenker at du ikke trenger å gjøre så mye.

En overflateoppussing kan i mange tilfeller lønne seg før salg. Vurderer du å selge i år, er det bare å sette i gang!

Bruk tid, få betalt

– Det er så mange fordeler ved å starte prosessen tidlig og i en rolig ramme, sier Elisabeth Hjertenes som er eiendomsmegler og partner ved Nordviks kontor i Nydalen.

Hun snakker av lang erfaring, og vet at boligselgere som bruker litt tid, får gjerne mye igjen for det.
– Ta kontakt med megler i god tid og legg en plan sammen, oppfordrer hun.

Når tiden tillater det, gir hun alltid sine kunder en gratis rådgivningstime med en interiørstylist som foreslår hva man kan tilføre boligen før salg. Og blir du da inspirert til å male, så nytter det for de fleste ikke å ha visning om en uke eller to.

Nylig gjennomførte Hjertenes et salg som selgeren hadde brukt flere måneder på å forberede.
– Stylisten kom hjem til dem, de fikk mange gode interiørtips og ikke minst fargekoder, og dermed endte det med at de brukte masse tid på å male boligen.

– Og resultatet?

– Leiligheten ble rålekker og prisen fantastisk. Den er jeg sikker på at vi ikke hadde oppnådd dersom de hadde gjort som mange andre og kontaktet megleren i kort tid før de tenkte å selge. For man får ikke den ekstra hjelpen når man kommer til megler med en bolig som skal ut om en uke eller to, sier hun.

– Hvis vi skal være konkrete, hvor lang tid på forhånd bør man starte prosessen med megler?

– Jeg vil si at én til to måneder på forhånd er minimum, da rekker du å gjøre boligen lekker, smiler Elisabeth Hjertenes.

Og flytt rett inn-følelsen gir økt betalingsvilje.

Eidendomsmegler Elisabeth Hjertenes ved Nordviks kontor i Nydalen.

Så lang tid tar det å rennovere en bolig innvendig

Dersom du ønsker å gå enda grundigere til verks, trenger du mer tid. Akkurat hvor lang tid det tar å pusse opp et rom eller en bolig, kommer selvfølgelig an på mange faktorer, som hvilke rom det gjelder og hvor store inngrep som skal utføres. Men daglig leder i anbudstjenesten Byggstart, Andreas Jebsen, kan gi en indikasjon på hvor lang tid man må regne med.

– For innvendig renovering av 50 kvadratmeter må du beregne fra fem til åtte uker, og fra åtte til 22 uker for 100 kvadrat, forteller han. Skal du renovere 150 kvadratmeter bør du beregne 11 til 14 uker, mens du kan trenge opp til 17 uker, altså over fire måneder, for 200 kvadratmeter. Disse estimatene gjelder altså for innvendig renovering. En overflateoppussing trenger ikke like lang tid.

– Men det er viktig at du legger inn slingringsmonn når du setter opp din egen tidsramme, for det dukker ofte opp ting underveis som kan medføre forsinkelser, sier Jebsen.

Meglerne har stylister som kan hjelpe deg med å få boligen til å virkelig skinne før salg. Kanskje får du forslag til en ny fargepalett? Men da skal du rekke å gjøre noe med det, må du være ute i god tid.

Ikke ta lett på planleggingen!

I tillegg til selve oppussingen kommer planleggingsfasen, som er vel så viktig og krever tid i seg selv.
– Jo nøyere du er når du planlegger, desto mer sannsynlig er det at ting går som planlagt, sier Jebsen. Han minner om at dersom du må skaffe til veie finansiering eller skal utføre søknadspliktige tiltak, som for eksempel en bruksendring eller endringer i bærende konstruksjon, må du beregne ekstra tid til det.

– Akkurat hvor lang tid avhenger av hva du søker om, og om det er ett- eller to-trinns søknad, sier han.

Går du for en helrenovering? Beregn minst 5-8 uker på 50 kvadrat. Men husk at bestillingstiden på interiør kan være lengre enn det. Det er altså enda en god grunn til å starte en tidlig planlegging.

Den lange ventetiden

Kjøkkenet er et rom mange kan vurdere å bytte ut – enten før salg, eller etter at man har kjøpt.

– La oss si at vi har planer om å pusse opp kjøkkenet i juni. Når er det da på tide å starte prosessen?
– Da ville jeg ideelt ha sagt at du burde starte i mars, men det går nok an å få til kjøkkenoppussingen raskere også, sier Jebsen. Det kommer i stor grad an på hvor lang leveringstid det er på det kjøkkenet som bestilles.

– Kjøkkenprodusentene har leveringstid fra noen uker til flere måneder. Derfor bør du i dette tilfellet starte prosessen hos kjøkkenleverandøren. De hjelper deg med å tegne kjøkkenet, slik at håndverkeren vet hva han skal forholde seg til, og det legger premissene for det tekniske, som vann og avløp og hvor elektriske kurser skal legges opp.

Når du har planlagt oppussingsprosjektet, da er det på tide å finne riktige håndverkere. Er du usikker på hvor du finner disse, er anbudstjenesten Byggstart stedet å starte. Tjenesten kobler deg med kvalitetssikrede håndverkere med relevant kompetanse for ditt prosjekt.

Slik får du en effektiv oppussing


  • Ta deg god tid i planleggingsfasen slik at du har alt på stell innen arbeidet faktisk starter.
  • Lag en sjekkliste over hva som skal gjennomføres i de ulike rommene.
  • Vage prosjekter er vanskelige for entreprenører å prise. Konkretiser, definer og avgrens oppgaven for en enklere anbudsprosess.
  • Benytt deg av seriøse og ryddige håndverkere. Ikke la deg lokke av veldig lave priser, men velg håndverkere du kan stole på og som beviselig har den kompetansen de skal ha. Det vil f.eks. si våtromsgodkjenning, Mesterbrev eller Sentral Godkjenning om de skal arbeide på våtrom og, og DSB-lisens om de skal utføre elektriske arbeider.

Prøv anbudstjenesten Byggstart til ditt prosjekt her