Dette koster det å pusse opp – og slik får du mest for pengene

Inspirasjon

14. mai 2021

Kunne du tenke deg å flytte rett inn her? Den følelsen gir økt betalingsvilje.

Overflateoppussing trenger ikke å koste så mye, men kan være et enkelt og lønnsomt grep for deg som har bestemt deg for å selge boligen din.

Har du nettopp kjøpt bolig, eller er det lenge siden forrige malingsrunde hos deg, så kan overflateoppussing uansett betale seg i form av økt tilfredshet og hygge.

Mal i tidsriktige farger

– Ofte er det bare dagsprosjekter det handler om, og det kan være små ting vi har irritert oss over i årevis, men man venter jo gjerne til man har bestemt seg for å selge, sier eiendomsmegler Hanne Sagen Havsgård ved Nordviks kontor i Bergen.

Men da bør du ikke nøle lenger med å dra fram sparkel, sandpapir og malingsspann – eller å kontakte noen som tar jobben for deg.

– Å male i tidsriktige farger er tommelfingerregel nummer én, sier eiendomsmegleren. Det skal nemlig ikke mer til for at boligen gir et mye bedre førsteinntrykk, og det er veldig viktig på visning. Det kommer vi tilbake til. Aller først er det lurt å tenke på budsjettet.

Lenge siden veggene dine fikk et malingsstrøk? Bruk farger til å skape den stemningen du trives i.

For hva koster det egentlig å pusse opp?

– Det kommer naturlig nok an på om du skal utføre en totaloppussing, som innebærer både rivning og gjenoppbygging av vegger og gulv, eller en overflateoppussing, som handler om å gi boligen et estetisk løft, sier prosjektleder i Byggstart Johannes Bjerre Helgestad.

Byggstart er en anbudstjeneste som kobler deg med kvalitetssikrede håndverkere og entreprenører til både små og store bygg- og renoveringsprosjekter.

– Basert på prosjektene vi mottar har vi en god oversikt over prisnivået for oppussing, og hvilke faktorer som hever og senker totalkostnaden for ulike tiltak i hjemmet, sier Helgestad.

Overflateoppussing trenger ikke koste så mye. Legg gjerne ned litt egeninnsats også. Foto: Shutterstock

For innvendig totaloppussing ligger den totale snittprisen på ca. 12.000 kroner per kvadratmeter, men Helgestad understreker at dette er en snittpris – du kan pusse opp for 20.000 kroner per kvadrat, eller få det ned mot 7.000 kroner.

Går du derimot for en ren overflateoppussing, ligger snittprisen på ca. 3.500 kroner per kvadratmeter.

Du kan tjene mye mer enn det koster

For å gjøre regnestykket så enkelt som mulig: Har du en bolig på 100 kvadratmeter som du ønsker å friske opp, kan du, ifølge tallene fra Byggstart, ta et røft utgangspunkt i at du får pusset opp gulv, vegger og himling for 350.000 kroner.

Dette kan du fort tjene inn i en budrunde.

– Flytte rett inn-følelsen gir høyere betalingsvilje, sier megler Hanne Sagen Havsgård, og understreker at du kan få et betydelig løft også for en rimeligere penge, særlig ved hjelp av litt egeninnsats.

– Har listene blitt gule? Er det noen hakk her og der? Gå over med sparkel og malingsbrett. Et nyslipt gulv hever også inntrykket mye, mens en gulnet parkett med mange bruksmerker trekker ned, forklarer hun, og understreker viktigheten av at hele boligen må gi det samme inntrykket.

– Gjør deg ferdig med jobben, ikke la ett rom stå igjen.

Ta bad og kjøkken også?

Disse rommene er de mest kostbare å pusse opp.

– Snittprisen på totalrenovering av bad ligger på ca. 250.000 kroner, inkludert fliser og innredning. Med rimeligere fliser og baderomsinnredning, koster det rundt 230.000, sier Helgestad i Byggstart. Velger du eksklusive tilvalg øker prisen gjerne med 100.000 kroner, mens oppussing av små bad koster ned mot 190.000 kroner.

Flytte rett inn-følelsen gir høyere betalingsvilje

Når det gjelder bad, er det ikke like enkelt å gjøre estimater ut fra kvadratmeterpris. Kostnadsdriverne på et bad er tjenester som støp, rørlegger, elektriker og flislegger, og de er du avhengig av, uansett om badet ditt er lite eller stort.

– Normalt regner vi 10.000 til 20.000 kroner i tilleggskostnad for hver ekstra kvadratmeter på bad, forteller Helgestad.

Ingenting er som følelsen et helt nyoppusset bad gir.

Men også på badet, og på kjøkkenet, er det fullt mulig å gjøre enklere og mye rimeligere oppussingsgrep, som kan gi rommet et helt nytt uttrykk.

– Har boligen for eksempel et eldre bad med tidløse fliser, kan du vurdere å bytte ut baderomsinteriøret, det vil gi et helt annet inntrykk. Enda enklere, men veldig effektfulle grep er å male egnede flater, spraymale håndtak og kjøpe et trendy rundt speil og bytte blandebatteri, sier Sagen Havsgård.

Bør du renovere hele kjøkkenet? Eller kan du få et «nytt» kjøkken med noen enklere grep?

De samme grepene kan man også ta på kjøkkenet. Fronter kan males eller folieres dersom de er matte.
– Dette er ting som ikke koster så mye, men som vil kunne gjøre mye med prisen man kan oppnå ved et boligsalg, sier megleren.

Rådfør deg med megler

Beslutningen om hvorvidt man bør pusse opp bad eller kjøkken, kan være vanskelig å ta.
– Det vil alltid være en skjønnsmessig vurdering. Vet du allerede nå at du sannsynligvis skal selge om et år eller to, så bestill en rådgivningstime så tidlig som mulig, slik at vi kan gi vår vurdering før du eventuelt setter i gang med de største prosjektene, råder Nordviks Hanne Sagen Havsgård.

Hva kan du gjøre for å redusere oppussingskostnadene?

- Få tilbud fra flere aktører slik at du kan sammenligne.

- Følg med på tilbud og kampanjer slik at du kan få gode priser på materialer.

- Legg ned noe egeninnsats: Selv om du skal overlate teknisk og komplisert arbeid til fagfolk, er det også mye du kan gjøre selv, som visse riveoppgaver, maling, gulvlegging og håndtering av avfall.

- Sett opp et budsjett, og hold deg til det.

Prøv Byggstart til ditt prosjekt her