Boligreportasje: Lysslottet på Nordstrand

Inspirasjon

11. november 2019

I denne funkisperlen handler det meste om lys: Lyse farger, lysinnslipp gjennom store vinduer og fantastisk belysning ute og inne.

Hvitt, sort, glass, aluminium og eik dominerer dette huset på tre etasjer som speider ut over Oslofjorden. Med to mil utsikt fra badekaret og en svevende trapp, er huset fullt av detaljer, overraskelser og følelsen av ferie.

Mange hadde nok aldri tenkt på dette som en ypperlig tomt å bygge hus på. Fordi for seks år siden var dette en ubeboelig bratt skrent, med berg, busker og trær. Jobber man derimot til daglig som entreprenør innen konstruksjon, renovering og ombygging, som eieren av dette huset, ser man større muligheter enn de fleste. Men først måtte 8000 kubikkmeter sprenges bort.


Tidløst resultat

– Det er et stilrent, stramt og moderne funkishus. Det er en kombinasjon av kundens personlighet, og hans ønske om et eksklusivt hus som gjorde at vi kom fram til akkurat denne looken, sier interiørarkitekt Katrine fra Katrine K. AS som har gjort all innredning i prosjektet.

– Det må være den maskuline looken jeg er mest fornøyd med, forteller interiørarkitekt Katrine ivrig.

Interiørarkitekt Katrine fra Katrine K. AS.

De store hvite veggene og sorte detaljene gir en ren palett og perfekt utgangspunkt for å leke med fargerike møbler og kunst. Minimalisme var nøkkelordet da møblene skulle kjøpes inn på Expo Nova, og alle stoler, lamper og rammer er lette og tynne. De minimalistiske håndplukkede møblene passer perfekt inn i omgivelsene, så møblene selges med huset om kjøpere ønsker det.

Denne eksklusive funkisboligen på Nordstrand er nå ute for salg. Dersom du har spørsmål eller ønsker å avtale visning, kontakt ansvarlig eiendomsmegler Thomas Kiligitto fra Nordvik St. Hanshaugen. Se hele salgsoppgaven her.

Djevelen er i detaljene

I nåtidens nybyggprosjekter dominerer ofte store hvite flater, et uttrykk mange liker. Men forskjellen på om det oppleves som stilrent eller litt enkelt og kjedelig, ligger ifølge interiørarkitekten i detaljene.

– Det kan bli litt flatt når alt er hvitt, sort eller glass. Jeg ønsket å tilføre mer taktilitet og eksklusivitet, så vi har brukt eik som et gjennomgående materiale for å bryte med dette, viser Katrine.

Treverket er brukt gjennomgående på dører, gulv, trapp og garderobe, og på mindre detaljer:

– Alle husets overflater er veldig rene, det er ingen synlige dørlister eller karmer. Det ville blitt rart med store «flashy» håndtak på kjøkkenet, så det ble naturlig å gjenbruke eikedetaljer der skap, dører og oppvaskmaskin åpnes. Nå er det virkelig et tøft hus med en fin materialsammensetning, sier Katrine.

– Hva er det beste med å bo her?

– Det er ingenting som er standard her, og du finner ikke andre hus i området med alle disse kvalitetene. Så er det jo tomten, huset ligger 110 meter over havet, så vi får en fantastisk utsikt over fjorden, byen, og sol fra morgen til kveld, forteller eier.

Kjøkkenbenken er av korian, og med integrert Bora takvifte er får utsikten forbli uforstyrret.

Lys, vær og årstider slipper inn gjennom de store vindusflatene, og kan på varme dager trekkes helt til side. Vips, så så ble kjøkken og stue 46 kvm større.

– Man trenger faktisk ikke å ha hytte når man bor her. Man bor tett på utsikt og natur, og på sommeren er det bare noen minutter ned til bading på Katten, legger eier til.

Og med den vakre solnedgangen som eneste gjenboer, krever det gode skjermingsmuligheter. Som det første prosjektet i Norge er det installert 45-graders vindusskjerming uten rammer, som styres fra mobilen.

Med eiers yrkesbakgrunn og store interesse for «gadgets» er det ikke mangel på eksklusive og tekniske detaljer: I dette smarthuset kan belysning, varme, oppvaskmaskin og ovner styres fra mobilen. Alle rom har integrerte høyttalere, og selv gardinene er elektriske og kan trekke for seg selv.

God arkitekturs beste venn

Det er mer enn de håndplukkede materialene, arkitekttegnede løsningene og den mektige utsikten som gjør dette huset til noe utenom det vanlige.

– Godt lys og gjennomtenkt lyssetting er ikke bare viktig for at man skal se kjøkkenbenken eller speilet på badet godt. Det er også for å skape ulike stemninger og fleksible rom. God lyssetting fremhever de gode kvalitetene ved arkitekturen og innredningen, forteller Katrine som også har vært delaktig i lysplanleggingen sammen med en lysdesigner.

En lysplan for hele huset ble laget allerede i prosjekteringsfasen. Interiørarkitekten anbefaler at man begynner med dette tidlig i prosessen, slik at man får innfelte lyskilder og skjulte ledninger, forteller eier.

– Gjester som kommer på besøk blir overrasket når jeg skrur på alt lyset og de ser hvor mye lys som er integrert uten at det vises. Da er det ekstra morsomt at jeg i tillegg kan sette lyset i akkurat den fargen jeg vil, viser eier.

Øverst i trappen er en integrert biopeis, så når skumringen kommer, reflekteres flammene i de store vindusflatene i etasjen.

Sjeldent stilfull trapp

– Jeg fikk en idé om at jeg ønsket en trapp som ser ut som den svever ut i luften. Vi løste det ved å festet en stålramme i veggen og dekket den med eik, sier eier.

– Denne trappen er helt fantastisk! Vi satt opp glassveggen på den ene siden, som demper akustikken. På den hvite veggen har vi satt opp fliser fra «Casa Concrete» i dekorform, en spesiell detalj man ikke finner mange andre steder.

Går man oppover den svevende trappen, danner flisene et subtilt og grafisk mønster. Veggene strekker seg helt opp til takvinduet, og man kan skimte blå himmel.

– Hva kjennetegner en god innredning?

– Den beste tilbakemeldingen jeg kan få når et prosjekt er ferdig, er at beboerne opplever at logistikken fungerer for alle i familien. Og selvfølgelig, det må jo se bra ut! sier Katrine.

Badekar med to mil utsikt

Huset rommer tre bad, ett gjestebad, ett ved barnas rom og ett bad tilknyttet «master bedroom». Sistnevnte har en dusj i særklasse med innebygde høyttalere og store lekre fliser.

Badekaret står forseggjort under det store vinduet og den grønne naturen kommer tett på. Likeså gjør Holmenkollen - på andre siden av Oslofjorden:

– Jeg ville ha et badekar med utrolig utsikt. Fordi badet ikke har direkte utsikt mot Oslo, satte vi inn et elektrisk glass, så ved et tastetrykk kan man velge om vinduet skal være frostet eller ikke, viser eier.

Foretrekker du kanskje heller å se en god film når du nyter et bad? Da kan du bare trykke på en knapp, og skjermingen foran vinduet kan brukes som lerret til projektor.

Også barna har fått et lekkert bad med Katrines interiørvalg:

– Vi bestemte oss for å lete etter noen iøynefallende fliser til dusjen. Personlig liker jeg godt mosaikk, men det passet ikke inn i den øvrige stilen. Derfor gikk vi for flis i storformat! De er i nyanser av brunt, og passer veldig godt med den gjennomgående eikefargen, forteller Katrine.

– Det er to barnerom i huset, og av erfaring syns barn gjerne det er stas å bytte soverom etterhvert. Da er det fint å legge til rette for dette ved å skape fleksible rom som ikke er for guttete eller jentete. Barnerommene er derfor malt hvit og lys eikeinnredning, legger Katrine til.

Multifunksjonell garderobe

En tradisjonell garderobeløsningen består gjerne av garderobeskap på den ene siden av soverommet, og seng på den andre. Men, med en eier på jakt etter noe utenom det vanlige, og en interiørarkitekt på laget, ble resultatet på hovedsoverommet noe helt annet:

– Dette er så mye mer enn et møbel der man oppbevarer klærne sine. Vi har laget et «walk-in-closet» som en egen sone, og det fungerer som romdeler mellom inngangen og sengen. Med dagslys fra den ene siden av rommet, fant vi ut at det fineste ble en åpen løsning uten dører.

Det er klart at et større walk-in-closet spiser opp kvadratmeter fra soverommet, men også dette var et nøye gjennomtenkt grep. Ved å prioritere mindre soverom og større fellesarealer samles familien nå ofte i de felles oppholdsrommene.

Alle klærne er nå lett tilgjengelige i et åpent system, samtidig som det er usynlig fra sengen. Med det kan én person kan stå opp og kle på seg uten å forstyrre den som eventuelt fortsatt sover.

Tips til deg som ønsker «walk-in-closet»

  1. Tenk over hva du har mest av: Lange kjoler og kåper, eller korte skjorter, bluser og jakker? Planlegg innredningen deretter.
  2. Finn ut om du liker skuffer eller hyller best. Skuffer gir gjerne bedre oversikt, og hyller passer best for færre klær med større volum.
  3. Klesskap betyr små flater og mikroarkitektur. Derfor må du alltid tenke funksjon, du har ikke plass til noe som er pent og upraktisk!

– Dette er en helt unik funkisperle, med meget god standard og to hybler. Et svært god alternativ til leilighet der man kan nyte privatlivet fra sin egen eiendom, forteller ansvarlig eiendomsmegler Thomas Kiligitto fra Nordvik St. Hanshaugen.

Denne funkisboligen på Nordstrand er nå ute for salg. Dersom du har spørsmål eller ønsker å avtale visning, kontakt ansvarlig eiendomsmegler Thomas Kiligitto fra Nordvik St. Hanshaugen. Hele salgsoppgaven finner du her.