Boligreportasje: Unik designleilighet på Grünerløkka

Inspirasjon

17. oktober 2018

Foto: Alejandro Villanueva

Leiligheten på Grünerløkka trengte litt omsorg, og ble helt ny med fiskebensparkett, kalkmalte vegger, marmorbenk på kjøkkenet og spesialbestilt dansk peis.

– Jeg har prøvd å få frem det originale og varige med leiligheten, og leiligheten har nå en moderne, klassisk og lun stil, sier Jan Thoresen, eier av leiligheten.

Leiligheten i Seilduksgata er gjennomført med høy kvalitet på både utstyr og materialer.

– Jeg liker å lage skikkelige løsninger som varer. Det som virkelig syns på resultatet er at all oppussing er gjort av profesjonelle håndverkere, legger han til.

Foto: Yvonne Wilhelmsen

Foto: Yvonne Wilhelmsen

Boligen har sentral beliggenhet med utsikt mot Olaf Ryes plass, og nærhet til Mathallen, skole, barnehage, kollektivtransport, lading for elbil og bysykler.

Fordi Seilduksgata er i en av de mer stille og fredelige bakgatene på Grünerløkka, kjennes det likevel tilbaketrukket.

– Hva gjorde at du falt for denne leiligheten?

– Jeg ville ha en stor og luftig leilighet med tre soverom og god takhøyde. Så liker jeg at mange av de originale detaljene er bevart i stukkatur, gipsrosetter og fløydører. Det er også uvanlig god planløsning i leiligheten, forteller Jan.

På sine 122 kvm har leiligheten tre store soverom, to bad og et romslig åpent kjøkken, som virkelig er boligens naturlige samlingspunkt.

– De fleste som kommer på besøk hit blir sittende på kjøkkenet og kommer seg aldri videre. Det er et veldig hyggelig rom, og gasskomfyren er fantastisk å lage mat på, forteller Jan.

Kjøkkenet er kalkmalt, i fargen Ashes.

Foto: Yvonne Wilhelmsen

Kjøkkenet er utstyrt med Italiensk Fulgor gassbluss, Smeg komfyr og Astec ventilatorvifte.

Foto: Alejandro Villanueva

Den største utfordringen ved oppussingen var uten tvil å få benkeplaten i marmor montert på kjøkkenet. Den kom med heisekran inn stuevinduet, og det måtte fire mann til for å løfte den på plass.

Stuen er kalkmalt, i fargen Polar Blue.

Foto: Yvonne Wilhelmsen

I flere av rommene er det brukt kalkmaling på veggene, som gir et effektfullt og personlig uttrykk:

– Kalkmaling syns jeg gir finere rom, et varmere uttrykk, og spennende struktur. Så passer det perfekt til den lyse fiskebensparkett i eik, som forøvrig er et møysommelig arbeid å legge. Hver enkelt stav er håndlimt til undergulvet, og så er hele gulvet slipt før det er lysnet og oljet, legger han til.

Foto: Yvonne Wilhelmsen

Foto: Yvonne Wilhelmsen

Skandinaviske detaljer

Bygården ble reist i 1892, noe Jan tok i betraktning da han skulle finne nye dører som ville passe inn.

– For å få en bedre planløsning flyttet vi kjøkkenet og satte inn fløydører i en vegg som var åpnet som portal. Fløydører fra 1800-tallet var vanskelig å skaffe, så jeg hentet dem fra et loft på Østerbro i København og fraktet dem på biltaket til Oslo. Dørene er nærmest identiske med de som var der fra før, forteller Jan.

Foto: Alejandro Villanueva

Alle dørhåndtakene i leiligheten er spesialbestilte fra Sverige, og den industrielle peisen er helt særegen:

– Ovnen er håndlaget på verkstedet til arkitekten Bo Bonfils, og er en liten historie i seg selv. Jeg måtte hjem til Bo og få hjelp til å lage et unikt eksemplar som ville passe inn her. Ovnen er ganske enkel og gjør ikke mye ut av seg, men den er en av de få som både kan være en lukket rentbrennende ovn og samtidig en åpen peis uten glass.

– Det har vært mye planlegging for å få det resultatet som er i dag, og det ble mye finere enn jeg kunne drømme om. Håper de nye eierne ønsker å ta godt vare på den! avslutter Jan.