Hvordan bruke farger i hjemmet ditt

Inspirasjon

2. september 2022

Mange ønsker seg et fargerikt hjem, og ønsker å male i knæsje farger, men vil det gjøre den mere salgbar den dagen du skal selge? Vi har spurt ekspertene.

–Selv har jeg malt stuen min i fargen Senses, en varmrosa farge. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle gjøre det, men jeg er så fornøyd og får veldig positive tilbakemeldinger på det, sier eiendomsmegler Caroline Wivestad som jobber på Nordvik sitt kontor i Tønsberg.

–Jeg blir så inspirert når jeg er hjemme hos folk på befaring, sier hun.

Hun syns det er tydelig at flere har tilbragt mer tid hjemme de siste par årene, da hun har bemerket seg at mange har ønsket å pusse opp. Inntrykket hennes er at folk har en mye mer helhetlig interiør-stil i hjemmene sine og bruker mer plassbygde møbler som reoler, skap og hyller. Spiler er også tilbake for fullt, mener hun. Og mye mer farger, og på helt nye måter.

–Den nye nå er at folk bruker varmere farger. Det går mye i beige-toner og sand, mens andre går all inn og maler hele leiligheten i ulike nyanser av pasteller. De maler også listene og taket i samme farge, eller andre nyanser som står til veggene, sier Wivestad som har jobbet som eiendomsmegler siden 2017. Caroline legger ikke skjul på at interiør-interessen er en stor del av gleden i å jobbe med salg av boliger. Å dele av erfaringen min med hva som selger, og hvilke trender vi ser i salgsobjektene, er en utrolig givende del av jobben min.

Caroline Wivestad, Eiendomsmegler

Foto Kine Vinje. Se på Beckers.no for fargekoder og mere inspirasjon.

Slik er fargetrenden nå

Det har skjedd noe de siste årene. Fra mørke kontrastvegger og hvit gips har flere og flere begynt å eksperimentere med farger. Hvorfor skjer dette nå?

–Jeg tror folk ønsker seg mer glede i hverdagen, og farger gjør deg glad, sier Kine Vinje i Nordiske Hjem AS, som samarbeider med Nordvik Tønsberg som interiørdesigner og med boligstyling.

Hun viser gladelig frem hjemmet sitt på Instagram-kontoen sin. Der kan man se hvordan hun har malt interiøret i den herskapelige jugendvillaen familien eier i Tønsberg i alle mulige fargenyanser. Hun ser også en økende tendens i lekenhet når hun er inne som konsulent og stylist.

–Folk har begynt å bruke mye mer rosa, i tillegg bruker de flere forskjellige farger i interiøret og på møbler og inventar, sier Vinje. Det er gøy og blir mye mere personlig, synes jeg.

Helmatte farger på vinduer og lister

Tidligere har det vært en trend at veggene er malt i helmatt og at lister, dører og vinduer har blitt malt i halvblanke eller helblanke hvitfarger som Eggeskall og Bomull. Men nå lanserer Beckers list og-vindusmaling i fargerike helmatte interiørfarger, som gir mange flere muligheter for oppussingsentusiastene.

–Det er utrolig fint med farger på listene, enten i samme farge som veggen eller andre farger, sier Christine Hagen Pettersen i Beckers Norge.

–Personlig synes jeg hvite lister mot mørke vegger er som tennissokker i dressko, så jeg elsker at folk tør å male i alle farger, ikke minst farger i taket. Vi ser nå både grønne og rosa tak. Vi har også en veldig populær ferskenfarge som brukes både på tak og vegger, sier hun.

Foto Kine Vinje. Se på Beckers.no for fargekoder og mere inspirasjon.

Fargeråd for de som tviler

Det å finne inspirasjon til fargekombinasjoner på Instagram og i Interiørblader kan hjelpe deg om du er i tvil på hvilke fargekombinasjoner som passer for deg. Mange velger ulike farger i ulike rom.

–Man kan også male ulike soner, det vil si at to vegger i en krok eller i et hjørne har en annen farge enn resten av rommet, sier Christine som anbefaler alle å testmale en bit av veggen, eller en plate du kan sette inntil veggen, slik at du ser hvordan fargen oppfører seg i ulikt lys. Prøv deg frem og finn ut hva du liker best.

– Du kan også gå inn på Beckers nettside og finne fargekodene du trenger, vi har også lagt ut mange interiører der innenfor ulike fargestiler, sier hun.


Vil fargerike interiører selge?

Mange lurer på om det kan bli for personlig å male med flere ulike farger på veggene, at de nye eierne uansett vil gjøre det om og sette sitt preg på rommene. Men eiendomsmegler Caroline Wivestad er ikke så bekymret for det.

–Nymalte vegger vil alltid gi et bedre helhetsinntrykk, og tør du å bruke farger kan det føre til mange flere på visning, siden objektet vil skille seg ut, sier hun.

Det er ikke alle som våger å male alle rom i spreke farger. Mange holder seg til hvitt og nyanser av beige og bruker planter, farger på møbler og tekstiler, samt fargerik kunst som kontrast til hvite og lyse interiører, forteller megleren som minner om at de har knyttet til seg en rekke interiørkonsulenter og interiørdesignere som kan hjelpe til før visning om du selv ikke er så fargesterk.

–De ser på helheten og kan ofte gjøre underverker ved å tilføre blomster, møbler, puter og sengetepper. Spør oss gjerne om råd så kan vi alltid hjelpe deg.

Ønsker du å prate med en av våre meglere om hvordan farger kan brukes for å gjøre din bolig mer attraktiv?

Avtale et møte her