Laftet luksus

Inspirasjon

16. januar 2020

Velkommen til den nye hyttedrømmen

Hytte på fjellet er den store drømmen for mange og oppleves som det norskeste av det norske. Men det er ikke lenger det enkle livet vi søker tilbake til.

Å smelte snø på en vedfyrt ovn og spille kort i det blafrende lyset fra parafinlampen, er ikke lenger det vi tenker på som hyttekos. Nå vil vi at fritiden vår skal overgå hverdagen og det er ikke helt uvanlig å legge mer vekt på komfort på hytta enn hjemme. Tiden da vi kjørte alt vi byttet ut av møbler hjemme, opp på hytta, er definitivt over.

Samtidig har ikke pendelen slått helt over. Mens minimalisme og nordisk funkis slår som aldri før i byggekulturen generelt, ser det annerledes ut når det kommer til fjellhyttene. Vi vil ha den særnorske kosen og fortsatt kjenne på tradisjonene og hente opp litt nostalgi i det arkitektoniske. Derfor selger kombinasjonen laftet tømmer og torvtak som aldri før.

Det utelukker likevel ikke at det går an å tenke nye tanker og sørge for at naturen kommer helt inn til peisflammene og rødvinsglasset.

Fakta om stavlafting

Stavlaft er en kombinasjon av laftet tømmer og en stavramme som består av grove vertikale søyler og horisontale topp- og bunnsviller. Stavramma er fylt med en fullisolert bindingsverkskonstruksjon.

Ta med naturen inn 996 moh.

- Den typiske laftehytta har en lunhet og varme som vi elsker å komme inn til etter en dag ute i norsk natur. Samtidig syntes arkitekten det var synd å stenge ute naturen også. Derfor er det lagt stor vekt på å kombinere det tradisjonelle med nytenkende virkemidler i arkitektur og løsning. Ikke minst er det viktig å invitere den storslåtte utsikten helt inn. Store vindusflater i de sosiale rommene og moderne glassrekkverk på terrassene, er bare et par av de moderne virkemidlene som er tatt i bruk. Likevel føler vi at det ikke har gått på bekostning av kosen.

Dette sier Marte Ullnæs i Nordvik Ullevål som var ansvarlig for å selge denne hytta som er konstruert og bygget av LHM Gruppen. LHM Gruppen har i løpet av de 15 årene de har vært i Norge, bygget 450 nøkkelferdige hytter med høy standard. Denne hytta vi besøker her, stiller imidlertid i en egen klasse.

Demper man belysningen blir det helt magisk her med stjernene som en ekstra dessert etter middagen.

- Spesielt er jeg glad i stua med den rause takhøyden. Det gir ikke bare en unik romfølelse, men gjør at man nesten får følelsen av å sitte midt i naturen med den høye himmelen som tak. Demper man belysningen blir det helt magisk her med stjernene som en ekstra dessert etter middagen.

Her kan du sveve over fjellheimen.

Norske hytter er ofte stedet der generasjoner samles - ikke bare kjernefamilien, men gjerne tre generasjoner på en gang. Eller så inviterer man venner eller barnas venner. Hytta er rett og slett et sosialt sted hvor mange behov skal dekkes.

- Vi bygger gjerne hyttene våre slik at de sosiale rommene skiller ulike sovesoner fra hverandre. Dermed er det lettere å tilfredsstille ulike behov og gjester og verter har hver sine fristeder. Her i denne hytta ligger også kjøkkenet og stuene ut mot dalsiden, så utsikten til blant annet Hallingskarvet, Ålingsfjella, Skogshorn og Jotunheimen, kan nytes fullt ut.

Myk landing på en madrass som hviler på tømmer

Sove, nyte - og jobbe

De seks soverommene i denne hytta er også noe for seg selv. På hver sin måte henter de opp den ekte tømmerstemningen. Her er de store vindusflatene ofret til fordel for den trygge, lune følelsen som ligger i det vakre treverket, men i flere av soverommene våkner du likevel med vinduet få centimeter fra hodeputa med utsikt til den vakre fjellheimen. Det spørs om det finnes et bedre sted å våkne. I annen etasje ligger det for eksempel et stort soverom på 20 kvadratmeter med en sentralt plassert seng hvor de komfortable madrassene hviler på solid tømmer.

Det er også tenkt på muligheten for å få jobbet litt fra hytta, så muligheten til å få en ekstra dag på fjellet kan bli en realitet. Derfor er det en arbeidspult på hemsen hvor man formelig svever over stuen under og med fantastisk utsikt gjennom de høye vinduene. Så spørs det bare hvor mye man klarer å ta blikket vekk fra utsikten.

Toppmoderne tradisjon

Midt oppe i alt det tradisjonsrike og lune, finner du alt som hører hjemme i et topp moderne hus. På badene finner du regnfallsdusj og både dusjbatterier og servantbatterier har innebygd installasjon med iBox. Den romslige badstuen er skilt fra badet med en lekker glassvegg.

På kjøkkenet er selvsagt alt av hvitevarer av ypperste kvalitet og ventilatoren er innebygget i induksjonstoppen.

På de soverommene hvor det ikke er lagt varmekabler, finner du tyske infrarøde panelovner som ser ut som kunst.

Også den eksklusive trappen fra Xtrapp er av en helt spesiell konstruksjon som bryter lekkert med det tradisjonsrike. Ut mot stuen er de massive, veldimensjonerte trinnene festet rett i glassveggen som også rammer inn hemsen.

Dette er rett og slett en hytte som overgår de fleste moderne eneboliger.

Helheten ligger i detaljene

Det er imidlertid når vi dykker ned i detaljene at vi virkelig blir begeistret. For etter å ha fordøyd alt man legger merke til med en gang, begynner alle detaljene å tre fram. Og det er detaljene som skiller det enestående fra det gode og gjør at man får den litt ubeskrivelige følelsen av at alt stemmer.

Ute er det kanskje torvtaket og de solide dimensjonene på materialene man legger merke til først, men så ser man at alle takrenner og beslag er i eksklusivt kobber. Eller selve prikken over i’en - de massive natursteinplatene på pipa.

Veggmonterte armaturer, betongvask og regnfalldusj møter tradisjon. Spafølelse i vinterland.

Inne er alle takbjelker og paneler uten lister. Det krever mye av håndverkerne, men sørger for et stramt uttrykk og at de overdådige dimensjonene som er brukt, kommer til sin rett. Og - ja - her er det virkelig tatt i for å skape det rette inntrykket. Stavene på gulvet i stue og kjøkken er hele 25 cm brede og flisene på badet er hele 90 x 90 cm. Dørene i heltre eik, har integrerte hengsler som gjør de usynlige når døren er lukket og dørlåsene er magnetiske og nærmest lydløse. Alle skuffer og skap glir sakte og lydløst opp takket være et bevegelsessystem fra Blum Movento.

Når kvelden siger på, ser du også at det er tenkt mye på hvordan belysningen skal være. her får diskrete spotlights leke med strukturene i tømmeret og de spesialtilpassede pendellampene fra BOMA i stuen, sprer et jevnt og varmt lys.

Rett inn og lett ut

Kommer du på hytta en sen vinterkveld vil du nok sette pris på at inngangspartiet er både overbygget og oppvarmet og når du våkner, er det bare å gå inn i den smart innredete skiboden før du legger i vei. For selv om det er lett for den late å finne på grunner til å holde seg inne på denne laftede luksusen, er det fortsatt lite som kan måle seg med det fjellet har å by på.

Hvis du vil se flere hytter for inspirasjon, se mer på LHM sine nettsider.

En lun og mektig stue for kalde vinterdager

Nå er det fjellhytta som prioriteres

I et land hvor gradestokken holder seg på feil side av 20-tallet store deler av året, er det kanskje ikke så rart at vi historisk sett har trukket mot sjøen i de varme månedene. Men i følge eiendomsmegler Marte Ullnæss hos Nordvik Ullevål, er det nå mye som tyder på at turen i stigende grad går til fjells hele året og at vi unner oss litt luksus.

- Denne hytta er vel et typisk eksempel på hvordan trenden går. Internett og mobil har gjort oss mer uavhengige i forhold til hvor vi kan jobbe og dermed øker fleksibiliteten i hverdagen. Mange bruker derfor hytta mye mer enn før og legger ned mer penger i plass og komfort. Faktisk ser vi en tendens til at flere til og med begynner å prioritere fjellhytta foran boligen i byen. Det høres kanskje ut som et paradoks, men når man tenker på hvor man har mest kvalitetstid, så virker det likevel ganske logisk.

- Et annet trekk vi ser, er at fjellhyttene nå i mye større grad brukes hele året. Nordmenn har vel aldri vært så mye ut på tur i fjellet på sommerstid enn nå og det bygges ut med sommeraktiviteter. Her på Nesfjellet kan du derfor ta med både golfkøllene og sykkelen. Så selv om sola skinner er det kanskje vel så fint på fjellet som ved kysten.

Nøkkelferdig har fått en helt ny betydning.

Marte Ullnæss

- Det vi ser her, er en helt ny tenkning tilpasset en tid hvor vi vil alt - og vi vil ha det nå. Så her er det ikke bare selve bygningene som leveres ferdige. Her er alt som du ser det på bildene når du overtar. Og da tenker jeg ikke bare på møblene fra LHM Interiør, men hver eneste lille detalj du ser helt ned til kniver og gafler. Ja, til og med det du ser i vinstativene følger med! Alt er nøye tilpasset til en helhet som blir til en helt fantastisk opplevelse.