Modernistisk arkitektur møter palmesus på Nordstrand

Inspirasjon

1. september 2020

Allerede på avstand oser det noe sydlandsk og eksotisk av den usjenerte eiendommen. Omringet av en frodiggrønn hage stråler husets fasade av hvit murpuss og glass, glass og glass.

- Vi ønsket å bygge et hus som var godt å bo i. Også om vinteren, understreker eierne Fernanda og Ulf. For dem var det synonymt med mye lys.

Plantene trives: Med så mye lys, til og med ned gjennom taket, er dette de grønne plantenes drømmehjem!

Den tredje arkitekten tok utfordringen

Men at akkurat dette huset skulle se dagens lys, var ingen selvfølge.
- De to første arkitektene mente det ble for vanskelig å bygge her, forteller eierne, som da hadde gitt opp å finne et eksisterende drømmehus. De hadde tilgang på en forholdsvis smal tomt, på en utskilt fjellknaus på Nordstrand i Oslo. Den tredje arkitekten derimot, Arne Gjøen, så både lyset, og potensialet, i skissen som Fernanda og Ulf hadde med seg.

Boligen er nå for salg, klikk her for å se boligannonsen.

Solnedgang: Kveldene er ofte maleriske som dette.

I 2007 stod den hvite funkis-inspirerte boligen av de sjeldne klar til innflytting. De store glassveggene går som en kile gjennom hele huset, og slipper lyset fram og tilbake, og opp og ned, som mellom stua og vinterhagen under. For det er ikke bare veggene som er av glass. Det samme gjelder deler av taket i stua, som er løftet ekstra høyt. I tillegg til skylight-taket over badekaret på det ene badet.

Ikke rart at den kjempehøye elefantfoten og andre palmeplanter trives godt i dette miljøet!


Skylight: Lyset – eller stjernehimmelen – slipper helt inn på badet gjennom glasstaket.

Skiftende omgivelser: I dette hjørnet av stua står vær og årstider for stadig nye stemninger.

Alt for å gjøre huset til et så godt sted å leve i som mulig.

Også på vinteren.

Ulf

Glass og naturmaterialer


Det er ikke bare lyset som kommer inn, med det kommer også naturen og den noe unorske og frodige hagen som omkranser det. For her spiller også naturen og dens materialer en viktig rolle. Den store, lyssatte skifertrappen går gjennom naturtomthagen og forbi et vannspeil på vei mot inngangspartiet. Når mørket siger på, gjør den opplevelsen av boligen komplett.

Hage med mange rom: Hagen er inndelt i ulike soner rundt hele huset, med mange koselige rom.

- Vi har brukt mye stein, forteller Fernanda. I gangen og på badene er det for eksempel store rustikke fliser av fliser av italiensk marmor og kjøkkenet har massive benkeplater i sort granitt.

I det tre etasjer store huset er den midterste etasjen husets hjerte, med stue og kjøkken – og en stemningsskapende, gjennomgående gasspeis der imellom.

Kontrast: Gulvet er av brasiliansk kirsebærtre.

Det varme og solide kirsebærstregulvet utgjør en elegant kontrast til lyset som strømmer fra alle andre kanter. Vegger og andre overflater (som ikke består av glass) er eggehvite og stjeler dermed ikke noe av lyset, samtidig som det er lett og morsomt å bytte ut farger i interiøret etter årstid, stemning og humør.

Lett å style: Med rette linjer og store, lyse flater er boligen lett – og morsom – å style etter egen smak.

Frodig hage


Med hele sju terrasser og balkonger, som delvis går over i hverandre rundt hele huset, kan man søke ut i sola, inn i skyggen og finne seg et lunt sted – etter årstid og tid på døgnet. Den største terrassen har høyde med tredje etasje, og byr på langstrakt utsikt.

Den opparbeidede hagen ligger i ulike soner rundt huset. Hver har sin sjel og eget bruk. Utstrakt bruk av grønne planter også på utsiden, er med på å gi næring til de eksotiske vibbene. - Blant annet trives bambus veldig godt her, sier Ulf.

Huset er bygget i porebetong, dekket med murpuss og malt hvitt.
- Derfor er det så godt som vedlikeholdsfritt. Vi har malt huset én gang siden det ble bygget, forteller eierne og påpeker at det under huset er lagt både pukk og 20 centimeter isolasjon, altså dobbelt så mye som vanlig.

Alt for å gjøre huset til et så godt sted å leve i som mulig. Også på vinteren.

Kveldskos: På denne terrassen er alt lagt til rette for stemningsfulle, lange kvelder.

Et perfekt lerret å fylle


At dette funksjonalisme-inspirerte huset er godt å være i, opplever også eiendomsmegler Frode Briskeby ved Nordvik Frogner.


Han poengterer at det i funksjonalismen var et poeng å skape kontakt med det grønne og gjerne viske ut skillet mellom ute og inne, men understreker at selv om bambus og palmer i dag setter et lunt og eksotisk preg på eiendommen, er ikke huset avhengig av det.


- Huset har så rene linjer og er så luftig at det tåler mange interiørretninger. På mange måter er huset et perfekt lerret! Fyll det opp med kunst eller ting nettopp du vil omgis av, og sjansen er stor for at huset leverer stemningen du drømmer om.

Velkommen inn: Den lyssatte skifertrappen som leder opp til inngangen, lager en fin ramme om boligen.

Velkommen på visning

Onsdag 9. september, kl 18.00-19.00

Mandag 14. september, kl 18.00-19.00

Klikk her for å komme inn på boligannonsen!