Nå kan du gjøre gode hyttekjøp

Boligkjøp

29. desember 2022

Tenker du på å kjøpe hytte? Nye hyttefelt og mange fine objekter ligger ute. Grip muligheten til å kapre drømmehytta.

Nordmenn elsker hytteliv. Så snart snøen faller, begynner mange å lengte til fjells. Og da begynner de også å lete etter drømmehytta.

–Det er virkelig gode objekter som ligger ute nå, så jeg ville bare kommet meg på visning, sier Christer Barman Gabrielsen, partner og eiendomsmegler MNEF i Nordvik Majorstuen.

–For et år siden var det nesten ikke hytter å oppdrive fordi få ville selge, men nå er det flere stjerneobjekter ute til ulike prisklasser, sier han.

Foto: Vebjørn Skaseth Ørpen/Norefjell Skisenter

Foto: Ole Edvin Tangen - Tangen Foto og MWC Hytter.

Sydvendt i Flå

Et av stedene der man kan finne drømmehytta nå er Turufjell, som ligger på solsiden i Flå – først i Hallingdal. Det er av Norges mest spennende fjelldestinasjoner, mener han.

–Turufjell har fordelen med under to timer reisevei fra Oslo og utvikles av kapitalsterke investorer i Olav Thon gruppen og Fredensborg Fritid. De har gjennomføringsevne og erfaring fra destinasjonsutvikling, sier Gabrielsen. Nordvik selger både råtomter, ferdige og prosjekterte hytter og leiligheter.

–Hyttefeltene, som er nylig regulert, ligger sydvendt og har milevis med langrennsløyper og et alpinanlegg. Det er også fokus på sykkel og andre aktiviteter, så dette er en helårsdestinasjon, helt perfekt for barnefamilier, sier Gabrielsen.

Han har akkurat levert fra seg nøklene til en hytte som gikk for 7.500.000 med alle fasiliteter, men har også flere ferdige og byggeklare hytter og leiligheter til salgs.

Energieffektive hytter

–Fordelen med å kjøpe nybygde hytter er at de er energieffektive og har høy standard. Her får man også moderne infrastruktur og fiber til “hyttekontoret”. I tillegg har området både snaufjell og skog, turstier, milevis med skiløyper, gamle setervoller og godt med fiskevann. Så ønsker du en hytte som kan brukes både sommer og vinter er dette en super mulighet, sier han og nevner at de nærmer seg 400 salg på Turufjell på kort tid. Det vil si at området etableres raskt med hytter. Og selv om markedet er roligere nå, så har han solgt 60 enheter så langt i 2022 og håper på å få i land noen flere avtaler før nyttår.

Foto: Pål Harald Uthus og Sjemmedalhytta.

Kjøpte drømmehytta

- Vi har lenge hatt en drøm om å ha en egen hytte, men i utgangspunktet hadde vi tenkt dette noen år frem i tid. Vi har begge vokst opp med hytte i barndommen med veldig gode minner knyttet til det, sier Øystein Borhaug som akkurat har kjøpt hytte på Turufjell sammen med samboer Siri Riis Evensen.

- Da vi først oppdaget Turufjell og reiste dit, ble vi umiddelbart bergtatt av den hyggelige atmosfæren, tilretteleggingen for småbarnsfamilier, aktiviteter og skimulighetene. Vi ble med Christer som viste oss flere flotte hytter, vi falt pladask for beliggenheten og ikke minst kvaliteten/finishen på Sjemmedalhytta - og deretter har vi blitt fulgt opp svært godt. Hele prosessen var veldig positiv.

Foto: Anne Mari Sønsteby

Foto: Sjemmedalhytta og Uthus Photography

Hva tenker dere om å kjøpe hytte nå når mange ting har blitt dyrere?
- Det er åpenbart knyttet mange tanker til dette. Det er usikre tider, og vi har nok ikke truffet bunnen, men dette er først og fremst ikke en finansiell investering for oss. Når det er sagt tror vi at det er i slike markeder som nå man kan gjøre gode kjøp på lang sikt. Vi har også snakket med mange om hva det egentlig koster å drifte en hytte og lagt inn ekstra sikkerhetsmarginer i vårt budsjett knyttet til videre renteoppgang og høye strømpriser.

Mange gikk til anskaffelse av hytte under Korona, vurderte dere det da?
- I utgangspunktet gjorde vi ikke det. Som tidligere nevnt har dette ligget noen år fremover, og vi ønsket heller ikke å være med på det prispresset som var i den perioden.

Tror dere at dere vil bruke hytta mye?
- Definitivt! Med den korte avstanden til Turufjell er terskelen for å ta turen med små barn veldig lav. Spontane eller korte turer er også en mulighet med tanke på avstanden. -Vi gleder oss enormt til å skape gode minner for våre barn og familien fremover.

Gode kjøp på Norefjell

–Markedet har hatt en utrolig oppsving de siste 5-7 årene, så det vi ser nå er en forsiktig korreksjon, sier Bendik Blumenthal, daglig leder og eiendomsmegler i Nordvik Ullevål.

–Jeg har selv en leilighet på Norefjell som har nesten doblet seg i verdi siden 2015, så det vi ser nå, med 5-10% prisnedgang, er en helt sunn reaksjon, sier han.

Megleren mener fordelen med at markedet roer seg er, er at du kan bruke litt bedre tid på å finne drømmehytta.

–Det er svært mange fine objekter ute, og jeg skal selv å selge hytteleiligheten min nå for å finne noe større. Markedet har rett og slett åpnet seg for gode kjøp. Om jeg skulle kjøpt hytte i løpet av de neste to årene, ville jeg definitivt kjøpt hytte de neste 6 månedene, for jeg tror markedet går oppover igjen neste sesong, fra august 2023, sier Blumenthal som selger hytter på hele Østlandet, men er markedsleder på Norefjell som er et område han kjenner svært godt. Det ligger under 90 minutters kjøretur fra Oslo og er kjent for å være en av de nærmeste skidestinasjonene.


–Norefjell er et av stedene det satses på og det investeres stadig i alpinanlegget og miljøet rundt. Ikke bare det, men vi har også helt rå langrennsløyper på Norefjell, fortsetter Blumenthal. Hytte hele året Norefjell har et veldig variert tilbud av alt fra leiligheter til større hytter, så folk finner alltid noe til sin priskategori, og selv om antall omsetninger har gått ned ca. 40 prosent sammenliknet med i fjor, selger Nordvik fortsatt mange objekter.

–Jeg vil også trekke frem Norefjell som helårsdestinasjon. Det er mange som bruker innsjøen Krøderen til å bade i, grusveiene til å sykle på, og fjellheimen til å gå i. Fjellet er så mye mer enn ski om vinteren, og jeg oppfordrer alle til å prøve den norske fjellheimen i juli, sier han. De fleste er opptatt av å bruke hytta mest mulig, og da er komfort og kort avstand det viktigste. At du ikke må varme opp hytta i to døgn før den er beboelig. Så har du andre som elsker det tradisjonelle norske hyttelivet, med vedfyring og gasskomfyr uten innlagt vann.

–Er du barnefamilie er det perfekt med ski-in/ski-out-løsninger, mens andre vil ha en hytte som kan gå i arv i familien og dekke flere behov for både samvær og friluftsliv. Akkurat nå er det tilgang på de fleste hyttetyper så det er ingen vits i å sitte på gjerdet. Kom deg ut og se hva som finnes, avslutter Blumenthal.

Foto: Vebjørn Skaseth Ørpen/Norefjell Skisenter

Foto: Bendik Blumenthal