Med peis går lønnsomhet og hygge hånd i hånd

Inspirasjon

23. mars 2023

Ønsker du å oppgradere, samtidig som du kan spare strøm og øke verdien på boligen din? Hva med å sette inn et ildsted?

Vi skal ikke så mange tiår tilbake i tid før peis og vedovner var en nødvendighet i norske hjem. I dag er de færreste boliger avhengig av et ildsted, men likevel har vedovner og peiser en hedersplass i nordmenns hjerter.

Mats V. Lomsdal, eiendomsmegler i Nordvik, er godt kjent med nordmenns forkjærlighet for peis, og vet hvor mye et ildsted har å si for mange kjøpere. - Peis bidrar til høy trivselsfaktor og skaper en hyggelig og fin atmosfære, forteller Mats. I tillegg har peisen en viktig praktisk funksjon, særlig nå som strømprisene er så høye. - Peisen bidrar godt med varme og er et effektivt supplement til elektrisk oppvarming.

Dagens peisrenessanse

Selv om peisen ikke lenger er nødvendig, oppleves den som det når vi er på hytta. - Peis på hytta er ofte ansett som et must for de fleste, påpeker Mats. - Det gjelder også fritidsboliger i nyere bygninger.

I private hjem anses ikke peisen som like viktig for de fleste, men den er like fullt et ettertraktet gode. Ildsteder har alltid vært populært i Norge, men den siste tiden har etterspørselen skutt i været. I en tid med høye strømpriser har peisen har rett og slett blitt lønnsom i tillegg til koselig. Har man tilgang til selvhogd ved, ser regnestykket særlig bra ut.

Peisen også være en lønnsom investering i form av verdiøkning på bolig. - Ved å kjøpe et ildsted kan du potensielt få igjen to til tre ganger av investeringen din i peisen når du selger, påpeker Mats.

Enkelt verdiløft?

Installering av peis kan være en enkel måte å øke prisen på boligen din dersom du allerede har en pipe. Prisspennet på peiser og vedovner er stort, og det finnes flere gode og rimelige alternativer. Har du ikke pipe fra før av, blir unektelig prosjektet mer komplisert og mindre lønnsomt. Da er det bedre å gjøre det for egen vinning, enn forsøk på å øke verdi før boligsalg.

Installering av pipeløp utløser søknadsplikt: All etablering, endring og riving av skorstein er søknadspliktig. Det er ikke søknadspliktig å etablere et nytt ildsted om du har pipe fra før, men det må meldes inn til Feiervesenet.

Bor du derimot i en leilighet uten opplegg for pipe, er nok dessverre håpet om vedfyring ute. Men, håpet om peiskos består. Gasspeis er fullt mulig å opprette i leiligheter og trenger ikke pipe. Gass er et enkelt og elegant alternativ til ved. - Gasspeis ser vi ofte i nyere bygg, forteller Mats. - Det skal imidlertid sies at interessentene verdsetter ofte vedpeis høyere.

Evig populær

Peiser og vedovner taler til noe urnorsk i folkesjelen vår. Den er en nøkkelingrediens for hytte- og vinterkos, og gir varme, lys og hyggelig knitrelys til den mørke årstiden. Selv om strømprisene skulle falle igjen, så vil nok nordmenns forkjærlighet for levende flammer bestå.