Dette bør du tenke på om du skal selge hytta på fjellet

Mitt salg

20. februar 2023

Vinteren er høysesong for salg av hytter i fjellheimen. Vi har spurt eiendomsmegler Joachim Lindhjem hos Nordvik Torshov og Gamle Oslo om hva man bør tenke på i forbindelse med et hyttesalg på fjellet.

Når lønner det seg å selge fjellhytta?

– Høysesong for salg av hytter på fjellet er på høsten og tidlig vinter. Slik kan kjøperen rekke å ta i bruk hytta med en gang. Flere og flere populære fjelldestinasjoner, som Gausta, har helårstilbud med fotturer, toppturer, fiske og sykling som gjør at det også er sesong utover vinteren. Her anbefaler jeg å starte prosessen tidlig slik at vi har god tid til planlegging av hvilke tiltak som bør gjøres og når hytta skal ut på markedet.

Hva er den største forskjellen mellom salg av hytte og salg av bolig?

–Den store forskjellen er at interessentene ikke har dårlig tid. Her er det snakk om å finne den riktige fritidsboligen som skal ha den perfekte beliggenheten med passe avstand fra deres hjem. Det skal også være plass til å få familien på besøk og hytta skal kunne bli i familien i lang tid fremover.

Hva med forberedelser og klargjøring?

–Her vil jeg anbefale å sette i gang prosessen tidlig, slik at vi får kartlagt hvilke tiltak som bør gjøres i deres hytte før byggesakkyndig og fotograf kommer. (Se gjerne lista i bunnen av saken.)

Foto: Frode Børud

Hva er den største forskjellen på å selge en eldre og en nyere hytte?

-Den største forskjellen er behov for vedlikehold. De gode gamle hyttene er ofte bygget av bestefar eller oldefar og har med årenes løp blitt «fikset på her og lappet på der». Det er disse hyttene hvor både jeg som eiendomsmegler og takstmannen må «grave» mer i historien for å finne ut hva som har blitt gjort til hvilken tid. De nyere hyttene holder en høyere byggeteknisk standard da det er høyre krav ved å bygge hytte i dag enn da bestefar bygget hytta.

Hva er folk mest på jakt etter i dagens marked?

–Vi merker at det er flere og flere som ønsker «enklere hytteliv» i form av mindre vedlikehold, garasjeplass eller parkeringsplass som blir måkt før du kommer frem. Det vil si, minst like høy standard som man har hjemme. De ønsker seg også mer energieffektive hytter da strømmen har blitt en faktor. Men igjen – det som folk er aller mest på jakt etter eller det som er avgjørende for en fritidsbolig er: BELIGGENHETEN!

Vi merker at det er flere og flere som ønsker «enklere hytteliv» i form av mindre vedlikehold, garasjeplass eller parkeringsplass som blir måkt før du kommer frem. Det vil si, minst like høy standard som man har hjemme.

Joakim Lindheim, Eiendomsmegler

Hvordan velger man riktig hyttemegler?

– Velg den megleren som dere har mest tro på at kan gjøre den beste jobben for salg av hytta. Her gjelder meglerens tilstedeværelse, erfaring i området og fleksibilitet til å kunne gjøre den beste jobben.

Hvor lang tid tar det som regel å selge?

– Det tok i gjennomsnitt 55 dager å få solgt i fjor en fritidsbolig i fjor. Mens den typiske salgstiden, medianen, var på 15 dager, ifølge Eiendom Norges tall for første halvår 2022. Her ser vi jo også at det er store forskjeller mellom ulike områder og hvilken type fritidsbolig det er. Fjellhytter har historisk sett hatt en lengre omsetningstid enn innlandshytter og sjøhytter. Men dette gikk kraftig ned fra 59 dager i gjennomsnitt i 2020 til 13 dager i 2021.

Eiendomsmegler Joachim Lindheim har solgt flere fjellhytter på populære Gausta.

Fem tips til deg som skal selge hytta:

  • Start prosessen tidlig med megleren.
  • Rydd vekk alt av overflødige møbler og pyntegjenstander innendørs.
  • Klargjør og få frem det hyggelige og koselige uteområdet.
  • Fiks de småtingene som har stått lenge på lista: Dette kan være å feste den listen ved døra som alltid har vært løs, få reparert den dryppende kranen eller smøre opp de knirkende dørene.
  • Skriv en liste over hva og når ting er gjort i hytta av vedlikehold/utbedringer gjennom tiden.