Ser mot et mer balansert boligmarked i 2023

Mitt salg

26. januar 2023

Vurderer du å selge eiendom akkurat nå, har vi gode nyheter: Kjøperne er der! Men du må ha is i magen, sier administrerende direktør i Nordvik Bolig, Martin Kiligitto.

– Boligmarkedet er i realiteten sunnere enn på lenge, sier administrerende direktør i Nordvik Bolig, Martin Kiligitto.

Boligkjøperne har begynt å få litt tid på seg igjen, både til å se seg rundt og til å ta en fot i bakken før de legger inn bud. Det gjør situasjonen mer forutsigbar, men det betyr også at eiendommene ikke lenger selger seg selv. Derfor gjelder det å ha is i magen.

–Vi er tilbake til et mer normalt marked hvor selger bør forvente at det kan ta noe lenger tid å få solgt, sammenlignet med store deler av 2022. Derfor anbefaler vi at selger bruker god tid på å sette eiendommen i stand, og man involverer megler tidlig i prosessen slik at dere sammen kan få skreddersydd en optimal plan for salget, sier han.

Norsk renteeffekt

Dagens boligmarked er i endring som følge av gjennomførte og varslede rentehevinger. I Norge får rentehevingene større og raskere effekt enn land rundt oss. Dette skyldes at de aller fleste her til lands har flytende rente. I tillegg har utbyggere bremset opp igangsettelser av nye boligprosjekter. Dette bidrar til økt etterspørsel i bruktmarkedet.

–Vi opplever allerede nå at folk har tilpasset seg og at interessen er tilbake. Men veldig få shopper bolig bare for moro skyld. De kjøper en ny bolig fordi de har behov for det. Livet leves og endres, og det gjør boligbehovene dine også, sier Kiligitto og minner om at hverdagen for mange har blitt dyrere enn på lenge. Hans råd til deg som boligkjøper er derfor å utvide horisonten hvor du ser etter din neste bolig.

–Boligmarkedet er stort og variert med mange muligheter. Det kan være lurt å se på flere og nye områder, og ulike boligtyper, for å få oversikt over alt du har å velge i, sier Kiligitto

Administrerende direktør, Martin Kiligitto

Eiendomsmegler, Thomas Ringsvold

Gode salg i januar

Eiendomsmegler Thomas Ringsvold, i Nordvik Bygdøy Allé, har over 18 års erfaring. Etter en start på året som gikk over all forventning, ser han svært positivt på utviklingen. Selv om det er uenighet om prognosene for det kommende året.

– To uker ut i januar 2023, så er jeg overrasket over det jeg ser. Vi har vesentlig flere folk på visning enn i høst, det er budrunder på stort sett alle eiendommene og på de aller fleste har det endt opp med flere hundretusen over prisantydning, sier han og antyder at den gamle «januar-effekten» har slått til i igjen.

– I år har selgerne innsett at dersom de skal selge, må de ned i pris. Med reduserte prisforventninger hos selgerne, så har enden på visa vært at de sitter igjen etter budrunden og er svært fornøyde, sier Ringsvold og legger til at de klarte å få solgt de aller fleste boligene i fjor. Av 51 boliger han hadde på sitt bord, kom han i mål på 49 av dem.

Ikke vent med å kjøpe

Hans råd til kjøperne er helt klart: Løp og kjøp!

–Markedet har sunket mange hundretusen denne høsten. Du får en god rabatt nå. Finner du en bolig du kan tenke deg å bo i de neste 3-5 årene, så er det ingen grunn til å vente. Bolig i Norge har historisk sett vært noe av det tryggeste du kan putte pengene i. Norge er bygget for at du skal eie, sier Ringsvold og advarer de som venter på å treffe markedet på bunnen.

–Svært få klarer å «time» dette. Min erfaring er at når markedet snur og begynner å stige igjen, så blir mange av de som skulle kjøpt, stående igjen på perrongen lenge etter at toget har dratt, sier han.

Boligprisene det kommende året

Det er vanskelig å spå, spesielt om fremtiden, heter det. Og slik er det med boligprisutviklingen resten av 2023 også.

– På kort sikt, virker det som vi får en skikkelig god januar og februar, sier Ringsvold, og innrømmer at mars og april alltid er litt spennende.

Da er det verken snø eller grønt gress ute, så en del selgere vente på finere vær og bedre utebilder. Færre boliger ute i markedet kan gi større kamp om de objektene som er tilgjengelig. I mai og juni dukker det ofte opp enda flere kjøpere. Mange flytter på seg og starter i jobb og på studier på nye steder, og trenger derfor et nytt sted å bo etter sommeren.

–Så kommer juli og august. Etter 18 år i bransjen, er det disse to månedene som har gitt meg noen av mine beste salg. Kombinasjonen av få boliger tilgjengelig og alltid mange interessenter som trenger et sted å bo raskt, har alltid vært en vinner. Høsten er derimot langt unna og umulig å spå der vi er nå, sier Ringsvold og legger til at renteutviklingen har mye å si for året som kommer.

–Dersom det kommer overskrifter om at rentetoppen er nådd og mulig rentekutt ventes, i første halvdel av året, så tror jeg 2023 kan overraske positivt.

Vurderer du å selge bolig i 2023?

Bestill en verdivurdering her