En forsinket vårsjekk

Inspirasjon

2. mai 2024

Vinteren vi legger bak oss har vært både lang og kald, og derfor er det ekstra viktig å gi hjemmet litt velfortjent kjærlighet når solen nå endelig begynner å varme og utemøblene begynner å komme på plass.

Huset utsettes for en betydelig påkjenning hver høst og vinter. Selv om norske boliger er bygget for å tåle slikt, er det viktig å sjekke at alt står bra til med huset etter en tøff vinter, og å gjøre litt nødvendig vedlikehold.

Vårsjekken

Det er husets tak og vegger som tar mesteparten av støyten i løpet av vinteren. Derfor er det anbefalt å ta en utvendig sjekk ved å gå rundt huset og leter etter tegn til skader.

Se etter misfarginger og synlige skader, og se særlig nøye rundt vinduskarmer, ved nedløpsrør og på bunnen av kledningen. I tillegg til en visuell sjekk, burde du også kjenne på kledningen med en spiss gjenstand: Press den mot treverket, og dersom det gir etter, betyr dette at treverket er råttent og må erstattes.

Taket er vanskeligere å sjekke, men like viktig. Husk å prioritere sikkerhet når du skal opp og se. Her burde du sjekke om taktekket er helt - om du har for eksempel takstein, burde du sjekke at de er hele og at ingen mangler. Du burde også sjekke at det ikke er noen skader på gjennomføringer, eller rundt piper og takvinduer.

Ser alt bra ut, er neste steg på lista å se over takrenner og nedløpsrør. Disse kan for eksempel bli frostsprengt i løpet av vinteren - sjekk at de er hele og at det ikke lekker noen steder.

Til slutt burde du ta en tur inn i huset - opp på loftet og ned i kjelleren, om du har mulighet til det. På loftet burde du se etter fukt- og rennemerker, og i kjelleren kan du se etter svertesopp og kondens. Bruk også nesa i begge rom. Fukt kan skyldes blant annet lekkasjer, dårlig ventilasjon og manglende drenering.


Vårvedlikehold

Når huset er sjekket, og eventuelle skader kartlagt, er neste steg å gjøre utbedringer og vedlikehold.

Fant du skader på taktekket eller takrenner, burde dette utbedres raskt. Fukt og råte på kledning, er også noe du burde få undersøkt. Er du usikker, anbefales det å ta kontakt med en fagperson.

Når utbedringer er håndtert, kan du rette blikket mot vanlig vedlikehold. Her er en liten vedlikeholdsplan for våren:

Vask uteplassen. Terrassebord burde skrubbes og vaskes med terrasse rens. Øvrige uteplasser burde kostes og ryddes.

Vask fasaden. Fasadevask er viktig for å fjerne fett og smuss fra husveggen som holder på fuktighet og lager grobunn for råte. Ta frem vaskekosten (med forlengerskaft) og vask fasaden med egnet såpe og vann

Legg et nytt strøk med maling eller beis der det trengs. Husk å vaske før du maler.


Husk at godt vedlikehold av boligen både er kostnadsbesparende på sikt, men kan også være med på å øke verdien av boligen. Hvis du ønsker å vite mer om hva som kan øke din boligs verdi kan du kontakte en av våre meglere på lenken under.

Avtale møte med megler