Strømtiltakene som kan øke verdien på boligen din

Inspirasjon

20. oktober 2022

Ved å gjøre boligen mer energieffektiv blir strømregningen sannsynligvis lavere. Men visste du at noen tiltak også kan øke verdien på boligen din? Her er tiltakene du kan vurdere.

I Norge er det oppvarming av bolig og varmtvann som står for størstedelen av strømforbruket til husholdningene. I snitt utgjør disse to oppgavene samlet mellom 75 og 80 prosent av det totale forbruket. Derfor er det her du lettest kan oppgradere for å bli mer energieffektiv, og potensielt øke boligens verdi på boligmarkedet.

Vi har snakket med Kasper Hillås, eiendomsmegler og partner i Nordvik St. Hanshaugen og Kristian Myrseth, kommunikasjonssjef i Fortum strøm om tiltakene som kan lønne seg.

Etterisoler vinduer og dører

Når det kommer til elektrisk oppvarming, er det isolering som bidrar mest til å gjøre boligen mer strømeffektiv. Å isolere rundt dører, vinduer og langs gulvet kan fort bidra til lavere strømregning om du bor i et eldre hus eller en bygård. Å ta av lister rundt vinduene og fylle på med isolasjon samt tette med en god vindsperre, er rimeligere enn å bytte dem ut.

Fra venstre: Kasper Hillås og Kristian Myrseth.

Monter tettelister

Å montere tettelister rundt dører og vinduer er også et energisparende tiltak som er både effektiv og rimelig. Dessuten kan du fint gjøre det selv. Har du gamle tettelister, så sjekk om de må byttes ut. Les mer om tiltaket hos Enova her

Bytt vinduer

Nyere vinduer kan holde bedre på varmen enn eldre vinduer, spesielt om vinduene er fra før 1980. Få en fagperson til å se på dem og ta en vurdering om de skal byttes helt ut eller bare trenger en oppgradering og isolering som er et rimeligere og mer miljøvennlige tiltak.

Etterisoler yttervegger, krypkjeller og råloft

I tillegg til utbedring av vinduer vil andre isolerende tiltak også kunne bidra til lavere strømregning. Mye varme lekker ut gjennom uisolerte flater, så har du krypkjeller og råloft, kan det være en fordel å isolere disse. Du kan i tillegg spare mye penger på strøm ved å etterisolere ytterveggene, selv om det er en litt mer omfattende jobb.

Installer varmepumpe

Å installere en luft-til-luft-varmepumpe er et av de beste tiltakene du kan gjøre for å spare penger på oppvarming. I dagens marked kan dette være en fordel ved salg, da boligkjøpere er mer bevisste på kvaliteter ved boligen som gir lavere strømregning.

Installer en effektiv vedovn

Å installere en rentbrennende vedovn kan være et tiltak som mange boligkjøpere vil sette pris på. I Norge har flere tilgang på egen ved som gjør fyringen nærmest gratis, men selv om du må kjøpe veden, vil det være god økonomi. I Dine pengers fyringskalkulator kan du regne ut hva akkurat din bolig vil få ut av å investere i en vedovn.

Installer en sparedusj

Hvis du selv betaler for oppvarming av varmtvannstanken, så er det lurt å bli mer bevisst på bruken av varmtvann. Dette er den nest-største energityven i boligen din. Bor du i bygård og skal selge, vil boligkjøpere gjerne se på forbruket av strøm. Med en sparedusj halverer du strømkostnaden per dusj.

Installer tidsstyring av strømmen

Å installere et varmestyringsanlegg er en smart løsning som heller ikke er så kostbar. Det finnes ulike anlegg, og de mest avanserte kan styre strømbruken opp mot når strømmen er billigst. Å sette på tidsstyring på alt fra varmekabler til el-billading kan gi deg større kontroll på energiforbruket ditt og er et tiltak som vil vises på strømregningen. Det vil mulige nye eiere sette stor pris på.

Er du usikker på hvilke tiltak som vil kunne lønne seg for deg og din bolig? Ta en helhetsvurdering med en fagperson og snakk gjerne med megleren din om du planlegger å selge.

Kontakt megler her