Flere velger leilighet på fjellet

Nyheter

20. august 2019

Høstens hyttemarked har åpnet

Foto: Olivia Lorot

– For en fin leilighet av nyere stand på 50-60 kvadratmeter på Norefjell, vil jeg anslå at du må ut med ca. 1,7 millioner kroner. Dette er god pris for en fritidsbolig som du kan bruke hele året, sier Bendik Blumenthal, eiendomsmegler og daglig leder for Nordviks kontor på Ullevål.

Høstens hyttemarked har åpnet og flere hundre fritidseiendommer ligger nå ute på Finn.no. Mange kjøpere er ivrige etter å skaffe seg en hytte før vintersesongen setter inn, og Blumenthal forteller at Nordvik forvalter mellom 200 og 250 fritidseiendommer på fjellet, langs hele fjellområdet fra vestsiden av Oslo.

– Det har skjedd mye på hyttemarkedet de siste ti årene. Vi selger flere hytter og leiligheter, men aller mest av sistnevnte. Dette kommer først og fremst av at leiligheter ikke krever like mye vedlikehold som hytter, og at du kan bli eier av et hyggelig krypinn til en god pris.

Hemsedal, Norefjell og Hafjell best

På spørsmål om hvilke destinasjoner som er de mest populære blant hytte- og leilighetskjøpere, svarer Blumenthal at det kommer an på hva man ønsker seg:

– Hemsedal er et Mekka for skientusiaster og for de som er glade i liv og røre. Norefjell derimot, har den korteste avstanden fra sentrum. Kjører du i normalt tempo er du oppe på halvannen time, noe som gjør at du også bruker hytta mer. Skianlegget på Norefjell er undervurdert, og i tillegg har området fantastiske langrennsløyper.

Også Hafjell er en «hot» kandidat i dagens hyttemarked, ifølge Blumenthal.

– Hafjell er en god blanding av Norefjell og Hemsedal. Utbyggingen av veien opp til Lillehammer har gitt en langt hyggeligere reisevei, og det tar nå drøye to og en halv time fra Oslo og opp. Alpinanlegget er helt i toppklasse, men til gjengjeld er det dyrere å kjøpe hytte her. Men, for de med litt ekstra i lommeboken, kan man få en hytte eller leilighet med fantastisk utsikt og solide forhold.

Kjøpe eller leie?

De seneste årene har stadig flere kjøpt fritidseiendom for å leie ut privat, via Finn.no eller på AirBnB. Spesielt gjelder dette leiligheter, som mange finansierer på nettopp denne måten.

– Den store trenden er nok at der Skistar og andre aktører tidligere rådet over en stor del av utleiemarkedet, er det nå stadig flere privatpersoner som investerer i en leilighet på fjellet, som de leier ut privat. Mange tenker at det er fornuftig å disponere leiligheten selv halvparten av året, og dekke lånekostnadene sine gjennom utleie resten av tiden, forteller Blumenthal.

Han anslår at bortimot 50 % av hytteleilighetene i dag leies ut.

– Andre alternativer, som time-sharing av hytte har vært mer vanlig i utlandet, men dette begynner også å ta seg opp i Norge. Vi samarbeider også med byggentreprenører og tomteeiere for de som ønsker å bygge hytte fra bunnen av, i stedet for å kjøpe ferdig. Fordelen er at du kan velge ut en helt unik tomt, og få akkurat den hytta som du ønsker deg.

Tenk gjennom eget behov

Blumenthal har fire konkrete råd til deg som vurderer å kjøpe hytte eller leilighet på fjellet. Aller viktigst er det å tenke gjennom eget behov, før du begynner leteprosessen:

– Er du et alpin- eller langrennsmenneske? Hvilke fasiliteter er det viktigst for deg å være i nærheten av? Dette bør du gjøre deg opp noen meninger om på forhånd, og prioritere hytteområde deretter, sier han.

I tillegg kommer han med noen helt generelle oppfordringer til potensielle kjøpere:

– Sørg for at det er bilvei hele veien frem, sommer som vinter. I tillegg er det lurt å prioritere områder som har gode sol- og utsiktsforhold. Nærhet til alpinanlegg og/eller langrennsløyper er også viktig. Det koster, men det gjør eiendommen langt mer attraktiv. Har du disse tingene på plass, vil du neppe ha vanskeligheter med å selge hytta eller leiligheten en gang i fremtiden.

Han oppfordrer også til å dobbeltsjekke at hytta er koblet opp mot både vann og kloakk.

– Maling og slikt kan du alltids fikse selv senere, men det kan fort koste deg 250 000 kroner ekstra dersom det viser seg at hytta må kobles på offentlig vann, avslutter han.