Hvordan bo vellykket på 30kvm?

Inspirasjon

2. august 2018

Når kvadratmeterprisen på mindre leiligheter i deler av Oslo har havnet over hundre tusen kroner, blir valget mellom sentral beliggenhet og antall kvadratmeter vanskelig for mange. Men mindre boareal betyr ikke nødvendigvis mindre attraktivt, så lenge man finner smarte løsninger.

I fjerde etasje i Pilestredet Park møter vi Nils Nordvik, partner og eiendomsmegler i Nordvik, sammen med eiendomsmegler Caroline Leirflaten. Leiligheten vi er på besøk i, er på 30 kvadratmeter. Den inneholder entré, stue, kjøkkenkrok, bad og balkong. Og soverom. I leiligheten har det tidligere bodd et par, der den ene beboeren pendlet i forbindelse med jobb. De snaue, men svært godt utnyttede kvadratmeterne, har derfor vært bebodd av to på deltid.

Nils Nordvik, partner og eiendomsmegler i Nordvik, og Caroline Leirflaten, Eiendomsmegler MNEF.

Når hver centimeter teller

Det boligen “mangler” i kvadratmeter, er kompensert for med smarte løsninger: Oppbevaring, skap og møbler er nøye plukket ut fordi de både er funksjonelle og plasseffektive.

Ved å prioritere fornuftig har klesskapet i leiligheten fått plass til mer enn klær med brettekanter. Et sceneskift senere er nemlig stuen forvandlet til et soverom, for i skyvegarderoben skjuler det seg en seng på 140cm, som enkelt løftes ned.

– For å forvandle denne stuen til et soverom er det eneste man trenger å flytte på, dette lette stuebordet. Å kunne fjerne sengen slik er et bedre alternativ, sammenlignet med en sovesofa som du må re opp hver dag for at det skal oppleves ryddig. Her bare vipper du opp sengen og skyver døren til side, vipps så har du en stue, viser Nordvik.

Kjøkkenet er utstyrt med en vanlig oppvaskmaskin, og selv her ser meglerne uutnyttet plass:

– Her er man litt bortskjemt med en oppvaskmaskin med normal bredde. Men når trenger du noen gang å vaske over 20 asjetter samtidig? Jeg tror ikke man inviterer 20 personer hit til en middag samme kveld her, så her kunne man kompensert. Ved å heller sette inn en oppvaskmaskin med 40 cm bredde, kunne man frigjort viktig plass til underskap, forteller Nordvik.

Denne frigjorte plassen kan utgjøre forskjellen på å få ryddet unna noen ekstra kjøkkenhåndklær, en stavmikser eller kanskje strykejernet? Leiligheten har også en liten balkong, og de to kvadratmeterne er ikke bare gode for å trekke frisk luft, de gjør også at leiligheten oppleves større og luftigere.

Bilder

Se stiler, finn løsninger, bli inspirert av våre beste boligbilder:

En livsstil, ikke et kompromiss

Å leve godt på 30 kvadratmeter handler om å være organisert og strukturert. Noe som kan hjelpe deg til å bli strukturert på andre måter i livet også, mener Nordvik.

– Denne boligen, og «Compact Living» generelt, handler om å ha akkurat nok av de nødvendigste tingene som asjetter, kopper, sko og klær. Du vil for eksempel ikke bruke lørdag formiddag på å shoppe flere ting og klær, som du egentlig ikke har plass til eller trenger. Da velger du kanskje heller å bruke tid på trening, være ute eller treffe venner på en restaurant. Å ha dobbelt opp av ting er noe du hverken ønsker eller har plass til i en slik bolig, sier Nordvik.

– Livsstilen er annerledes når man bor som dette. Kanskje bruker man mer penger på opplevelser, og ikke de materielle tingene.

Nordvik

For mange unge Osloboere som ønsker å leve sentrumsnært, er dette ikke noe som ses på som et offer.

– Det er jo en livsstil og en hverdag der det å møtes på en café eller bar er et like godt alternativ som å invitere venner på middag eller filmkveld, forteller Leirflaten.

Lite boareal påvirker faktisk hverdagslige valg, helt ned på detaljnivå:

– Det vil til og med berøre hvor strukturert man er i matveien. Det er mindre sannsynlig at man glemmer matvarene innerst i dette lille kjøleskapet her, eller at du handler mer enn du trenger. Har man lite kjøleskap og fryser gjelder det å handle litt mat av gangen, kun akkurat det du trenger og kan bære med deg den dagen, legger Nordvik til.

Lurer du på hva boligen din er verdt?:

En realistisk vei inn i boligmarkedet

Det er ikke til å komme unna at de minste og sentrumsnære boligene, med kort vei til kollektivknutepunkter, ofte har høyest kvadratmeterpris. Disse boligene er typiske førstegangskjøp, og omsettes nesten uavhengig av et svingende marked.

– En bolig som dette er et godt eksempel på førstegangskjøperes mulighet til å komme seg inn på boligmarkedet, forteller Leirflaten.

Ser man på regnestykket er dette ikke så virkelighetsfjernt:

– Eieren av denne boligen kommer unna med en utgift på rundt 7000 kr i måneden pluss avdrag med 15 % egenkapital, og får fordelen av 15.000 kr i skattefradrag pr år. Til sammenlikning vil du som leietaker av en slik leilighet måtte ut med rundt 12.000 kr i måneden. Det regnestykket er noe flere burde tenke på når de ønsker å gå fra å leie til å eie selv, forteller Nordvik.

– Det skal sies at denne boligen er av svært høy standard. Kjøkkenet er innholdsrikt med mye skuffer og skap sammenliknet med andre små boliger der ute. Det finnes nemlig enda mindre, billigere og smartere løsninger der ute, betrygger meglerne.

Motta tips og boligrelatert innhold rett i innboksen: