Når er den beste tiden å selge sommerhytta på?

Inspirasjon

8. april 2022

-Vi har vært med på mange hyttesalg gjennom årene og vet hva kjøperne ønsker seg. Beliggenhet har selvfølgelig mye å si, men kjøperne kan fort falle fra dersom det er uavklarte forhold ved eiendommen.

Fotograf Eivind Lauritzen.

Våren er perfekt tidspunkt å selge sommerhytta. Ikke bare får du vist hytta fra sin beste side, men det er også flere fridager, som åpner for at interessenter kan komme på privatvisninger. Men hva bør du tenke på før du setter i gang?

–Mange venter for lenge med å planlegge hyttesalget. Men tar du kontakt nå, kan vi få mye avklart før våren og sommeren kommer for fullt, sier Tonje Aasvangen, eiendomsmegler i Nordvik Fredrikstad og Hvaler.

De er et nystartet Nordvik-kontor, men meglerne har årelang erfaring med kjøp og salg av fritidsboliger i de populære hyttekommunene Fredrikstad og Hvaler. Her deler de sine beste tips om forberedelser før hyttesalget.

Rydd inne og ute

Det er for mange naturlig å rydde på eiendommen og i hytta før fotografering og visning, men det er noen ting som er lett å glemme.

–Vi har vært med på mange hyttesalg gjennom årene, og vet hva kjøperne ønsker seg. Selvfølgelig har beliggenhet alt å si, men kjøperne kan fort falle fra om de synes det er for mye å fikse på, eller at bildene viser mer av familieklenodiene enn selve utsikten og rommene. Familiehytter er fulle av minner, og ofte med langt flere sitteplasser enn man trenger, så rydd ut mest mulig, sier Tonje.


Vi går inn med ekspertisen vår i hvert enkelt objekt og lager en grundig plan sammen med selger. Å sørge for eiendommen får en fin presentasjon er viktig for å vekke interessen, og i enkelte tilfeller kan det være nødvendig å skifte farge på vegger.

Fotograf Eivind Lauritzen.

Det kan ha mye å si for prisen å male hytta både inne og ute, spesielt for hytter i den øvre prisklasse. Jo renere og mer innflyttingsklart det ser ut, jo lettere er det å få folk på visning, forteller Line Pettersen som er daglig leder i Nordvik Fredrikstad og Hvaler. Hun har jobbet som megler i Fredrikstad siden 2006 og deler gjerne av erfaringer med salg av noen av de dyreste hyttene i Norge.

–Vi går inn med ekspertisen vår i hvert enkelt objekt og lager en grundig plan sammen med selger. Kan vi skifte farge på kledningen så den blir mer tidsriktig? Er det terrassebord som bør skiftes ut? Er det gode nok oppholdsplasser og sittegrupper ute? Hvordan er opplevelsen av å komme til eiendommen? Dette trenger ikke koste all verdens, men kan ha stor innvirkning på prisen vi får ved salg, sier hun.

Vær grundig med fakta

Å sørge for at salgsobjektet får en fin presentasjon er viktig for å vekke interessen. Men man må ikke glemme betydningen av et detaljert og nøyaktig grunnarbeid før eiendommen er markedsført, et arbeid som folk ikke tenker så mye på. I Norge er mange hytter bygget på annen manns grunn, såkalt festet tomt, og få har kjennskap til alle detaljene rundt festetomter.


Fotograf Eivind Lauritzen.

Har hytta en festetomt er det viktig å avklare forhold som når neste regulering av festeavgiften finner sted? Har grunneier foretatt engangsløftet av leien? Når utløper festekontrakten? Her er det viktig å få inn all informasjon og undersøke nøye, mener Tonje.

– Alle uavklarte spørsmål må belyses, og trenger man å fornye festeavtaler må dette på plass før boligen legges ut for salg. På den måten unngår man tvister med de nye eierne. Å gå for enkle løsninger, kan fort gi dyre etterspill for selger.

Arbeid som er utført på eiendommen både i selgers eiertid men også lengre tilbake i eiendommens historie, er viktig å ha oversikt over. Er tilbygget eller bruksendringen bygget/rommet søkt godkjent hos kommunen?

-Har ikke selger kjennskap til dette, kontakter vi kommunen for å få dette avklart. Ved ettersyn fra kommunen kan det i verste fall kunne føre til at et ulovlig oppført tilbygg eller brygge må rives, og verdien på eiendommen endres i mange tilfeller drastisk. Her gjør vi en svært nøyaktig jobb slik at det ikke dukker opp overraskelser i etterkant av et boligsalg, sier Line.

Arbeid som er utført på eiendommen både i selgers eiertid, men også lengre tilbake i eiendommens historie, er viktig å ha oversikt over.

Fotograf Eivind Lauritzen.

Avklar uformelle avtaler

Å finne ut av adkomstrett for bil, båtplasser og bryggerettigheter er avgjørende ved hyttesalg. Når man har eid en hytte gjennom flere generasjoner, kan det fort bli henvist til «det er slik vi alltid har gjort det», men når man selger hytta er det viktig at det er (skriftlige) avtaler på alt.

–Vi ønsker jo at selger skal overgi et objekt uten heftelser og uavklarte bruksforhold, så vi strekker oss ekstra langt for å grave frem gamle dokumenter. Der vi er i tvil samarbeider vi med ekstern advokat, slik at både selger og kjøper skal føle seg helt trygge, sier Tonje.

Ved fritidsboliger som har egen brygge må man avklare lovligheten ved oppføringen av denne. Har man som selger ikke kjennskap til dette, kontakter vi alltid kommunen for å finne ut av dette slik at selger unngår tvister i etterkant av et salg.

Fotograf Eivind Lauritzen.

Vær ærlig om standard

Hytter har ofte ikke samme krav til bekvemmelighet som boliger. En sommerhytte kan være uten innlagt vann, eller kun med sommervann. Og det er ingen selvfølge at det finnes tilgjengelig vann og avløp om man vil legge ned utedoen og bygge bad. Her er folk svært ulike også. Noen ønsker den gammeldagse hytta uten moderne fasiliteter, men flere og flere vil gjerne ha en hytte som kan brukes hele året.

– Hva dagens hyttekjøpere er på utkikk etter i de ulike kommunene har Nordvik generelt god erfaring og bred kunnskap om. Bruk oss som rådgivere og inviter oss på befaring så snart du har tenkt på å selge, det er ikke forpliktende, og vi kan gi deg uvurderlig hjelp tidlig i prosessen som kan ha alt å si for et vellykket salg, både for kjøper og selger, sier Tonje.

Tonje og Line startet opp Nordvik-kontoret i sommerbyen Fredrikstad i desember 2021, men meglerne har årelang erfaring med kjøp og salg av fritidsboliger i de populære hyttekommunene Fredrikstad og Hvaler.

Fotograf Eivind Lauritzen.

Nordvik har kontorer i de fleste store hyttekommunene, ta kontakt så hjelper vi deg.


Nordvik Fredrikstad og Hvaler

Nordvik Skien

Nordvik Tønsberg

Nordvik Larvik