Fra trafikkmaskin til kultursentrum

Inspirasjon

torsdag 24. januar

For mindre enn ti år siden var mange av dagens boligområder langs fjorden avstengte, utilgjengelige, forurensede og ubebodde. Utbyggingen av Bjørvika er derfor bare ikke et av de mest omfattende byutviklingsprosjektene i Oslo i nyere tid, det er også et prosjekt som endrer byens ansikt fra sjøen, fra å være en støyende trafikkmaskin til å bli en spennende bydel og et viktig kultursentrum for hele landet.

Allerede for et par år siden svarte 70 prosent av de spurte i en representativ undersøkelse at Bjørvika-området, inkludert Operaen, var blitt en viktig del av Oslo sentrum.

– Det tenker jeg bare er blitt forsterket enda mer, sier sier Rolf Rolid, seniorrådgiver og fagansvarlig i Plan- og bygningsetaten i Oslo.

Det er ikke utenkelig at Fjordbyen-prosjekt ha mye av æren for dette.

Fjorden bringes inn

Fjordbyen strekker seg fra Frognerkilen i vest til Sydhavna i sørøst. Målet har vært å bygge boliger, restauranter og butikker ut mot sjøen for å tilgjengeliggjøre Oslofjorden. Hele området muliggjør også byggingen av ca. 9 000 nye boliger.

Arbeidet begynte allerede i 2000, og gir en historisk sjanse til å forme en ny del av hovedstaden, helt fra grunnen av.

– Oslo har fått et nytt og variert bystrøk, som både er supertett på Norges største kollektivknutepunkt, Oslo sentralstasjon, og med nærhet til en av Oslos nye, store attraksjoner, Havnepromenaden, sier Rolid fra Plan- og bygningsetaten.

– Utviklingen av Fjordbyen har bidratt til å endre tyngdepunktet av hva som oppfattes som sentrum av byen vår.

Rolf Rolid

Et av flere flytende badstuer mellom Salt/Langkaia og Sørenga.

Flere nyåpnede restauranter, barer og cafeer i området gir muligheter for enhver smak.

– Som kommune gleder vi oss selvsagt over tilgjengeligheten alle har fått til fjorden, og de mange nye tilbudene som har dukket opp langs Havnepromenaden, alt fra sjøbad, badeplasser, flytende badstuer til restauranter og nye kulturbygg. Dette kommer både beboere i området og befolkningen til gode, legger Rolid til.

Leilighetene i Vannkunsten er på mellom 40 og 150 kvadratmeter. De er inspirert av skjærgården i Lofoten, der byggene blir lavere jo nærmere fjorden de ligger.

Lurer du på hva din bolig er verdt?:

– Hvem bor i Bjørvika?

– De jeg møter som ønsker å bo her, tiltrekkes gjerne av de høye bygningene og den sentrale beliggenheten. Man har et variert boligtilbud med leiligheter i alle størrelser på Sørenga, Barcode og Tjuvholmen, men siden fleste boligene er nybygg, må man regne med en kvadratmeterpris som ligger litt høyere enn gjennomsnittet i andre bydeler, sier Christoffer Edstrøm Jacobsen, Eiendomsmegler og salgsleder ved Nordvik Grünerløkka.

Moderne toppleilighet med panoramautsikt i Dronning Eufemiasgate.

Ønsker du mer inspirasjon?:

– Heldigvis står det nå også innflytningsklare studentboliger i Bjørvika, som vil gi bydelen et større mangfold blant beboerne. Dette er nok mye av grunnen til at Deichmanske hovedbibliotek, museer, butikker og kafeer har fått sin plass her, og studentene vil nok skape liv i gatene her, legger Christoffer til.

Christoffer peker mot det som har blitt «Diagonale Studentboliger»

Studentboligene vil blant annet ha utsikt mot Sørenga, operaen og fjorden, bilde lånt fra Thon Eiendom.

Bjørvika er et spennende område under utvikling og flere aktører er tungt investert. En stor og kjent utfordring for bydelen er parkering. Dette åpner samtidig for moderne former for delingsøkonomi.

– Kjøper man leilighet gjennom Oslo S Utvikling i Bjørvika, kan beboerne enkelt leie bil gjennom en app. For med en pris på garasjeplass på rundt 800.000-1.200.000 kr, er det en god løsning, forteller Christoffer.

Fra konsulentrekka til turistmekka

Nå er kun en tredjedel av de omtrent 9000 planlagte boligene i Fjordbyen, og halvparten av boligene i Bjørvika, ferdig bygget. Slik mange kjenner Bjørvika og «Barcode» i dag, er det for det meste næringsvirksomhet som har fått sin plass, men det har lenge vært planer om at området skal huse mye mer:

– I dag legger vi kontor- eller næringsvirksomhet sammen med boliger når vi bygger by. Det er først når et område får flerfunksjonalitet, at det blir liv hele døgnet. Det er en bydel som alle kan bruke, sier Ellen de Vibe, direktør i Plan- og bygningsetaten, til Aftenposten i et intervju.

Også turistene får flere grunner til å besøke Bjørvika. Munchs kunst har i en årrekke vært med på å trekke turister til Norge og Oslo, og sommeren 2020 står det nye museet klart.

Det nye Munch-museet, Lambda, er under konstruksjon. Slik ser det ut ved årsskiftet 2018-2019.

Og i luftavstand er det kort vei til den populære Skulpturparken på Ekeberg:

– Det er planlagt en Gondolbane fra det nye Munchmuseet til Ekeberg, som enkelt kan frakte inntil 1800 personer per time. Dette er et prosjekt som Christan Ringes har ventet på i over 10 år, og tanken er at banen skal stå ferdig i samtidig som Munch-museet, i 2020, forklarer Christoffer.

Hvordan blir Bjørvika om 10 år?

– For ti år siden var det ikke planlagt like mye bebyggelse som vi ser i dag, og det er fremdeles store planer for området. Det blir utrolig spennende å følge utviklingen, og jeg er helt sikker på at Bjørvika vil være med å berike Oslo som en Europeisk hovedstad, sier Christoffer.

Det er Rolid fra Oslo kommune enig i:

– Så kan vi bare glede oss til åpningen av både nytt Munch-museum og ikke minst Deichmanske bibliotek i 2020. Tenk hva et bibliotek med rundt 2 millioner besøkende hvert år vil skape av liv, aktivitet og mangfold i området!

Er du på boligjakt?

Hvis du vil vite mer om mulighetene i Bjørvika, og hva slags bolig som kan passe ditt behov? Ta kontakt med Christoffer Edstrøm Jacobsen, Eiendomsmegler og salgsleder ved Nordvik Grünerløkka.

Få prisestimat på et øyeblikk!

Har du vært på tur i bydeler og områder du ikke er kjent, og lurt på hva det koster å bo der? Eller har du kanskje lurt på hva din egen bolig er verdt? Ved hjelp av vår nye app kan du få svaret på akkurat dette, les mer her.

Lurer du på hva boligen din er verdt?:

Få inspirasjon og tips om bolig rett i innboksen:

Vurderer du å selge bolig?:

Nyhetsbrev

Meld deg på

Hold deg oppdatert på nyttige tips og inspirasjon fra Nordvik.