Slik får du stor glede av små bad

Inspirasjon

19. mai 2021

Små bad trenger ikke være et irritasjonsmoment, tvert imot

På badet er det ikke kvadratmeter, men funksjonalitet og estetikk som teller mest. Smarte løsninger og god belysning er viktige stikkord når det kommer til de små badene. Og den dagen du skal selge: Opplegg for vaskemaskin.

I starten av boligreisen er mange innom forholdsvis små leiligheter med dertil små bad. Men baderommet trenger ikke være et trangt irritasjonsmoment! Med god planlegging og smarte løsninger kan du få et bad med en på alle måter høy verdi. Selv med bare noen ganske enkle knep kan det bli leilighetens lille perle.

Tenk nytt

La oss starte med det funksjonelle, som i stor grad handler om å finne (riktig!) plass til det du trenger.

– Ofte har man plass til mer enn man tror. Det handler om å utforme smarte løsninger, sier Kaja Moen. Hun er interiørarkitekt i Arkivet, en nettbasert tjeneste som kobler deg med rett interiørarkitekt for ditt prosjekt.

Tenker du at den eksisterende plasseringen av baderomsinnredningen er det eneste alternativet? Prøv å tenk helt nytt! Finner du ikke innredningen som er som skreddersydd for ditt bad i butikken, kan du få spesialtilpasset inventaret du ønsker deg. Det vil koste litt mer, men du kan få mye igjen i bruksverdi.

Det handler om å skape smarte løsninger. En interiørarkitekt kan hjelpe deg med det.

Plassering og valg av baderomsinteriør kan være vanskelig. Derfor kan det være smart å få hjelp av en interiørarkitekt til å se nye og flere løsninger.
– Hvilke dusjdører du velger kan for eksempel ha stor innvirkning på rommet, sier Moen, og understreker at også når det gjelder materialvalg på badet, er mulighetene flere enn de fleste er klar over.

Lyse farger, men kanskje ikke hvitt

– Hva har material- og fargevalg å si for romfølelsen på små bad?

– Ofte velger man lyse fliser på små bad, slik at rommene skal virke lysere og luftigere, spesielt hvis det ikke er vindu. Samtidig anbefaler jeg sjeldent hvite fliser, men går heller mot noen lune grå eller varmere beige toner, slik at rommet ikke skal oppleves for kaldt. Samme farge eller flis på gulv, vegg og eventuelt himling kan også skape en illusjon av et større rom, forteller Moen.


Hun tipser også om at fug skaper visuelt støy i rommet.
– Derfor bør man selv på små bad velge store formater på flisene. Ønsker man en følelse av mer takhøyde, kan det være en idé å velge stående rektangulære fliser på veggen.

På små bad anbefaler interiørarkitekten å velge lyse farger og store fliser.

Husk god belysning

Én ting det er lurt å tenke nøye over, også på små bad, er belysningen.

– Vi har vel alle irritert oss over for lite lys eller dårlig sminkelys som kaster skygger. Følelsen av å bli møtt med lyskastere når du står opp, eller å dusje i en mørklagt sone, er heller ikke hyggelig, sier Moen. Første skritt for en ideell belysning på badet, er å tenke over hvilke behov man har.
– Dimbare lys er alltid kjekt å ha. Muligheten til å våkne omgitt av én belysning og å legge seg i et annet lys, skaper en helt egen stemning, sier interiørarkitekten og minner om å sjekke at lampene er egnet for våtrom før du kjøper.

En annen detalj som er veldig viktig for et funksjonelt bad er nok stikkontakter, og at de plasseres der du trenger dem.

– Skal stikkontakter monteres over eller i baderomsmøbelet? Og skal du ha dusjtoalett eller håndkletørkere som krever strøm, spør Moen.

Hold badet stilrent og moderne

Også på små bad er det altså viktig å tenke helhet før du går i gang med oppussing.

Og i denne helheten inngår det at badet skal ha verdi når du en dag selger leiligheten videre.

– I små sentrumsleiligheter bor man gjerne i to til fem år. Derfor bør du tenke så stilrent og moderne som mulig, sier Lasse Staxrud Pedersen, eiendomsmegler ved Nordviks kontor på Grünerløkka.
– En tommelfingerregel er å gå for tidløse fliser, og så kan du være litt mer personlig når det gjelder inventar som er lett å bytte ut, sier megleren.

Det er ikke sikkert at detaljer i gull, messing og sort er like trendy når du skal selge, som det er i dag. Men «tilbehøret» er forholdsvis enkelt å bytte ut.

Det er ikke sikkert at sorte armatur og sorte stålrammer til dusjen, eller detaljer i gull og messing, er like trendy når du skal selge, som det er i dag.
– Er rommet forholdsvis tidløst ellers, vil det å skifte innredning som servant, wc, dusjdører og armatur gjøre veldig mye med inntrykket. Er gulvet umoderne, kan du vurdere å legge nye fliser oppå. Dette er ganske enkle grep som kan gjøre at badet fremstår som tilnærmet nytt, sier megleren. Han mener at et slikt estetisk løft ofte vil lønne seg sammenlignet med en full oppussing.

Lurer du på hvor mye det koster å pusse opp? Sjekk her!:

– Skal du likevel gjennomføre en full oppussing av badet, er det fortsatt viktig å huske på at tidløst og nøytralt ikke nødvendigvis betyr at du bør velge hvite fliser. Denne typen flis er noe av det vi ofte opplever at folk ønsker å bytte ut, for eksempel i nybygg, legger interiørarkitekt Moen til.

Har du tenkt å bo i boligen lenge, kan du være så personlig du bare vil i valgene dine – også på badet.

Estetisk løft lønner seg


Men dersom du har tenkt å bo i boligen i en årrekke, kan du være så personlig du vil i valgene dine.
– Om 20 år er badet ditt uansett gammelt, uavhengig av de valgene du tar i dag, sier Staxrud Pedersen.

Megler Lasse Staxrud Pedersen ved Norviks kontor på Grünerløkka

Du må huske at du selv skal trives på badet mens du bor i boligen

Siden badet vanligvis er det dyreste rommet i boligen, vil et nytt bad ofte bidra til en høyere salgssum. Men det betyr ikke at det alltid vil være lønnsomt med en full oppussing rett før salg.

Bad som er mellom 10 og 20 år gamle, vil i de fleste tilfeller bare trenge et estetisk løft, sier Staxrud Pedersen og understreker at hvert tilfelle må vurderes for seg, før han minner om noe viktig:

– Du må huske at du selv skal trives på badet mens du bor i boligen, du skal ikke bare tenke på videresalg.

Finner du plass til vaskemaskin på det lille badet ditt, vil leiligheten bli mer attraktiv.

Gjør plass til vaskemaskinen

Et stalltips fra megleren på Grünerløkka til deg med et lite bad, er å prøve å skape rom for opplegg til vaskemaskin på badet. Om du ikke allerede har det, er dette er et verdiøkende grep.
– For ganske mange er det uaktuelt å bruke fellesvaskeri i kjelleren, så den kjøpegruppen mister du om du ikke har opplegg i leiligheten. Om det ikke er plass på badet, vil mange kjøkken ha plass til vaskemaskin. Da anbefales det å montere lekkasjesikring, råder eiendomsmegleren.

Når du planlegger plass til vaskemaskin og eventuelt tørketrommel på badet, er det både plassbesparende og ryddig å integrere det i resten av inventaret. Interiørarkitekten har flere ideer til hvordan dette kan løses.
- Du kan sette opp en flislagt vegg som rammer inn maskinene, eller bygge dem inn i servantskapet så de kan skjules med dører, samtidig som du får en brettebenk over. Et annet alternativ er å plassere dem i et høyskap som passer med resten av innredningen, sier Moen, og har et siste tips:
- Prioriter plass til et pent oppheng til klesvasken, sier hun.

For i en leilighet, er jo også dette noe man gjerne vil bruke badet til!

Tips til å lykkes med små bad

- Planlegg baderomsoppussingen i god tid, og ha en plan for alle detaljer.

- Få gjerne hjelp av en interiørarkitekt til å se på plassering av interiør og gi tips til plasseffektive løsninger.

- Gå for lyse farger og gjerne stående rektangulær flis på vegg for å skape romfølelse.

- Husk å legge plassering av stikkontakter inn planen.

- God belysning er viktig!

- Har du ikke opplegg for vaskemaskin, så se om det er mulig å få det inn på badet. Det vil trekke flere mulige kjøpere den dagen du skal selge.