Er det du har på veggen mer verdt enn huset?

Inspirasjon

13. juni 2019

Foto: ©Blomqvist Nettauksjon

Boligen er nordmenns viktigste investering, hvor man bygger den største delen av formuen sin. Ved hvert boligbytte, skjer det ofte store hopp: Noen skal bytte seg betydelig oppover og trenger råd til hvordan stable nok egenkapital, andre flytter fra enebolig til en mindre leilighet og er usikre på hva de bør ta med videre.

– I begge tilfeller er det mange som vil ha råd fra våre meglere for å se mulighetene. Vi er ikke lenger bare eksperter på kjøp og salg, vi har blitt en totalrådgiver for boligen, sier Tom Andre Aas, kommunikasjons- og markedsdirektør i Nordvik.

– Det har faktisk hendt at boligselgere har hatt kunst på veggene med høyere verdi enn selve huset. Men langt oftere skjer det at folk blir skuffet når de har regnet inventar de tror er verdifullt inn i egenkapitalen sin, sier Erlend Hammer, senior kunstekspert i Blomqvist.

– Å flytte er for mange en overveldende situasjon, og da er det en fantastisk merverdi at eiendomsmeglerne har et blikk og grunnleggende kunnskap om hva som er salgbart og verdt å ta med seg videre.

Stine Elisabeth Johansen, kunsthistoriker, designkonsulent og en av dagens foredragsholdere hos Blomqvist.

– Eiendomsmeglerne har allerede et blikk for kvalitet, så målet med kursene er å heve kunnskapen om kunst og design ytterligere, sier Stine.

Stine viser fram stolen «Ekstrem» fra Korsmo-villaen i Planetveien, ett av tre ikoniske hus tegnet av arkitekt Arne Korsmo og hans samarbeidspartner Christian Norberg-Schulz. Foto ©Blomqvist Nettauksjon

Nordmenn er i økende grad interessert i interiør og kunst, mange legger ned stor innsats, tid og penger på å skape sitt unike og personlige hjem. Hvert år besøker vi tusenvis av boliger som dette, på visninger og befaringer. For å få en grunnleggende kunnskap om kunst og design, drar våre eiendomsmeglerne derfor på kurs hos Norges største kunsthandel siden 1870, Blomqvist.

– Jeg tror at det i veldig mange norske hjem finnes verdier som eierne kanskje ikke tenker på som verdifulle. Auksjoner og salg i andrehåndsmarkedet er en spesialisert kunnskap, så et tett samarbeid mellom oss og eiendomsmeglerne er naturlig for oss og lurt for kundene, forteller Stine.

Hun skal for andre gang holde et introduksjonskurs for eiendomsmeglerne i design, før det blir foredrag om billedkunst og omvisning av den nåværende utstillingen hos Blomqvist i Tordenskioldsgate.

Foto ©Blomqvist Nettauksjon

Om Blomqvist:

  • Tilbyr ekspertise på verdivurdering og salg av kunst, vin, smykker og verdifulle gjenstander.
  • Norges største kunsthandel siden 1870, og var Edvard Munchs gallerist.
  • Består av Kunsthandel og Nettauksjon. Auksjonene holdes året rundt, både fysisk og på nett.
  • Alt som selges blir undersøkt og vurdert av fageksperter så kjøper og selger er trygge på at prisen blir riktig.
  • Utvikler tilstandsrapporter for å fastslå teknisk stand på ulike objekter.
  • Tilbyr åpne kurs for ulike målgrupper, både som introduksjonskurs til kunstverden, og for erfarne kjøpere med gode forkunnskaper.
  • Interessen for Blomqvist.no og auksjonene er økende. De hadde en markant økning i antall som legger inn bud, 30 prosent fler sammenliknet med i fjor.

Er du usikker på dine egne vurderingsevner? Da kan et auksjonshus være et bra sted å starte, for både kjøpere og selgere, les mer om nettauksjonen og kommende auksjoner her.

Ønsker du en verdivurdering av din bolig? Les mer her

Innføring i designklassikere og norske malere

Under dagens første foredrag blir designklassikerne som Syverstolen, Egget, Munthe-Kaas´ folkestol, Maya-bestikk og Alvar Alto-vaser gjennomgått. Under foredraget om kunst blir blant annet verk av Peder Balke, Nikolai Astrup, Tom Sandberg og Kai Fjell trukket frem. For disse norske kunstnerne er det godt mulig at meglerne kan kjenne igjen på kundenes vegger når de er på befaring.

Foto ©Blomqvist Nettauksjon

I sammenheng med et boligsalg i 2018 auksjonerte Blomqvist bort et maleri som da satte salgsrekord, med en sum på 12,8 millioner. Maleriet ble solgt for tre ganger sin egen verdivurdering, og mer enn boligen det hadde hengt i.

– Det er jo en fordel at dere ute på befaring ser forskjellen på en Weidemann og Inger Sitter, sier Erlend Hammer, sier foredragsholder senior kunstekspert hos Blomqvist.

– Husk at kunst og design er ikke farlig! Her på Blomqvist skal det være lav terskel om å spørre om hjelp, og vi som jobber her elsker jo at folk stiller spørsmål, bekrefter Stine.

Les også: Kunstfylt funkis på Vestre Holmen

Nå er det 50- og 60-tallet som gjelder

Et mål i seg selv er at meglerne skal kunne kjenne igjen kunst og design, men også være oppdatert på trender innenfor kunst og design som kan påvirke prisene.

– På 50-60-tallet hadde de mange smarte, presise, lette løsninger, og elegante møbler som virkelig passer til måten vi lever i dag. Derfor ser vi interiør fra denne tiden er veldig populært nå, spesielt for mindre leiligheter. Vi ser tendenser til at 70-80-tallet også på vei, sier Stine.

– Trender kommer og går, og for noen eiere kan det komme som en overraskelse at salongmøbler fra 1800-tallet som var dyre i sin tid, ikke er mer verdt enn et godt ivaretatt dansk trillebord fra 60-tallet. For eksempel de siste 20 årene har det vi kaller “brune møbler” vært helt ut, men jeg er helt sikker på 1800-tallets kommoder vil komme tilbake igjen, forsikrer Stine.

Dagens kursholdere, Erlend og Stine, er enige om at det er en økende interesse for kunst også blant yngre kjøpere, spesielt håndlaget design og interessen for historien bak.

– Vi ser også en økende oppsving for norsk gullalderkunst, og det nasjonalromantiske. For 10-15 år siden var det nok for mange nærmest utenkelig at man skulle ha et nasjonalromantisk kumaleri i gullramme hengende i et moderne hjem, men det er i endring har jeg inntrykket av. Dette er jo veldig i tråd med at færre ønsker å kjøpe nye ting, forteller Erlend Hammer, senior kunstekspert hos Blomqvist.

Les også: Unik designleilighet på Grünerløkka

Les også: På jakt etter fordums prakt på Frydenberg

Foto ©Blomqvist Nettauksjon

En bedre rådgiver ved boligsalget

– Jeg har sett flere bilder i dag som jeg har dratt kjensel på fra boligene til tidligere kunder, så dette kommer veldig godt med for framtiden. Nå kan jeg i større grad hjelpe kundene med å fastslå verdien av deres møbler og kunst, og ikke minst hjelpe dem å komme i gang dersom de ønsker å selge noe på auksjon, sier Stian Larsen, daglig leder ved Nordvik Nydalen.

Stian har meldt seg på dagens kurs fordi han i de siste månedene har hatt kunder som ønsket hjelp til salg av verdifull kunst, og etterlyst kompetanse om dette når han har vært på befaring.

– Jeg lærte for eksempel på kurset i dag at man kan selge kunst og innbo skattefritt. Nå som vi har usikre tider på børsen forstår jeg godt at folk ønsker å investerer i kunst, og det er viktig at vi meglerne kan gi råd, legger Stian til.

Omvisning av verkene som selges under siste auksjon for sesongen. Her finner man kunst fra 1830-2017. Foto ©Blomqvist Nettauksjon

Ønsker du verdivurdering av boligen din?

Enten du skal selge boligen, refinansiere lånet, eller du bare lurer på hva boligen din er verdt, så stiller vi gjerne på en uforpliktende befaring og gir deg en kvalifisert verdivurdering. Fyll inn skjemaet her, så kontakter vi deg.