- Kjøkkenet er boligens hjerte

Inspirasjon

24. november 2021

Satser du på et helt nytt kjøkken eller en fornying? Skal du følge trendene eller egen smak? Matte eller blanke fronter? Våre eksperter har ikke bare spørsmålene du må stille deg, men også noen av svarene.

– Kjøkkenet er for mange husets hjerte, der familien samles. Derfor er det også et av de rommene som får mest oppmerksomhet ved salg, påpeker eiendomsmegler Beathe Gundersen ved Nordviks Skien og Porsgrunn-kontor.

Bestemmer du deg for å pusse opp eller bytte ut kjøkkenet før salg, er det mange faktorer å ta hensyn til for at du totalt sett skal komme best mulig ut av det. Før du går i gang, er det derfor viktig å kartlegge kjøpegruppen til boligen.

– Er det en bolig som appellerer til en yngre kjøpegruppe, kan du gå for en moderne og stilren variant. Er kjøpegruppen i det øvre alderssjiktet, kan en klassisk innredning og en nøytral benkeplate være det som treffer best, tipser Gundersen.

Pusse opp kjøkkenet før visning? Se hvorfor du bør rådføre deg med en megler før du bestemmer deg!

Jo mindre boligen er, desto viktigere rolle spiller kjøkkenet.

Dette gjelder nå

Når du har et bilde av kjøpegruppen, kommer det som for mange er den hyggeligste delen av jobben. Nemlig valg av materialer og farger:

Skal boligen selges, bør du legge egne preferanser til side.
– Det er viktig å være bevisst på gjeldende trender, samtidig som du bør gå for noe som de fleste vil like, råder eiendomsmegleren.

Og om du er i tvil om hva som «trender» på kjøkkenet: Nå er det matt som gjelder.

– Trendbildet beveger seg bort fra blanke og høyglansede til matte overflater på innredningen, sier Gundersen og understreker at frontene helst skal være glatte uten profiler.

Pusser du opp med tanke på salg, kan det lønne seg å gå for trendy valg de fleste vil like.

Dropp gjerne overskapene for å få et luftigere kjøkken.

Dropp overskap


Når det gjelder hvitevarer, ønsker de fleste at de er integrert i innredningen.
– De fleste ser på dette som en selvfølge på nye kjøkken nå, sier Gundersen.

Har du muligheten, så gå gjerne for store, gode skuffer med plass til både tallerkener og glass, framfor overskap til tak.
– Dette gjør rommet mer luftig, sier megleren.

Men noen høyskap må jo inn i de fleste kjøkken.

– Mange velger å gå for en helvegg med høyskap med plass til oppbevaring, kjøleskap og fryser. Her kan du også få en integrert kaffemaskin og ikke minst stekeovn i behagelig arbeidshøyde.

Vurder nøytral innredning

Leverandørene leverer fronter i flere farger enn tidligere, men megleren råder deg til å holde litt igjen om du pusser opp med tanke på salg.

– Det kan være litt vågalt å bevege seg utover i fargekartet. Jeg anbefaler heller å gå for innredninger i nøytrale og tidløse farger. Så kan du heller male rommet i en lekker farge som gir en fin kontrast til en mer nøytral innredning.

Les mer: Så mye tid krever oppussingen

Når det gjelder planløsningen, er åpen kjøkkenløsning fremdeles i tiden, akkurat som det har vært de siste årene.

– Vurderer du å åpne opp, er det viktig å huske at du får innsyn til kjøkkenet fra for eksempel spisestue og stue. Det kan gjøre mye for romfølelsen, samtidig kan oppvasken fort bli et blikkfang fra stua om ikke alle detaljer er tenkt nøye igjennom, sier Nordviks megler.

Du ikke forholde deg til det oppskriftsmessige. Diskutér gjerne valgene du vurderer med en megler.

Lov å bryte stilen

Heldigvis er ikke kjøkkentrendene skrevet i stein. Noen ganger kan man gjøre det stikk motsatte av hva som er forventet i den aktuelle boligen.

– Tidligere har boligens stil, alder og arkitektur påvirket mange kjøkkenvalg. Men nå ser vi at flere beveger seg bort fra det «oppskriftsmessige». Det kan fungere veldig fint å sette inn et profilert heltre-kjøkken i en moderne bolig for å lune og myke opp det stramme, minimalistiske uttrykket. Og motsatt: Vi finner moderne, stilrene kjøkken i 100 år gamle villaer, forteller Gundersen.

Hvor mye er det verdt å betale?

Om du skal selge, handler det ikke bare om hvor mye du har mulighet til å legge i et nytt kjøkken, men også hvor mye du kan forvente å få igjen.

Dersom det skal lønne seg å pusse opp kjøkkenet før salg, er tommelfingerregelen å styre unna de aller dyreste valgene.
– Unngå for eksempel designinnredninger og italiensk marmor. Det finnes mange rimeligere alternativ som er gode, stilrene og delikate, påpeker Nordviks megler Beathe Gundersen.

Anbudstjenesten Byggstart.no er også tydelige på at et avklart forhold til hvor mye du er villig til å bruke på et nytt kjøkken, er helt nødvendig for en vellykket kjøkkenrenovering.

Beathe Gundersen er eiendomsmegler ved Nordviks Skien- og Porsgrunn-kontor.

Budsjett med slingringsmonn

– Bestem deg for et budsjett og hold deg til det, sier daglig leder i Byggstart, Andreas Jebsen. Han minner om at i tillegg til prisen på selve kjøkkenet, kommer hvitevarer, montering, rørlegger og elektriker – som til sammen utgjør en betydelig andel av budsjettet.

Les mer: Så mye koster det å pusse opp

Kjøkkenoppussing er et tiltak med stort spenn: Det kan være alt fra å bygge et helt nytt kjøkken, kanskje til og med et annet sted i boligen, til «bare» en fornying.

– Har du et ganske stramt budsjett, er kjøkkenfornying et alternativ, sier Jebsen. Dette er en overflateoppussing som innebærer å beholde eksisterende skrog, og bytte ut fronter og eventuelt oppgradere hvitevarer, benkeplate eller håndtak.


- De fleste forventer nå at nye kjøkken har integrerte hvitevarer, forteller Nordviks megler.

Unngå stress

Uansett hvor stort prosjektet ditt er, er det viktig å legge inn litt slingringsmonn i budsjettet, ettersom kostnadsøkende utfordringer fort kan oppstå. I tråd med dette er det også lurt å starte planleggingen tidlig, for jo grundigere plan, desto bedre kontroll har du, også over kostnadene.

– Ved å planlegge grundig og i god tid reduserer du unødvendig stress og øker sjansen for et godt resultat som samsvarer med akkurat dine behov og ønsker, erfarer Jebsen i Byggstart.

Vær bevisst dine egne behov

Jebsen minner også om at dersom du pusser opp med tanke på å bli værende i boligen en god stund, bør du ta mer hensyn til egne preferanser og dine konkrete behov.

– Hvor glad er du i å tilbringe tid på kjøkkenet, hvilke oppbevaringsbehov har du, og hvor høy er du, spør Jebsen retorisk og sikter med det siste spørsmålet til at riktig høyde på kjøkkenbenk har mye å si for arbeidsgleden.